vaba za trnek hrana za privabljanje umetne vabe
Naj Zgodba Pravila
stoječa voda tekoča voda morje
roparice sladkovodne ostale sladkovodne morske
lov rib s plovcem   rezultati kraparji   rezultati muharji
začetniki športni posebne oblike
  SOM.si - ribolov, športni ribolov in ribiška oprema - spletna trgovina  
     

SOM.si - ribolov, športni ribolov in ribiška oprema - CARRERA OČALA VEČ MODELOV;OČALA
CARRERA OČALA VEČ MODELOV;OČALA  (59.99 eur)

SOM.si - ribolov, športni ribolov in ribiška oprema -  MIVARDI COMBO MX9 3+1
MIVARDI COMBO MX9 3+1 (149.99 eur)

SOM.si - ribolov, športni ribolov in ribiška oprema - MAVER;EASY FLOW  ELASTIC PULLER
MAVER;EASY FLOW ELASTIC PULLER (4.49 eur)

SOM.si - ribolov, športni ribolov in ribiška oprema - TEKMA V TR
Zanimivosti >>
TEKMA V TR

SOM.si - ribolov, športni ribolov in ribiška oprema -
Kapitalci >>

SOM.si - ribolov, športni ribolov in ribiška oprema -
Kje loviti >>

napisal:

MARKO (krapar)

naslov:

AMUROMANIJA

Saj sploh ne vem kako naj začnem. Vse se je začelo ranega junijskega jutra, ko me je ob pol 5-ih zbudila budilka. Skok na kolo in hitro do Drave. Jutro je na reki daleč najlepši del dneva. Meglica se dviguje iz vode, veliki kolobarji na površini poženejo adrenalin po žilah. Zrak je osvežujoč, prežet z vonjem zelenja in trohnečega lesa. Zjutraj reka pokaže vse, kar ima.


Počasi sem se prebijal čez bujno rastje, dokler nisem prišel do podrtega drevesa, obrežje pa je bilo zaraščeno s slakom in koprivami. Sonca je bilo ravno dovolj, da sem tik ob obali opazil tri velike sence. Bili so krasni amurji, ki so smukali listje iz zlomljene veje. Vse tri sem ocenil na 15+kg in nepozaben je trenutek, ko nekaj metrov od tebe plavajo tako masivne ribe.
Še isti dan, proti večeru, sem bil spet na istem mestu. Z mano pa motika, srp, sekira in marker-palica. V dobrih 2 urah sem naredil dovolj prostora za dve palici, blazino in mini šotor.

Prostora je bilo malo, a vseeno dovolj

Pred temo še preverim dno. Čeprav sva s kolegom spomladi s sonarjem pregledala ta del Drave v celoti, sem se moral prepričati. Takoj ob obali se je dno strmo spuščalo v globino. Strmina je bila trda, na dnu pa je bilo kar precej mulja. Še isti dan sem namočil par kg partikla, iz skrinje pa vzel boilije, ki sem jih zarolal 80 kg spomladi posebej za Dravo. Nekaj juter kasneje prvo hranjenje-par kil mešanice partikla, mesnega narezka, fižola, itd.+ 4 kg boilijev. Hranjenje sem ponavljal kar nekaj dni in vedno znova so me razveseljevale 3 velike sence, ki so bile rano zjutraj vedno parkirane ob drevesu. Končno je prišel tudi dan D. Planiral sem loviti samo čez noč, saj sem ob 9-ih zjutraj moral na šiht. Opremo sem res zmanjšal do minimuma. Šotor, spalna vreča, palice, hrana in drobnarije. Vse ostalo (blazina, podmetalka…) imam kar pri Dravi v koprivah. Postavljanje šotora in hranjenje je bilo rutinirano, edino pri mahanju s palico je bilo malo težav. Zaradi malo prostora sem moral ob vsakem metu do pasa v vodo. Ob sončnem zahodu me je prevzel tisti občutek, ki ga tako obožujem. Sedel sem za palicami, in opazoval reko. Tu in tam se je mimo peljal kakšen lesen, rečni čoln, drugače pa je bil mir. Potem sem se zavil v spalno vrečo in še dolgo poslušal zvoke noči. Takrat pa me je iz polsna prebudilo piskanje- piiiiii! Skok preko korenine pred šotorom in prva riba kampanje je bila na trnku. Po občutku sem ocenil da je krap. Frajer piči nizvodno. Par minut kasneje ga obrnem, plava naravnost proti potopljenemu drevesu ampak uspe mi ga dobiti mimo in v podmetalko. Prekrasen dravski divjak, temno rjave barve, težak 6.3 kg. Prva riba kampanije! Dam ga v mrežo in nazaj spat.

