vaba za trnek hrana za privabljanje umetne vabe
Naj Zgodba Pravila
stoječa voda tekoča voda morje
roparice sladkovodne ostale sladkovodne morske
lov rib s plovcem   rezultati kraparji   rezultati muharji
začetniki športni posebne oblike
  SOM.si - ribolov, športni ribolov in ribiška oprema - spletna trgovina  
     

SOM.si - ribolov, športni ribolov in ribiška oprema - OKUMA; LONGBOW LB80/LB65
OKUMA; LONGBOW LB80/LB65 (59.99 eur)

SOM.si - ribolov, športni ribolov in ribiška oprema -  MIVARDI COMBO MX9 3+1
MIVARDI COMBO MX9 3+1 (149.99 eur)

SOM.si - ribolov, športni ribolov in ribiška oprema - ŠKORNJI SUPER LAHKI DO -50C
ŠKORNJI SUPER LAHKI DO -50C (35.99 eur)

SOM.si - ribolov, športni ribolov in ribiška oprema - SVETOVNO V
Zanimivosti >>
SVETOVNO V

SOM.si - ribolov, športni ribolov in ribiška oprema -
Kapitalci >>

SOM.si - ribolov, športni ribolov in ribiška oprema - ROLER za
Sola ribolova >>
ROLER za

napisal:

Nejc Troha

naslov:

Vogršček

Še vedno dni pozneje sem poln adrenalina, enostavno ne najdem besed s katerimi bi opisal te 3 dni ribolova na jezeru Vogršček.

Hoja okrog jezera, ter opazovanje vode,in dogajanja na njej me navdaja z zadovoljstvom, saj s tem doživljam neke vrste svobodo. Tako sem se tudi nekega dne odpravil opazovat, ter odkrivat nekaj novega..Po naključju naletim na to mesto, a se mi je zdelo dokaj nezanimivo zato sem odšel naprej. Od prvega srečanja z tem zalivom, mi ni ostalo nič drugega v spominu kot to, da me kljub velikih količin hrane(školjk, rakov) ter podvodnega vejevja na pravem mestu, ni očaral. Lahko rečem le to,da sem ga gledal a ne videl, dokler nisem nekega dne po naključju srečal ponovno z njim.
Ozka steza ob robu gozda me je vodila skozi bogato življenje do jezera. Nakar sem se začel prebijati skozi labirint trav, kopriv ter odmrlega vejevja.. Všeč mi je bilo saj moja prisotnost ni zmotila glasnega ptičjega petja, počutil sem se dobrodošlega. Končno se prebijem do jezera. Pred mano se je razprostiral zaliv, takrat pa je v meni vzbudil nekaj kar se ne da opisati. Preprosto se mora le »zgoditi«. Tako mi je prirasel k srcu, da bi ga lahko kar vikal. Počasi in nevsiljivo se me je zaliv dotaknil, in vzpostavila sva poseben odnos. Vedel sem da lahko z dolgotrajnim krmljenjem in navajanjem ribe na moje bojlije požanjem zavidljiv uspeh. Tako sem začel z mesečnim krmljenjem. Vsakič ko sem prispel na jezero sem doživljal nekaj minut nepozabnega življenja. Napočil je zadnji dan krmljenja pred ribolovom. Bil sem presenečen, število mojih varovancev se je povečalo, bili pa so tudi manj previdni. Z skoki ter valjanjem po gladini, so opozarjali na to da je čas, da se odpravim v akcijo. Doma sem pripravil vse potrebno, potem pa spat.

Sledila je predolga noč, katera mi ni nudila kaj preveč spanca, zaradi konstantne misli o prelepem zalivu…. Misli so mi uhajale drugam, kljub veliki utrujenosti nisem mogel zaspati. V sebi sem čutil nekaj a nisem vedel od kje prihaja, namigovalo mi je nekaj, a nisem vedel kaj. Poln optimizma sem končno zaspal…

5.30 budilka me prebudi, in mi da vedeti, da je čas za odhod. Ob jutranjem kakavu razčistim še zadnje strategije, nato pa na jezero. Počasi se prebijam skozi gozd in skozi okno spustim sveži jutranji zrak. Vonj po trohnenju lesa, rastlinju, zvoki živali mi dajo vedeti da sem »doma«. Kar me je tam čakalo je bilo skratka nepozabno, majhen hudournik, se zliva v jezero, na drevesih kapljice rose katere sonce in veter nista še posušila, ptičje petje ki se razlega po gozdu, ter ribe katere so mi pričarale popoln ribolov.
Ob prihodu je na nebu vladala še tema in jezero je bilo zavito v gosto jutranjo meglico.

