vaba za trnek hrana za privabljanje umetne vabe
Naj Zgodba Pravila
stoječa voda tekoča voda morje
roparice sladkovodne ostale sladkovodne morske
lov rib s plovcem   rezultati kraparji   rezultati muharji
začetniki športni posebne oblike
  SOM.si - ribolov, športni ribolov in ribiška oprema - spletna trgovina  
     

SOM.si - ribolov, športni ribolov in ribiška oprema - MIVARDI GORILNIK ZA KUHANJE
MIVARDI GORILNIK ZA KUHANJE (19.99 eur)

SOM.si - ribolov, športni ribolov in ribiška oprema - MOTOR 65lb PULSAR
MOTOR 65lb PULSAR (299.99 eur)

SOM.si - ribolov, športni ribolov in ribiška oprema - STARBAITS;BOJLI GRAB&GO TUTTI FRUTTI 14mm/500g
STARBAITS;BOJLI GRAB&GO TUTTI FRUTTI 14mm/500g (3.49 eur)

SOM.si - ribolov, športni ribolov in ribiška oprema - NAJPRIMERN
Sola ribolova >>
NAJPRIMERN

SOM.si - ribolov, športni ribolov in ribiška oprema -
Kje loviti >>

SOM.si - ribolov, športni ribolov in ribiška oprema -
Kapitalci >>

napisal:

Marko Milošič

naslov:

Golc

Ta zgodba se je začela že ranega spomladanskega jutra 2006, ko me je zbudilo zvonenje telefona. Klical me je prijatelj in me obvestil, da je ulovil velikega krapa, blizu 20 kg. Takoj sem zbudil mamo in jo prosil, naj me odpelje na jezero. Seveda najprej iskrene čestitke prijatelju, potem pa je sledilo slikanje velike ribe. To je bil prekrasen, dolg zrcalar temne barve in težak 18,7 kg. Bil je daleč od tistih jezerskih debeluhov, ki jih najdemo v večini komercialnih jezer. Riba je bila med lokalnimi ribiči poznana pod imenom Golc, in ko sem ga prvič zagledal, sem vedel, da ga moram uloviti. In tako se je začel moj lov na Golca.


