vaba za trnek hrana za privabljanje umetne vabe
Naj Zgodba Pravila
stoječa voda tekoča voda morje
roparice sladkovodne ostale sladkovodne morske
lov rib s plovcem   rezultati kraparji   rezultati muharji
začetniki športni posebne oblike
  SOM.si - ribolov, športni ribolov in ribiška oprema - spletna trgovina  
     

SOM.si - ribolov, športni ribolov in ribiška oprema - CHAMPION FEED; SECRETO
CHAMPION FEED; SECRETO (2.65 eur)

SOM.si - ribolov, športni ribolov in ribiška oprema - OKUMA; LONGBOW LB80/LB65
OKUMA; LONGBOW LB80/LB65 (59.99 eur)

SOM.si - ribolov, športni ribolov in ribiška oprema - SENSAS; FIGHTING CARP 11,5m
SENSAS; FIGHTING CARP 11,5m  (249.99 eur)

SOM.si - ribolov, športni ribolov in ribiška oprema - REZULTATI
Zanimivosti >>
REZULTATI

SOM.si - ribolov, športni ribolov in ribiška oprema - DP mladinc
Zanimivosti >>
DP mladinc

SOM.si - ribolov, športni ribolov in ribiška oprema - TALNI RIBO
Sola ribolova >>
TALNI RIBO

napisal:

Aleš Cigut

naslov:

Skrivnosti navezov in sistemov

Ko sem zasledil novo rubriko na somu,sem se že v trenutku odločil da bom napisal dve zgodbi. Pa vendar ne ponavljam rad. Zato sem se odločil da vam opišem nekaj poučnega. Saj menim da z poučnimi prispevki lahko odnesemo mnogo več, kot z prispevki z ribičij. S tem ne mislim da so prispevki z ribičij niso poučni pa vendar. O čem pa vam sploh hočem pisat?
Sam mislim da se kraparija zelo hitro spreminja, vedno nastajajo nove stvari, novejše taktike, nove ideje,……
Prav zaradi tega je pomembno da smo v koraku z tem. Sam sem prebral skoraj vse o krapariji na som.si,še posebej prispevke od Jerneja Puckota(RESPEKT) vendar so to prispevki iz prejšnjih let. Zato sem se odločil da vam pokažem stvari,ki so sedaj v uporabi. S tem mislim naveze( ne smemo pozabit da krapi niso nori in da na zelo obremenjenih jezerih krapi vedo vse o navezih, sistemih itd.), različnih taktikah , s katerimi lahko ujamemo velike krape.

Pa začnimo: Nekaj o navezih

Prav vsak krapar po mojem večino svojega časa vloži za naveze. Zakaj? Enostavno, saj je to ključna stvar da pretentamo krape. Jaz osebno vedno spreminjam,poizkušam nove naveze. Meni že občutek da sam navez deluje da zadovoljstvo. Ni slabšega občutka kot je ko še nismo meli prijema in nevemo kaj je narobe potem pa se vprašamo ali je kriv navez. Zato pa tistim,ki so še novi v krapariji predstavim nekaj začetnih korakov k temu.
Mnogi rečejo čemu vsi ti dodatki k navezom ? To je res da boste z enostavnim navezom tudi zgrabili, vendar boste z navezom,ki je dobro narejen zgrabili še več in imeli večje možnosti za ulov kakšnega kapitalca.
Kaj pa glede trnka? Veliko ljudi lovi z velikimi trnki in le redko kdaj uporabljajo majhne trnke za kraparijo. Sam nisem takega mnjenja, jaz najraje lovim z trnkom št. 6 pa do 4. Vrjemite z majhnim trnkom boste tudi ujeli veliko ribo in se vam nebo zlahka odpela. Saj pa gre majhen trnek lažje v krapova usta kot velik. Razen v nekaterih primerih posežem za večje trnke. Pa vendar če lovimo z 24 ali 30mm boiliem je dobro če lovimo z 4 ali 2 trnkom.
Kaj pa glede trnkov , kateri je najboljši? Nekakšnega najboljšega trnka za vse primere nažalost ni. Meni osebno mi je najljubši trnek Korda wide gape x. Obstaja veliko trnkov za različne namene. Vsak trnek ima svojo posebnost. Pa nekaj na kaj morate pazit pri nakupu trnkov.
Moramo vedet da obračanje trnka pomaga pri piku v krapova usta.
Začnimo z ušesom trnka. Trnek ki ima navznoter nagnjenim ušesom(optimalno od 15-25°) se bo hitreje obrnil ter zapičil v krapova usta. Za trnke ki nimajo nagnjenega ušesa vam priporočam shrink tubo na koncu.
Kratek trnek z ukrivljeno konico bo zelo dobro stal med borbo saj se bo vbistvu ukrivil v krapova usta in bo težje šel ven. Z ukrivljenim ušesom pa se bo hitreje obračal.
Dolg trnek se lažje obrne, ukrivljen pa je boljši pri borbi. Za ta primer je pomojem dober trnek, ki je dolg ter ukrivljen primer Fox Series 5. Pri teh trnkih kot je Fox Series 5 in Longshank Nailer vas moram opozorit. Saj se lepo zapičijo in vse vendar pustijo veliko luknjo v krapovih luknjah. Tako zdaj veste nekaj o trnkih sedaj vam opišem še naveze.

