vaba za trnek hrana za privabljanje umetne vabe
Naj Zgodba Pravila
stoječa voda tekoča voda morje
roparice sladkovodne ostale sladkovodne morske
lov rib s plovcem   rezultati kraparji   rezultati muharji
začetniki športni posebne oblike
  SOM.si - ribolov, športni ribolov in ribiška oprema - spletna trgovina  
     

SOM.si - ribolov, športni ribolov in ribiška oprema - GUNKI
GUNKI (9.99 eur)

SOM.si - ribolov, športni ribolov in ribiška oprema - MIVARDI; CRADLE 104cm X 64cm (nastavljive noge)
MIVARDI; CRADLE 104cm X 64cm (nastavljive noge) (74.99 eur)

SOM.si - ribolov, športni ribolov in ribiška oprema - *STAR BAITS PRIKOLICA
*STAR BAITS PRIKOLICA (80.5 eur)

SOM.si - ribolov, športni ribolov in ribiška oprema -
Kapitalci >>

SOM.si - ribolov, športni ribolov in ribiška oprema -
Kje loviti >>

SOM.si - ribolov, športni ribolov in ribiška oprema -
Kapitalci >>

napisal:

JURE KUČER

naslov:

RIBOLOV NA RIBNIKU JERNEJČEK

SOBOTA:
Bila je zgodnja jutranja ura, ko sva z bratrancem prispela na ribnik Jernejček. Meglica je bila še nad vodno gladino in tu in tam se je slišal pljusk vode, ko se je kakšna riba pognala nad vodo, ker je bilo poletje je ribnik bil na pogled zelo lep.


Hitro sva pripravila opremo, vabo ter pričela z lovom. Bila sva na trnih, saj sva bila zelo prepričana, da bo vsak čas nekaj potopilo plovec.
Končno so se nama upi uresničili. Bratranec je bliskovito zategnil in čez kratek čas sva na kopnem že imela 3 kilograme težkega krapa. Hitro mu je izpulil trnek iz ust in ga spustil nazaj v vodo. Ob 9. uri zjutraj sva postala kar lačna in sva si privoščila zajtrk.


Medtem, ko sva jedla je začel piskati signalizator, hitro sem skočil k palici in zategnil.
Na drugi strani vrvice sem začutil velik upor. Bil sem zelo vesel in hkrati vznemirjen, vendar me je to hitro minilo, ko sem po nekaj trenutkih opazil, da mi je riba pobegnila med korenine in sem moral utrgati. Ko sem si končno pripravil palico in ponovno začel loviti je bratrancu nekaj začelo cukati. Napeto sva opazovala in čakala, kdaj bo riba prijela.
Končno se je plovec potopil in riba se je ujela. Kaj hitro sva jo imela zunaj saj je bila le rdečeperka.


Hitro sva jo spustila in dalje uživala v ribolovu. Temperatura je naraščala in ribe so vedno manj prijemale. Tudi midva sva občutila vročino in kmalu sva postala žejna. Odložila sva palice in odšla po pijačo. Kmalu sva pa prihitela nazaj saj sva slišala piskanje signalizatorja.
Zategnil sem in začel vleči proti obali. Čutil nisem nikakršnega upora, tik pred obalo pa je naenkrat riba udarila in mi pobegnila. To je bil že moj drug neuspeli poizkus.
Kmalu je mimo prišel star gospod in naju prijazno povprašal ali je kaj ulova. Malo smo se pogovorili in že je odšel dalje. Počasi sem postajal zaspan in kmalu sem začel ˝smrčati˝ na odeji. Kmalu pa me zbudi pisk signalizatorja, hitro skočim pokonci in se v vsej naglici da bi pravi čas zategnil spotaknem ob korenino in padem po tleh. Takoj se poberem in nadaljujem pot do palice. Ko prihitim in zategnem pričnem brez obotavljanja vleči ribo proti kopnem.
Čez nekaj trenutkov je riba že v mreži nad vodno gladino. Po tehtanju z bratrancem ugotoviva, da ima krap katerega sem ujel, nekaj čez 4 kilograme. Končno se mi je nasmehnila sreča. Bil je popoldan, ko so ribe ponovno začele prijemati. Med čakanjem sva z bratrancem igrala karte in čakala na prijem. Čez nekaj časa je začelo nekaj počasi cukati vabo na moji palici.


Naenkrat je signalizator začel piskati, kot da se je pokvaril. V nekaj trenutkih sva bila z bratrancem pri palici in že sem zategnil. Z ribo sem se boril dobrih pet minut in že sem jo imel tik pred obalo, ko je naenkrat vrvica popustila in riba je ušla. Ponovno sem razočarano sedel na odejo in znova začel pripravljati palico za nov met. Ko sem začel vezati trnek, sem naenkrat zaslišal bratranca kako me kliče in pravi naj prinesem mrežo. Vse spustim iz rok ter odhitim k njemu. Čez nekaj časa sva v tej mreži že imela 5 kilogramskega krapa luskinarja.
Hitro sva ga spustila in se v upanju na nove prijeme posvetila ribolovu.
Ko sem zavezal trnek sem nanj dal vabo in hitro začel loviti. V upanju na nov prijem sem sedel za palico in čakal. Kmalu sem se naveličal in sem odšel igrati karte z bratrancem.
Med drugo in tretjo uro popoldan sta k nama prišla bratrančeva starša. Dogovorili smo se da med tem, ko odideva z bratrancem na kosilo onadva pazita palice.
Ura je bila 15:00 in odločila sva se, da počasi odideva. Med najino odsotnostjo je na eno od palic prijel majhen amur. Ko sva prišla nazaj sva bila presenečena, saj sva bila prepričana, da med tem, ko sva bila na kosilu nič ne bo prijelo. Ko sva ponovno sedla za palici in pričela loviti je bila ura okoli 16:30 popoldne.