Letos sem imel kar dosti časa za kraparijo in večino dni sem preživel ob tem jezeru. V jesenskih počitnicah sem planiral še eno pravo jesensko kampanijo, v upanju, da ga po 4 letih lova končno ulovim. Priprave so stekle dobrih 10 dni prej – zarolal sem 20 kg boilijev na osnovi ribje moke z veliko Robin Reda in nekaj mojimi klasičnimi dodatki. Te boilije so krapi preverjeno radi pobirali, zato se z vabami nisem kaj dosti ukvarjal, ampak sem se bolj posvetil izbiri lokacije. Po nekaj opazovanjih v večernih urah sem videl, na katerem delu jezera so bili krapi najbolj aktivni in lahko sem pričel s hranjenjem. Naslednjih 6 dni sem hranil tri različne mikrolokacije z skupaj 2 kg boilov dnevno. Hranjena mesta sem si označil s paličastimi bojami. Hraniti sem moral s pomočjo čolna, saj sta bili dve hranjeni poziciji daleč izven dosega palice ali frače.
Končno je napočil dan D. Nabasal sem avto do vrha in v soboto zjutraj sem bil na svojem mestu. Najprej sem pobral za 3 vreče smeti, ki so ležale vsepovsod. Sledilo je postavljanje kampa, potem pa sem z čolnom razvozil vsako palico na svoje mesto, zraven pa dodal še dve pesti boilijev. Dve lokaciji sta bili vbistvu dva trda platoja, obkrožena z globokim muljem, tretja pa je bila tik ob grmu, prav tako s trdim dnom. Kot ponavadi sem lovil s safety bolt sistemi, s 160-210 gramskimi svinci in 25 cm dolgo kombinirano predvrvico, narejeno iz Sufix Camo Skina 25 lb. Trnki so bili preverjeni Anaconda Power Carp vel. 2 v kombinaciji s 24 mm boilo. Čeprav je bilo med mano in pozicijami veliko vej, sem lovil brez snag-leaderja, saj sem imel osnovni najlon Nash Bullet 0,38 mm, ki me še nikoli ni pustil na cedilu.
Čez cel dan se ni dogajalo nič, razen liske, ki se je z nogo zapletla v moj najlon. Pred nočjo sem zamenjal vabe s svežimi in ponovno dodal po 2 pesti boilijev k vsakemu sistemu. Bilo je zelo mrzlo, povrh pa je še začelo deževati. V svojem šotoru sem se zamotal v spalno vrečo in se pokril z dvema odejama, pa me je še vedno zeblo. Iz sna me prebudi prijem na sredinski palici. Takoj po zategu sem začutil, da gre za večjo ribo, ki pa se je takoj zapletla v veje. Hitro vržem podmetalko v čoln in se s palico v roki privlečem do veje. Ko sem osvobodil laks in začel z roko vleči laks, sem v soju naglavne lučke pod sabo zagledal masivno telo velikega krapa! Riba je začela vleči moj čoln po jezeru. Ves čas sem pazil, da se nebi preveč približala kakšnemu grmovju in moram povedati, da je riba izbrala slabo taktiko, saj je čoln odvlekla na odprto, daleč od vej. Po nekaj minutah mi je uspelo zajeti prekrasnega luskinarja. Edini problem je bil, da sem se nahajal 150 m od obale. Ribe nisem mogel dvigniti v napihljiv čoln, ker bi ga lahko s plavutjo ali trnkom predrla, zato sem veslal z ribo v podmetalki. Do obale sem potreboval skoraj 10 min. Ribo sem stehtal in bil sem presrečen, saj sem ulovil prekrasnega, 17,4 kg težkega luskinarja v zlato-rumeni, jesenski barvi!