Prva stvar ki sem jo storil je bila namestitev palic na optimalna mesta… Oba spota sem obilno nahranil, potem pa vrgel sisteme v vodo. Sistem leve palice sem postavil v mali zaliv, pred nekaj vej ter štorov.. Sistem desne palice pa je poletel naravnost v strugo..
Postorim še druge stvari, nato pa se zleknem na stol v upanju da je moja teorija pravilna.

Na prvi prijem ni bilo potrebno dolgo čakati, saj je ta sledil kaj kmalu. Mali luskinar mi je vlil optimizem in dodatno energijo za nadaljevanje. Čez nekaj minut ponovno rahel prijem, ki mi je dal vedeti da imam ponovno opravka z manjšo ribo. Okrog 7.25 pa sem imel prijema v razmaku nekaj sekund, na desni palici se mi je riba snela, na levi pa se je začel spektakularen boj. Nekaj spoštovanja vrednih pobegov, mi je dalo vedeti da imam opravka z malo večjim krapom. Po 15-tih minutah čistega užitka se je na blazini znašel prelep 10kg luskinar, naredim nekaj slik ter ga vrnem v njegov mokri element.

Jutro je minevalo ob prijetnem vzdušju ter prijemih majhnih krapove. Le dva sta malo izstopala 9.5 kg in 9.75 kg.

Popoldanski čas pa so mi krajšale ponovno živali. Štiri ptice so zalezovale svoj plen, dajale so občutek svobode, kot da je ni stvari, ki jim bi lahko to vzela. Na drevesih so se zbirale ptice, katere se bodo počasi začele seliti v južne kraje. Bilo mi je lepo saj sem lahko počel tisto v katerem najbolj uživam, tako da je čas še hitreje bežal. Okrog 14.00 pa ponovno piiiii… Po zategu pa silovit boj, riba se enostavno ni pustila zajeti v podmetalko. Čez čas se znajde na blazini prečudovit krap tisočih odtenkov, polnih 10 kg.

Ribolov sem imel namen zaključiti že ob 17.00 zato sem začel z pospravljanjem stvari, ki jih nisem več potreboval. Med pospravljanjem pa piiiii… v trenutku je bila moja rola skromnejša za kakih 30m laksa. Trenutek nepazljivosti in riba se je odpela z trnka. Ker sem se zavedal da bo to tudi moj zadnji današnji prijem sem bil precej potrt.

Ob prihodu domov sem na hitro preletel statistiko dneva (14 prijemov, 2 ribi 10+), ter skušal te stvari v teoriji izboljšati, da jih bi drugi dan prenesem v prakso. Bil sem kar zadovoljen z izkupičkom prvega dne .

Ponovno je bila noč zelo kratka, in kaj kmalu sem bil spet za vodo. Ta dan mi je prinesel tisto kar sem zadnjih nekaj dni tihoma sanjal.
Ob prihodu me je z skovikanjem pozdravila sova. Po drevesih so ležerno lezli polžki, gladina jezera je valovala zaradi konstantnega premetavanja krapov, skratka ponovno so mi narava ter živali pričarale popolno jutro ob jezeru.
Hitra namestitev sistemov, nato pa uživanje ob opazovanju prebujajoče se narave. Opazoval sem ptice, ribe, divjad,skratka vse kar leze in gre. Vodomec je spretno lovil ter si polnil želodček z ribicami, ki so priplavale v plitvino da bi se tam ogrele. Srnjak je vztrajno tulil na jasi sosednega brega. Nakar pa se mi pogled vstavi na moji desni palici, nihala je v časovnih intervali, v tem trenutku pa prijem . Po zategu pa mi riba z silovitim odporom zaželi dobrodošlico. Vztrajno je izkoriščala hladno vodo. Sonce je pričelo pripekati, jaz pa sem se boril z sansko ribo. Čutil sem kapljice znoja, kako so mi polzele po telesu, majica pa je postala kmalu premočena, vendar pa je bilo vse lepo in prav. Približam ga k obali takrat pa mi z silnim pobegom vlije še dodatne mere adrenalina. Končno ga le spravim v podmetalo, na obrazu se mi je prikradel nasmeh. Bil je prelep zrcala surove moči dobrih 14.5kg. Ribo oskrbim, ter jo spustim in zaželim vso srečo.
Čas je bežal, in tako tudi aktivnost na vodi se je čisto umirila. Minevale so ure , in ne duha ne sluha o kakem prijemu. Stvari so se postavile na glavo. Prepričeval se da to le ni tisti dan ko nimaš niti kančka sreče, ki bi si jo zaželel krapar za ribolov. Brezuspešno sem menjal lokacije za sisteme. Opazoval sem vodo,premišljeval, skušal razbrati razmere na dnu in dogajanja na vodi. Razmišljanje in opazovanje me je utrudilo, veke so postajale zelo težke in začel sem toniti v globok spanec. Četrt ure za tem je začel delati kraval moj fox, zagledam moj svinger kako pleše gor in dol. Laks se je iz moje špule odvijal meter za metrom…Nato pa pod vplivom čistega adrenalina stečem k palici, in vzpostavim kontakt z ribo. Boj je potekal še nekaj minut, nakar pa zagledam zlati bok pod bregom. Ponovno se je znašel na vrvici lepši primerek. A kazalec tehtnice se ponovno znajde na 10.5 kg, le da je bil tokrat zrcalar ne luskinar kot nekajkrat poprej.