Navezi:

Poznamo veliko navezov od kratkih do dolgih,za trda tla, za travo, torej za vsak primer skoraj en navez. Osebno imam zelo rad naveze od Danny Fairbrasa saj mislim da so eni najboljših ta hip.
No za prvi navez sem izbral navez za trdo podlago kot je gramoz. Sam navez je zelo podoben navadnemu knotless knotu,pa vendar je malo spremenjen. Spremenjeno je to da namesto da je las kot bi ponavadi bil, je zvezan na spodnji del trnka,kar naredi konico težko in se tako boljše zapiči v krapova usta. Večinoma se zaradi tega piči v spodnjo ustnico, kar pa je tako ali tako ideala.Opis:

Navez zvežemo tako kot če bi vezali knotless knot. Ko končamo las odrežemo čim bližje vozlu. Nato vzamemo specialno vrvico in na njej zvežemo las, nataknemo gor boilie ter štoper in zvežemo na trnek kot bi zvezali na vrtljivko. Navez je priporočljivo uporabljati samo na jezerih za trdo podlago. Ne lovite z njim v travi ali mulju.

Trnek: Korda Lognshank x št.6
Silk: Monofilni(priporočljivo fluorocarbon)
Dolžina: od 15-20 cm (osebno mam rad krajše naveze)

2.navez

To je navez z katerim bi šel na katero koli novo( nepoznano) jezero. Navez je eden od najljubših Dannya Fairbrasa in še nekaterih. Saj pa je Danny sam ujel na ta navez kar nekaj 20 kilašev in to na št. 10 trnek . Njegov namen je zapičit tudi naj pametnejšega krapa. Najbolj se je izkazal z dvema umetnima pop-up koruzama.Opis:
Zvežemo ga tako. Vzamemo prbl.25-30 cm Sufix Camo skina ali katere koli druge vrvice. Damo skozi ušesa trnka od zadaj proti naprej. Izmerite razdaljo med trnkom in vabo. Ter navijete 6-8 krat od ušesa proti konici trnka ter vzamete konec vrvice in ga potegnete skoz od konca ušesa proti naprej. Torej navaden knotless knot. Nato vzamete kos shrink tube in jo date na trnek tako da je malo pod ušesom. Nato date vret vodo in pod paro držite shrink tubo da se bo ta skrčila in jo rahlo upognete. Na koncu vzamete še en majhen multi ring in ga zvežete z navadnim granny knotom oz. gumbom gor. Pazite pri tem da nebo preveč nizko saj mora biti obroček nekje na sredini trnka saj se tako nemore v vodi trnek obrniti proti svincu kar pa seveda ne želimo.

Trnek Korda wide gape x
Slik: Sufix Camo skin
Dolžina : 10-15 cm

3.Navez

Ko sem prvič zagledal ta navez sem si mislil ''to nebo nikoli delovalo' in prav zaradi tega sem ga moral preizkusit. Izkazal se je presenetljivo dobro. Pa nekaj o njem. Navez ki je ustvarjen samo za pop-upe. Ima vse funkcije D-riga. Ni problem zamenjavat trnke. Pa še zelo lahko ga je zvezat.Opis:

Vezava:
Vzamete prbl. 20-25 cm Sufix camo skina ali katere koli druge vrvice. Na začetek zvežete precej veliko uho in nanj daste multi ring. Pred ušesom date gor 1-2 g svinec. Skozi uho trnka potegete vrvico in nanj daste gor uho od vrvice(kot na sliki) in ste končali. Vabo zvežete enostavno na multi ring. Vem da se precej zakomplicirano sliši vendar poizkusite lahko vam bo šlo od rok.

Trnek: Chody ali kurv shank (trnek z navzven ukrivljenim ušesom)
Silk: Hybrid soft ali kakšna koli mehka vrvica
Dolžina:15-20 cm


4.Navez

Za četrti navez sem izbral tako imenovan ''KD Rig''. Posebnost tega trnka je ta ko ga potegnete po roki se vam nebo zapičil. Ampak ko vzamete iz njega vse dodatke pa se bo. Je zelo enostaven navez.Zvežete ga pa tako:
Kot običajno vzamete vrvico in naredite las. Nato date skozi uho od zadaj proti naprej. Zmerite razdaljo med boilem ter trnkom. Potem pa navijete dvakrat od ušesa proti konici(kot običajno), nato pa primete las in pod njim (torej samo na trnku) navijete pet krat. Nato še samo daste še konec še enkrat skozi uho od zadaj proti naprej in ste skoraj končali. Na las daste še primerno gramažo svinca tako da bo boile lebdel in svinec nebo cel na tleh(tako kot kaže slika) pa ste končali.