17,4 kg



Ribo sem previdno dal v mrežo za jutranje slikanje, zamenjal vabo in jo ponovno zapeljal na isto mesto. Spet sem dodal dve pesti velikih boilijev. Ko je bilo vse na svojem mestu, sem se hitro zamotal nazaj v spalno vrečo in še dolgo razmišljal. Bil sem presrečen, že prvo noč ribolova sem dobil lepo, veliko ribo. Dež je ponehal in naenkrat je zavladala čista tišina. Bilo je okrog polnoči, ko sem zaspal. Pol ure kasneje me zbudi en pisk na isti palici. Zbudil sem se, vendar nisem takoj stekel ven iz šotora. Spomnim se, da sem razmišljal, da je ta en pisk verjetno povzročil kakšen klen ali kaj podobnega. Tako sem še 10 sekund buljil v lučko signalizatorja, ki je presevala skozi steno šotora. Ko sem že zapiral oči, misleč da je kakšna riba zgolj oplazila laks, pa nepričakovano- neprekinjen PIIIIIIIIII je paral tišino, ki je vladala na jezeru. Panika! Nekako sem se izmotal iz teh vseh spalnih vreč, odej in vsega, kar sem prej nametal na sebe, da me nebi zeblo. Kar v zoknih sem pritekel do palice in zategnil v trdo. Čeprav je riba prijela več kot 150 m od obale, mi je takoj odvila še 20 m laksa potem pa se zapletla v veje. Takoj sem skočil v čoln in se začel vleči proti ribi. Megla je bila tako gosta, da bi jo lahko rezal z nožem. Ko sem prišel do prve veje, sem hitro rešil laks, ki pa je potem vodil že do druge veje 10 m vstran. Tudi tam sem odpel laks in končno sem ponovno čutil ribo na palici. Privlekel sem se do nje in opazil, da riba leži pri miru v gosti travi, tik pod čolnom. Povečal sem pritisk na palici in zagledal sem obrise velikega špigla. Riba me je začela voziti naokrog, ni in ni hotela na površje. Potem pa sem v megli, cca. 10 m od čolna zagledal strašljive obrise vejevja, ki je štrlelo iz vode. Vedel sem, da moram hitro nekaj storiti, saj je riba vlekla naravnost tja. Povečal sem pritisk in ponovno prižgal naglavno lučko, da bi bolje videl smer laksa. Prizor, ki sem ga zagledal, mi bo za vedno ostal v spominu – ogromni špigl, dolg preko metra je zaplaval mimo mojega čolna le nekaj centimetrov pod površino. Ja, to je bil Golc!!! V tistem trenutku so me roke skoraj nehale ubogati. V mislih so se mi vrtela zadnja leta… Vedel sem, da če bi mi takrat ušel, bi me zlomilo. Uspelo mi je dvigniti ribo na površje, kjer je zajela malo zraka, kar jo je očitno omamilo, in brez večjih problemov sem ga dobil v podmetalko! V tistem trenutku sem zakričal, da so me slišali vsi v radiju 1 km-Gooooooooolc! Vse se je izplačalo!
Nekako sem priveslal do obale in stehtal ribo. Masivno telo ogromnega špigla je ležalo pred mano. Ko se je kazalec vage, ki sem ji prej odštel težo vreče za vaganje, zavrtel do 23 kg, me je zajel še večji val veselja! Ribo sem zelo previdno dal v mrežo, vse 3x preveril, da se nebi mreža slučajno odvezala, in še dolgo čepel ob mreži in opazoval neverjetno širok hrbet Golca. Čeprav so bile možnosti za še kakšno ribo velike, pa sem dobil vse, kar sem si že dolgo želel, zato sem se odločil, da potegnem še ostali dve palici ven in v miru preživim preostanek noči. Na hitro sem si skuhal čaj, potem pa poskušal zaspati, vendar nisem mogel. Niti zeblo me ni več. Cilj je bil izpolnjen!
Zjutraj je prvi prišel ravno Žan, prijatelj, ki je Golca ulovil pred 4-mi leti. Hitro nas je bilo okrog 10 in vse je bilo pripravljeno za slikanje dveh kapitalnih rib.

GOLC z 23 kg!








Vsako smo še enkrat stehtali in potrdili težo. Obe ribi sta veličastno odplavali nazaj v svoje kraljestvo. To je to!
Zdaj sem se lahko popolnoma sprostil. Razmišljal sem, da bi šel domov, saj sem izpolnil svoj dolgoletni cilj. Potem pa sem si rekel-zakaj le? Odločil sem se, da bom ostal še 3 dni, užival v sončnem vremenu, ki je bilo napovedano, ulov pa mi sploh ni bil važen. Tudi če do konca ribolova ne bi ulovil niti luske več, bolj zadovoljen nebi mogel biti.
Tako sem ponovno razvozil vabe, vendar čez dan ni bilo prijema. Zvečer sem ponovno nastavil sveže vabe z običajno porcijo boiljev. To noč sem ulovil tri prekrasne zrcalarje, težke 13.4 kg, 7.5 kg in 6.2 kg. Neverjetno! Zame je bila vsaka riba 10+ na tem jezeru velik dogodek, zdaj pa v dveh nočeh tri velike ribe!

