vaba za trnek hrana za privabljanje umetne vabe
Naj Zgodba Pravila
stoječa voda tekoča voda morje
roparice sladkovodne ostale sladkovodne morske
lov rib s plovcem   rezultati kraparji   rezultati muharji
začetniki športni posebne oblike
  SOM.si - ribolov, športni ribolov in ribiška oprema - spletna trgovina  
     

SOM.si - ribolov, športni ribolov in ribiška oprema - VZGLAVNIK V OBLIKI OSTRIŽA
VZGLAVNIK V OBLIKI OSTRIŽA (17.99 eur)

SOM.si - ribolov, športni ribolov in ribiška oprema - OKUMA; LONGBOW LB80/LB65
OKUMA; LONGBOW LB80/LB65 (59.99 eur)

SOM.si - ribolov, športni ribolov in ribiška oprema - MIVARDI; CRADLE 104cm X 64cm (nastavljive noge)
MIVARDI; CRADLE 104cm X 64cm (nastavljive noge) (74.99 eur)

SOM.si - ribolov, športni ribolov in ribiška oprema -
Kje loviti >>

SOM.si - ribolov, športni ribolov in ribiška oprema - PRIPRAVA P
Sola ribolova >>
PRIPRAVA P

SOM.si - ribolov, športni ribolov in ribiška oprema - SVETOVNO V
Zanimivosti >>
SVETOVNO V

napisal:

CARP LOVE

naslov:

MOJ PRVI KAPITALEC

Ribič sem že 2 leti. V moji »dolgotrajni karieri« se je zgodilo že marsikaj. Od pravih »kapitalcev«, ki so imeli kakšne 2 kg , kontrol, napetih trenutkov, pa vse tja do različnih neprijetnih trenutkov. Na ta dan, ki ga bom opisal se pa je zgodilo nekaj nepričakovanega…


Nekega lepega popoldneva smo se s teto odločili, da gremo v akcijo. Z omo sva si pripravila vse potrebno za kopanje in že smo krenili. Ko se pripeljemo že skoraj do Maribora pa pridemo na temo Šmartinjsko jezero. Naenkrat pa teta vpraša. »Zakaj pa nisi prej povedal, bi pa lahko šli tja?!« Jaz sem kar obnemel. Po kratkotrajnem molku pa reče: »Pa gremo na Šmartinjca.« Bil sem zelo vesel. Ustavimo se še v Mariboru in kupimo še adidaske in ene copate. (letos namreč hodim v 9. razred osnovne šole). Na hitro kupimo adidaske in copate, zaštartamo avto in že smo krenili Šmartincu naproti. Spotoma se ustavimo še doma, da poberem svojo »kramo«. Vedno bolj smo rinili proti, vedno bolj je bilo črno. Na poti do tja smo že videli kupe toče - zdelo se nam je da je že zima. Nekje smo se izgubili in nato smo se odločili, da gremo raje nazaj, kot pa da bi nas dobila toča. Toda sklenili smo, da se zagotovo vračamo. In smo se res. V torek opoldne, dobim sporočilo, če gremo. Seveda sem bil takoj za. Zavili smo levo, nato desno, pri prijazni gospe v sivi hišici kupili karto C&R. Ko sem nesel stvari do prostora (»plovčkarska trasa«), kjer bi lovil me je »napadel« en majhen mešanček pred šotorom. Pot sem nadaljeval ves »prestrašen in zdelan« in končno prispel do primernega mesta. Nafotram z boilii Dragon Baits Skylla. Raztegnem palici, podmetalko, namontiram boilije in vržem naveze v vodo… Palici postavim na svoje mesto, vklopim signalizator (imel sem samo enega ker sem drugega posodil kolegu, tako da sem imel na palici številka 2 obroček), in začelo se je zgolj čakanje. Oma in teta sta odšli na sprehod, ker jima je ribolov zelo dolgočasen in s tem zgubljaš samo čas…( No, tako pravita onidve.) Jah, nismo vsi ljudje enaki. Vreme je bilo res super, pihal je zmeren veter, in tudi prevroče ni bilo.


Sicer sem bil na veter malo jezen ampak nič ne moreš. V torbo si grem iskat sendvič, ker sem bil zelo lačen, in sestradan. Če ga ne bi nemudoma pojedel bi seveda umrl od lakote. Hehe. Zraven sem popil še sok. Ko izostrim pogled na palico številka 2, mi je jasno kaj se dogaja. Obroček na vrhu!!! Ko sem premleval zadnji grižljaj sendviča, se mi je le ta zaletel. Tako da smo poleg ribe na trnku oziroma obročka na vrhu imeli še »reševalno akcijo«. Hitro priletim do palice, zategnem, in že se je začel boj. Kaj boj, vlačenje kakšnega kamna iz vode. Riba se sploh ni upirala. Na trenutke sem mislil, da ribe sploh ni, ali da res vlečem kakšno čudno stvar. In končno zagledam kakih 10-15 m od sebe majhnega krapa. Ko ga privlečem, ga spravim v podmetalko, na blazino, ga previdno odpnem z odpenjačem (trnek je globoko požrl), ter ga spustim nazaj v njegovo kraljestvo. Namestim boilo, vržem navezo v vodo in lovim normalno dalje. Voda je bila kar visoka, presegla je brano. V enem majhnem zalivčku, so se pa »pasle« ene majhne ribice… Nekaj časa sem jih opazoval nato sem si pa mislil: »Naj vam bo, dam vam nekaj hrane«. In res so jo dobile. Čez nekaj časa pa grem pogledat, kako napreduje prehranjevanje. Toda radoveden je bil tudi »nepovabljen« gost- rak. Bil sem zelo vesel, saj sladkovodnega v živo in v naravnem okolju še nisem videl.
Počasi in previdno sem stopil do torbe, kjer je bil fotoaparat, in se vrnil na mesto kjer je bil rak. Vklopim fotoaparat, nastavim, rahlo pritisnem na sprožilec in zatem še enkrat močneje. Naredil sem kar nekaj fotografij. Tako imam »dokaze«, da sem ga res videl. Bil je prekrasen. Tazadnjo fotografijo sem poskusil še z bliskavico, toda rak se je prestrašil in nemudoma skočil nazaj v luknjo.