Prva riba kampanije


Ob 6.05 zjutraj me zbudi odpuščanje svingerja. Zategnem in-skoraj ni odpora. Počasi vlečem ven, gledam v laks, ki gre malo v desno. Za trenutek sem videl velik srebrn bok ribe potem pa eksplozija moči! Laks leti z role, vlečem nazaj, pa riba spet ponori in tako nekajkrat. Po dobri borbi na odprtem dobim v podmetalko prelepega amurja, po prvi oceni dolgega debelo prek 100 cm! To je bila ena od tistih treh senc, ki sem jih toliko juter opazoval! Z eno roko držim podmetalko z drugo pa kličem prijatelja, da me pride poslikat. Amur je zelo občutljiva riba in nisem ga hotel tiščati v mrežo ampak čim prej spustiti. Pride kolega, dvignem prekrasno ribo na blazino, hitro jo stehtava in poslikava. Neverjetno, že prvo noč sem dobil ribo, ki sem si jo tako želel! Nekaj trenutkov kasneje sva gledala ogromnega amurja, kako z močnimi zamahi repa plava nazaj v globine svoje reke.

Prvi torpedo!


Na brzino skuham kavo da ne zaspim na šihtu in po 12 mučnih urah ponovno hranjenje ter naslednji ribolov dan kasneje. Bil sem popolnoma izmučen, zato sem na hitro vse postavil tako kot treba in zaspal. Že ob pol enajstih zvečer me zbudi piskanje na levi palici. Zategnem in po skoraj nič borbe sem na obalo dobil vitkega, 11 kg amurja. Na hitro sem se poslikal s samosprožilcem in ribo vrnil reki.

»vmesni« amur 11 kg


Kasneje v šotoru sem razmišljal, ali je tudi ta amur eden od tistih treh velikih. Močno sem dvomil, saj so bili tisti videti večji, pa tudi prvi iz jate, ki sem ga dobil, je bil precej težji. Ponoči so me prebujali ploščiči 3-4 kg zato sem zjutraj popolnoma zdelan pospravil, skuhal močno kavo, spokal domov pod tuš potem pa hitro na mučenje-šiht. Dvomesečne počitnice je pač treba čim bolj izkoristiti.

Naslednji dan, ko sem ponovno sestavljal podmetalko, sem se počutil kot pravi fanatik. Šotora prejšnjič nisem pospravljal in zdaj me je že postavljen in nedotaknjen pričakal na obali. Dostop do mesta je res robinzonski, zato sem bil prepričan, da mi ga nebo nihče ukradel. Med hranjenjem nisem niti slutil, kaj me čaka. Ta večer je vladalo neko čudno zatišje. Vodostaj je bil zelo visok, zato sem spremenil mikrolokacijo in pometal vabe še bližje obali in pred drevesom v vodi. Dejansko sem lovil na oddaljenosti 5-6 metrov od palic, skoraj vzporedno z obalo. Prva palica meter od obale, druga malo bolj proti dnu jame, proti sredini reke. Prvi šus ob 22.00, na palico, ki je bila postavljena bolj proti sredini jame, cca. 10 m od obale. Lep dril, riba divja, pa vendar sem zmagal jaz. Lep, rejen luskinar, težak 7.3 kg.

7+ kg zlata

Ob 22.45 drugi šus na isto palico, riba takoj odvleče proti vejam, laks je bil v trenutku prepreden med vejami. Po nekaj minutah muke, da bi ribo osvobodil se odpne in ven potegnem le odlomljeno vejo. Vržem ponovno in hranim še z nekaj pestmi hrane. Takoj zatem še en šus, ponovno na desno palico, prekrasen divjak težak 5 kg. Med tem ko sem ga odpenjal, pa prijem na levo palico, meter od obale! Nisem mogel verjeti, riba je dejansko jedla 5-6 metrov od mene med tem ko sem jaz razgrajal po blatu in drilal ribo! Na hitro sem prijel divjaka, ga malo grobo (beri: hitro) spustil ter zategnil. Riba je izkoriščala tok in v trenutku je bilo veni 40 metrov laksa. Ves čas je razbijala površino in bil sem prepričan, da je amur. Po res zanimivi in napeti borbi sem premagal res debelega, velikega amurja! Komaj sem ga dvignil na blazino. Šele takrat sem videl, kako širok je. Hitro sem pograbil vago, dal ribo v vrečo za vaganje in nekaj trenutkov kasneje nasmeh do ušes! Kapitalna riba, ki sem si jo tako želel, je bila pred mano.

Dravskih 15+!


Hitro nastavim samosprožilec in naredim nekaj slik. Par minut kasneje je 15+ kg torpedo počasi, elegantno, pa vendar z močnimi zamahi, odplaval od mene.

Srečno


Med drilom sem gazil po blatu, koprivah in trnju. Bil sem moker, blaten, izmučen, porezan pa vendar zelo vesel. Mokro je bilo vse, kar sem imel zraven zato sem spakiral ob 1.00 ponoči in šel spat v toplo posteljo. Kasneje sem razmišljal, ali naj končam kampanijo, saj nisem hotel biti pohlepen ali naj odlovim še eno noč. Po dolgem razmisleku, sem se odločil, da še enkrat poskusim. Dobil sem že 2 velika amurja, če ulovim še tretjega bom izpolnil najvišji cilj kampanije! Še zadnjič sem doma navezal nove trnke, preveril laks in poln pričakovanj odšel na moje mesto. Šotor me je ponovno pričakal nedotaknjen. Vodostaj je bil normalen, zato sem z obema palicama lovil 5-10 metrov od obale. Z lopato nahranim z par kil partikla in par kg boil, nastavim palice in se poberem v šotor. Malo sem bral Športski ribolov, poslušal radio in zaspal. Ne za dolgo. Ploščič 3-4 kg. Par minut kasneje še eden. Pa še eden. In tako do treh zjutraj, vse na isto palico, v razmaku par minut!