13,4 kg

Po slikanju so bile seveda vse izpuščene. Ker čez dan ponovno ni bilo prijema, sem si čas krajšal z branjem ribiških revij in s kuhanjem. Na gorilniku sem si spekel hrenovke in jajca, skuhal juho, čaj, zvečer pa sva si z Žanom iz bližnje picerije naročila pico. Komaj sem utegnil pred temo nastaviti sveže boilije. To noč sem bil ponovno nagrajen z luskinarjem, težkim 13.5 kg, in kar nisem mogel verjeti, da velike ribe ena za drugo pobirajo moje boilije! Dan je ponovno minil ležerno, brez prijema. Znova in znova sem v mislih vrtel vse prizore iz zadnjih dni, ki so se mi globoko vrezali v spomin. Pred mano je bila še zadnja noč in z veseljem sem ponovno nahranil izbrane pozicije, tokrat malo bolj obilno. Začelo se je ob polnoči, ko sem ponovno s pomočjo čolna v podmetalko zajel 11.2 kg težkega luskinarja, dobro uro kasneje pa še enega 13 kg! Da pa je bila ta noč še bolj zanimiva, pa se je potrudil še 11.1 kg težak luskinar, ki je prijel ob 5.00 zjutraj! Kot v pravljici! Zjutraj smo naredili nekaj prekrasnih slik z tremi zlatimi luskinarji in jih hitro spustili nazaj.

13 kg, 11,2 kg in 11,1 kg

V miru sem pospravil opremo in se odpravil domov. Avto je bil še bolj nabasan kot ob prihodu, saj je bilo potrebno zraven stlačiti še 3 vreče smeti, ki sem jih pobral okoli svojega mesta.

Lahko rečem, da je bil to moj ribolov življenja in prepričan sem, da na tem jezeru nikoli več nebom tako dobro lovil. V teh dneh je šlo vse kot po maslu. Kar se realizacije tiče, mislim, da sem izpeljal najboljše kar se je dalo, saj nisem izgubil niti enega krapa, kljub izredno težkim pogojem lova. Vsi, ki me poznajo, vedo, koliko truda, časa in navsezadnje tudi denarja sem ta leta porabil zato, da sem uresničil svoje ribiške sanje- ulovil Golca. Ampak to več ni pomembno-vse se je povrnilo! Zahvalil bi se še vsem, ki so mi pri tem ribolovu kakorkoli pomagali, logistična podpora je bila res neverjetna!
Lep pozdrav,
Marko Milošič


Tudi vi lahko sodelujete v tekmovanju za Naj zgodbo s svojo zgodbo ali glasujete za vam najljubšo. Kako? Preberite tukaj!













prijava
SOM.si - ribolov, športni ribolov in ribiška oprema - naprej  registracija  SOM.si - ribolov, športni ribolov in ribiška oprema - nazaj

:: SKRIVNOSTI IZDELAVE IN UPORABE BOJLIJEV
:: prodam
:: KupimProdam.si - Slovenski spletni oglasnik
:: Kupuješ ali prodajaš ribiško opremo?
:: PRODAM RIVE


pišite nam na
info@som.si


Poletni delovni čas:
Ponedeljek - Petek:
8.00 - 18.00 ure
Sobota: 8.00 - 13.00 ure
Nedelja in prazniki: ZAPRTO


Som.si je neodvisni informatinvi portal na katerega ste vabljeni vsi, ki vas ribolov zabava in veseli. Dobrodošli ste kot obiskovalci in uporabniki, vabimo pa vas tudi k aktivnemu sooblikovanju portala in sodelovanju v forumih. Želimo prispevati k popularizaciji tega športa in medsebojno deliti izkušnje in zanimive informacije.

Urednik portala sem tekmovalec in tudi lastnik trgovine; Mitja Kmetec , reprezentant R. Slovenije in dobitnik bronastih medalj in Srebrne kolajne na Svetovnih prvenstvih v ribolovu s plovcem ( 1997 , 2000 , 2012, 2013).

Vse objave na tem forumu predstavljajo mnenja uporabnikov in ne nujno tudi mnenja uredništva. Člani foruma odgovarjajo za resničnost, verodostojnost in avtorstvo svojih objav. Če se vam kakšna objava zdi sporna, žali vaša čustva ali kakorkoli posega v vaše pravice, potem tako objavo prijavite uredništvu foruma. Uredništvo si pridržuje pravico do brisanja objav iz kakršnihkoli razlogov.

Nosilec portala in vseh pravic je podjetje SOM, d.o.o.
©2oo5 in dalje  SOM, d.o.o. | realizacija vigred dot com