Opis:
Trnek: Korda wide gape x št.6
Silk: Vrvica prevlečena z elastiko(Sufix camo skin)
Dolžina:15-20 cm

To je nekaj zelo efektivnih navezov. Saj so na nje zgrabili že veliko krapov nad 20 kg celo ene največjih v Angliji in Franciji. Za mene in za mnoge druge zelo dobro delujejo upam da bodo tudi za vas. In še nekaj trnke sproti preverjate če so zadosti ostri in nepoškodovani,saj pa ni nič hujšega kot da zaradi slabega trnka zgubimo kakšnega kapitaca.

Vendar z samim navezom nebomo zgrabili krapa. K dobremu navezu moramo imeti dober sistem. Ko rečem sistem mislim predvsem svinec. Na trgu je kar nekaj vrst svincev ter sistemov vendar osnovni so inline in lead clip ter running rig. Vendar kot že omenjeno krapi niso nori in se zelo hitro učijo. Saj je že dokazano da nekateri krapi uporabljajo svince da se odpnejo. Zato se mnogi krapariji ukvarjajo s tem da preprečijo to. Moj osebni favorit je tako imenovan ''shoocker rig''. Obstajajo pa tudi druge tehnike. No pa nekaj o Shocker rigu.

Uporabljamo ga z štirioglatim inline svincem iz katerega vzamem plastiko ven, silikonsko cevko ter 2 mehkima kroljicima (soft bead). To zgleda nekako tako:Namen tega vsega ja pa sledeč. Na obremenjenih vodah so krapi zelo pametni ter previdni. Zato lovimo z ''shocker rigom''. Saj ko krap vsrka našo vabo,se pikne in ne čuti upora ter misli da je varno ter začne plavat. Takrat svinec zdrsne do krogljice(soft bead), ki ga zaustavi in se krap zapiči. Z takim načinom pretentamo zelo velike krape, saj so na tak sistem bili zgrabljeni krapi preko 25 kg (50LB ).

Tako pa smo na koncu. Te stvari zelo dobro delujejo za mene. Upam da vam je prispevek všeč in da ste izvedeli kaj novega.

LP ter C&R
Aleš Cigut
CarpTeam-Lindau


Tudi vi lahko sodelujete v tekmovanju za Naj zgodbo s svojo zgodbo ali glasujete za vam najljubšo. Kako? Preberite tukaj!

prijava
SOM.si - ribolov, športni ribolov in ribiška oprema - naprej  registracija  SOM.si - ribolov, športni ribolov in ribiška oprema - nazaj

:: SKRIVNOSTI IZDELAVE IN UPORABE BOJLIJEV
:: prodam
:: KupimProdam.si - Slovenski spletni oglasnik
:: Kupuješ ali prodajaš ribiško opremo?
:: PRODAM RIVE


pišite nam na
info@som.si


Poletni delovni čas:
Ponedeljek - Petek:
8.00 - 18.00 ure
Sobota: 8.00 - 13.00 ure
Nedelja in prazniki: ZAPRTO


Som.si je neodvisni informatinvi portal na katerega ste vabljeni vsi, ki vas ribolov zabava in veseli. Dobrodošli ste kot obiskovalci in uporabniki, vabimo pa vas tudi k aktivnemu sooblikovanju portala in sodelovanju v forumih. Želimo prispevati k popularizaciji tega športa in medsebojno deliti izkušnje in zanimive informacije.

Urednik portala sem tekmovalec in tudi lastnik trgovine; Mitja Kmetec , reprezentant R. Slovenije in dobitnik bronastih medalj in Srebrne kolajne na Svetovnih prvenstvih v ribolovu s plovcem ( 1997 , 2000 , 2012, 2013).

Vse objave na tem forumu predstavljajo mnenja uporabnikov in ne nujno tudi mnenja uredništva. Člani foruma odgovarjajo za resničnost, verodostojnost in avtorstvo svojih objav. Če se vam kakšna objava zdi sporna, žali vaša čustva ali kakorkoli posega v vaše pravice, potem tako objavo prijavite uredništvu foruma. Uredništvo si pridržuje pravico do brisanja objav iz kakršnihkoli razlogov.

Nosilec portala in vseh pravic je podjetje SOM, d.o.o.
©2oo5 in dalje  SOM, d.o.o. | realizacija vigred dot com