Ploščiči 3-4 kg so na Dravi stalnica


Znerviran do konca sem bil tik pred tem, da potegnem palice ven in zaspim. Vseeno pa je ribiška žilica prevladala in palici sta ostali v vodi. Da pa bi me ploščiči čim manj vznemirjali, sem za vabo na obeh palicah postavil dve 24 mm boili. Pa naj zdaj prime če lahko!
Spal sem točno 15 minut! Mislil sem, da je še en ploščič in komaj komaj se odvijem iz spalne vreče. Počasi se sprehodim do palice, svinger pa je med tem poskakoval. Zategnem, prepričan da gre za ploščiča. In po nekaj trenutkih me je ponovno presenetil, kot že neštetokrat-amur z svojo značilno borbo. Do obale nič, potem pa šprint proti sredini reke. Pustil sem ribo, da se zdivja na odprtem, potem pa do pasa v vodo in riba je v podmetalki. Neverjetno, že tretji veliki amur v parih dneh je bil na blazini!

Še tretji član!


Ribo sem takoj prepoznal kot člana trio-adio jate, ki sem jo opazoval toliko dni. Imel je namreč deformiran rep. Bil je najmanjši iz jate (14.4 kg), pa vendar najbolj borben. Neverjetno, uspelo mi je to, kar sem potihoma sanjal. Popolnoma zadovoljen z rezultatom sem se zamotal v spalno vrečo, zjutraj pa poklical v službo, če bi lahko prišel malo kasneje, da se vsaj malo naspim. To, kar se je dogajalo v prejšnjih dnevih me je popolnoma izčrpalo in takega tempa nebi zdržal brez kave, ki mi je držala oči odprte. Zato sem se odločil, da je bilo dovolj.
Vsi krapi in zadnji amur so prijeli na doma narejene 24 mm boilije, dva največja in tista enajstka pa na različne kombinacije partikla. Boiliji so bili na osnovi več vrst ribjih mok, partikl pa je bil pripravljen z melaso. Lovil sem na fiksni sistem z 160 gramskim »grip« svincem in trnki Kamasan B775 vel.4 ter blow-out montažo. Drava me je ponovno nagradila in moje spoštovanje do nje se je še povečalo. Rad imam to reko, ker na njej vedno najdem mir, ki ga na večini jezer že zdavnaj ni več.


Lep pozdrav,
Marko .krapar.Želite tudi vi sodelovati v izboru za najboljšo ribiško zgodbo? Si želite lepo nagrado?
Pravila si lahko ogledate na povezavi (klikni)
[www.som.si]

POHITITE, ČAS SE IZTEKA!!!

prijava
SOM.si - ribolov, športni ribolov in ribiška oprema - naprej  registracija  SOM.si - ribolov, športni ribolov in ribiška oprema - nazaj

:: SKRIVNOSTI IZDELAVE IN UPORABE BOJLIJEV
:: prodam
:: KupimProdam.si - Slovenski spletni oglasnik
:: Kupuješ ali prodajaš ribiško opremo?
:: PRODAM RIVE


pišite nam na
info@som.si


Poletni delovni čas:
Ponedeljek - Petek:
8.00 - 18.00 ure
Sobota: 8.00 - 13.00 ure
Nedelja in prazniki: ZAPRTO


Som.si je neodvisni informatinvi portal na katerega ste vabljeni vsi, ki vas ribolov zabava in veseli. Dobrodošli ste kot obiskovalci in uporabniki, vabimo pa vas tudi k aktivnemu sooblikovanju portala in sodelovanju v forumih. Želimo prispevati k popularizaciji tega športa in medsebojno deliti izkušnje in zanimive informacije.

Urednik portala sem tekmovalec in tudi lastnik trgovine; Mitja Kmetec , reprezentant R. Slovenije in dobitnik bronastih medalj in Srebrne kolajne na Svetovnih prvenstvih v ribolovu s plovcem ( 1997 , 2000 , 2012, 2013).

Vse objave na tem forumu predstavljajo mnenja uporabnikov in ne nujno tudi mnenja uredništva. Člani foruma odgovarjajo za resničnost, verodostojnost in avtorstvo svojih objav. Če se vam kakšna objava zdi sporna, žali vaša čustva ali kakorkoli posega v vaše pravice, potem tako objavo prijavite uredništvu foruma. Uredništvo si pridržuje pravico do brisanja objav iz kakršnihkoli razlogov.

Nosilec portala in vseh pravic je podjetje SOM, d.o.o.
©2oo5 in dalje  SOM, d.o.o. | realizacija vigred dot com