Do večere sem imel še nekaj manjših rib ter enega malo večjega krapa. Po izpustu pa zaključim z ribolovom, saj se zavedam da je bilo jezero zelo radodarno z mano, in da bi malo pretiraval če bi še nadaljeval.


Kot sem že omenil, sem lovil na Vogrščku. Jezero je polno potopljenih štorov in dreves, ki dajo ribolovu poseben čar. V njem se skrivajo tudi večji primerki, a je do sedaj jezero z stališča kapitalnih krapov skoraj v celoti neraziskano.
Uspelo mi je to kar sem zadnje dni sanjal. Ribolov mi je ulil nova upanja, ter mi razčistil nekaj dvomov. Vse ribe so prijele na doma narejene 18mm, boilije.
Skratka prijeten okoliš doda še zadnjo piko na in zaokroži celotno zgodbo v nekaj nepozabnega,ki vse skrbi za določen čas ostanejo tančica čarovnije.

Lep pozdrav,
Nejc .secret.


Tudi vi lahko sodelujete v tekmovanju za Naj zgodbo s svojo zgodbo ali glasujete za vam najljubšo. Kako? Preberite tukaj!

prijava
SOM.si - ribolov, športni ribolov in ribiška oprema - naprej  registracija  SOM.si - ribolov, športni ribolov in ribiška oprema - nazaj

:: SKRIVNOSTI IZDELAVE IN UPORABE BOJLIJEV
:: prodam
:: KupimProdam.si - Slovenski spletni oglasnik
:: Kupuješ ali prodajaš ribiško opremo?
:: PRODAM RIVE


pišite nam na
info@som.si


Poletni delovni čas:
Ponedeljek - Petek:
8.00 - 18.00 ure
Sobota: 8.00 - 13.00 ure
Nedelja in prazniki: ZAPRTO


Som.si je neodvisni informatinvi portal na katerega ste vabljeni vsi, ki vas ribolov zabava in veseli. Dobrodošli ste kot obiskovalci in uporabniki, vabimo pa vas tudi k aktivnemu sooblikovanju portala in sodelovanju v forumih. Želimo prispevati k popularizaciji tega športa in medsebojno deliti izkušnje in zanimive informacije.

Urednik portala sem tekmovalec in tudi lastnik trgovine; Mitja Kmetec , reprezentant R. Slovenije in dobitnik bronastih medalj in Srebrne kolajne na Svetovnih prvenstvih v ribolovu s plovcem ( 1997 , 2000 , 2012, 2013).

Vse objave na tem forumu predstavljajo mnenja uporabnikov in ne nujno tudi mnenja uredništva. Člani foruma odgovarjajo za resničnost, verodostojnost in avtorstvo svojih objav. Če se vam kakšna objava zdi sporna, žali vaša čustva ali kakorkoli posega v vaše pravice, potem tako objavo prijavite uredništvu foruma. Uredništvo si pridržuje pravico do brisanja objav iz kakršnihkoli razlogov.

Nosilec portala in vseh pravic je podjetje SOM, d.o.o.
©2oo5 in dalje  SOM, d.o.o. | realizacija vigred dot com