Do približno 17:40 ure ni bilo nič, potem pa so ribe počasi začele cukati. Kmalu je bratrancu prijel krap. Ko sva ga stehtala sva ugotovila, da ima nekaj čez 6 kilogramov. Kmalu je tudi meni prijel krap približno enake velikosti kot prejšnji. Hitro sem ga izpustil in nadaljeval z lovom. Kmalu so ribe začele bolj prijemati in krape sva začela dobivati enega za drugim.
Kmalu se je začelo mračiti in začela sva pospravljati. Odločila sva se da prvo pospraviva vse ostalo palice in mrežo pa nazadnje. Tik preden sva pospravila palici je še prijel eden krap. Hitro sem ga spustil in z bratrancem sva se počasi odpravila.


NEDELJA:
Ker sva prejšen dan imela kar uspešen sva odšla lovit ponovno kar naslednji dan. Opremo sva pustila kar v avtu. V nedeljo sva se odpravila na ribnik ob 14:00 uri. Vsa vesela sva kupila karte in odšla lovit, ker je bil prostor na katerem sva lovila v soboto zaseden sva odšla nekaj 100 metrov bolj stran. Vsa vesela sva pričela loviti. Čakala sva, da bi kaj prijelo, ko pa sta minili 2 uri sem se odločil preveriti vabo. Ko sem začel vleči ven sem ugotovil da sem zapletel. Moral sem utrgati. Hitro sem si navezal nov trnek in zopet vrgel. Bratranec se je odločil, da bo odšel loviti na drugo mesto, saj je že tretjič utrgal.
Ko je odšel mi je prijela riba, ko pa sem jo vlekel proti obali je zapletla in mi ušla. Ponovno sem navezal trnek in vrgel. Medtem, ko sem čakal na prijem sem odšel pogledati, če je bratranec že kaj dobil. Malo sva se pogovorila in odločil sem se, da se prestavim k njemu, ker je tam bilo manj mest kjer bi lahko zapletel. Ko sem vlekel vabo iz vode sem zopet zapletel. Hitro sem se prestavil k bratrancu in si že tretjič navezal trnek. Vrgel sem in čakal. Z bratrancem sva se začela dolgočasiti in sva odšla igrati karte. Po pol ure igranja sva končno zaslišala signalizator. Odhitel sem k palici in zategnil. Riba se je ujela. Ko sem ribo potegnil čisto do obale sem opazil, da je krap luskinar. Med tehtanjem je tehtnica pokazala nekaj čez 3 kilograme.


Odločil sem se, da bom ribo vzel in sem jo dal v mrežo čuvarico. Nehal sem loviti in sem se ulegel na odejo. Bratrancem je lovil še približno 2 uri dokler se ni naveličal in se prišel ležati na odejo. Ker ni nič prijelo sva pospravila in odšla domov. Bila sva zelo žalostna in razočarana, da sva ujela samo eno ribo, saj sva bila prepričana, da bo prijemov vsaj podobno toliko kot v soboto. Tako je minil neuspešen dan.
Kljub slabemu dnevu nisva zgubila veselja do ribolova in sva se že kar naslednji vikend odpravila loviti.


Jure KučerŽelite tudi vi sodelovati v izboru za najboljšo ribiško zgodbo? Si želite lepo nagrado?
Pravila si lahko ogledate na povezavi (klikni)
[www.som.si]
ali
[www.som.si]

POHITITE, ČAS IMATE DO 15.5.2008!

prijava
SOM.si - ribolov, športni ribolov in ribiška oprema - naprej  registracija  SOM.si - ribolov, športni ribolov in ribiška oprema - nazaj

:: SKRIVNOSTI IZDELAVE IN UPORABE BOJLIJEV
:: prodam
:: KupimProdam.si - Slovenski spletni oglasnik
:: Kupuješ ali prodajaš ribiško opremo?
:: PRODAM RIVE


pišite nam na
info@som.si


Poletni delovni čas:
Ponedeljek - Petek:
8.00 - 18.00 ure
Sobota: 8.00 - 13.00 ure
Nedelja in prazniki: ZAPRTO


Som.si je neodvisni informatinvi portal na katerega ste vabljeni vsi, ki vas ribolov zabava in veseli. Dobrodošli ste kot obiskovalci in uporabniki, vabimo pa vas tudi k aktivnemu sooblikovanju portala in sodelovanju v forumih. Želimo prispevati k popularizaciji tega športa in medsebojno deliti izkušnje in zanimive informacije.

Urednik portala sem tekmovalec in tudi lastnik trgovine; Mitja Kmetec , reprezentant R. Slovenije in dobitnik bronastih medalj in Srebrne kolajne na Svetovnih prvenstvih v ribolovu s plovcem ( 1997 , 2000 , 2012, 2013).

Vse objave na tem forumu predstavljajo mnenja uporabnikov in ne nujno tudi mnenja uredništva. Člani foruma odgovarjajo za resničnost, verodostojnost in avtorstvo svojih objav. Če se vam kakšna objava zdi sporna, žali vaša čustva ali kakorkoli posega v vaše pravice, potem tako objavo prijavite uredništvu foruma. Uredništvo si pridržuje pravico do brisanja objav iz kakršnihkoli razlogov.

Nosilec portala in vseh pravic je podjetje SOM, d.o.o.
©2oo5 in dalje  SOM, d.o.o. | realizacija vigred dot com