Tako sem si nabral še eno novo prijetno izkušnjo z rakom. Aktivni so bili tudi športniki, ki so veslali s kanujem. Prav tako tudi »čolnarji« ki so se vozili po jezeru.


Na tem jezeru sem lovil prvič in sem bil zelo zadovoljen s pokrajino. Na drugem bregu sem opazoval tudi race, ki so kdaj pa kdaj zagnale vik in krik ( še sam ne vem zakaj). Tudi siva čaplja je preletela jezero. Lepo se je videlo ropanje ščuk in somov, skratka roparic. O večjih krapih pa ne duha ne sluha. Toda ne za dolgo. Slišim signalizator, ki rahlo zapiska. Pripravim se v položaj » vstani, teči do palice in zategni«. Kar naenkrat pa piiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii. Izvedem položaj in čutim, kako se grobijan upira in izkorišča vse svoje moči, da bi se snel iz trnka. Toda ko bi vedel, da » Ribji smrti nobena riba ne pobegne«. Ta vzdevek sem dobil zato, ker ko jaz pridem za vodo, se me vsaka riba vstraši in pobegne… Malo heca, zdaj pa k »resnici«. Ko ga »pripeljem« do obale pa znori. Začne noreti, kot da se bi mu zmešalo. Tedaj pa prihiti eden prijazen sosed in mi ga pomaga dobiti ven s podmetalko. Krapa previdno odložim na blazino, ga odpnem, namažem z antiseptikom in ga zvagam. Bil se neverjetno vesel, saj je tehtnica pokazala točnih 11,5 kg. Bil sem zelo presrečen. Krapu dam enga lubčka za spomin ter ga spustim nazaj v njegove kraljestvo.


Tudi oma in teta sta bili veseli, saj še nista videli takšne ribe. Nato namestim boilo in lovim dalje. Počasi sem začel pospravljati. Naenkrat pa močno zapiska. Piiiiiiiiiiiiiiiiii! Tokrat sosedu. Sosed steče do palice, zategne in že se je začel boj. Baje je vlekel kar močno in vlovil je krapa ki je tehtal 12,8 kg. Tako sva bila oba vesela da sva vlovila vsak svojega kapitalca.


Vrnil sem se na svojo mesto ter počasi začel pospravljati. Prvo sem pospravil podmetalko, ter ostali drobni pribor, nesel smeti, ki sem jih pustil v koš in na koncu pospravil še palico, signalizator... Pribor sem nesel v avtomobil,ki smo ga parkirali v gozdu in odpeljali smo se proti domu. Med potjo sem se pa še vedno spominjal, kako sem mojega kapitalca spravil na suho. Nedvomno se še vrnem na to jezero, ker se mi je zelo zadopadlo. In tako sem poln lepih vtisov prispel domov.

Lp, CARP LOVEŽelite tudi vi sodelovati v izboru za najboljšo ribiško zgodbo? Si želite lepo nagrado?
Pravila si lahko ogledate na povezavi (klikni)
[www.som.si]

prijava
SOM.si - ribolov, športni ribolov in ribiška oprema - naprej  registracija  SOM.si - ribolov, športni ribolov in ribiška oprema - nazaj

:: SKRIVNOSTI IZDELAVE IN UPORABE BOJLIJEV
:: prodam
:: KupimProdam.si - Slovenski spletni oglasnik
:: Kupuješ ali prodajaš ribiško opremo?
:: PRODAM RIVE


pišite nam na
info@som.si


Poletni delovni čas:
Ponedeljek - Petek:
8.00 - 18.00 ure
Sobota: 8.00 - 13.00 ure
Nedelja in prazniki: ZAPRTO


Som.si je neodvisni informatinvi portal na katerega ste vabljeni vsi, ki vas ribolov zabava in veseli. Dobrodošli ste kot obiskovalci in uporabniki, vabimo pa vas tudi k aktivnemu sooblikovanju portala in sodelovanju v forumih. Želimo prispevati k popularizaciji tega športa in medsebojno deliti izkušnje in zanimive informacije.

Urednik portala sem tekmovalec in tudi lastnik trgovine; Mitja Kmetec , reprezentant R. Slovenije in dobitnik bronastih medalj in Srebrne kolajne na Svetovnih prvenstvih v ribolovu s plovcem ( 1997 , 2000 , 2012, 2013).

Vse objave na tem forumu predstavljajo mnenja uporabnikov in ne nujno tudi mnenja uredništva. Člani foruma odgovarjajo za resničnost, verodostojnost in avtorstvo svojih objav. Če se vam kakšna objava zdi sporna, žali vaša čustva ali kakorkoli posega v vaše pravice, potem tako objavo prijavite uredništvu foruma. Uredništvo si pridržuje pravico do brisanja objav iz kakršnihkoli razlogov.

Nosilec portala in vseh pravic je podjetje SOM, d.o.o.
©2oo5 in dalje  SOM, d.o.o. | realizacija vigred dot com