vaba za trnek hrana za privabljanje umetne vabe
Naj Zgodba Pravila
stoječa voda tekoča voda morje
roparice sladkovodne ostale sladkovodne morske
lov rib s plovcem   rezultati kraparji   rezultati muharji
začetniki športni posebne oblike
  SOM.si - ribolov, športni ribolov in ribiška oprema - spletna trgovina  
     

SOM.si - ribolov, športni ribolov in ribiška oprema - MEDALJE 7CM  ZLATA,SREBRNA,BRONASTA
MEDALJE 7CM ZLATA,SREBRNA,BRONASTA (2.691 eur)

SOM.si - ribolov, športni ribolov in ribiška oprema - SENSAS; FIGHTING CARP 11,5m
SENSAS; FIGHTING CARP 11,5m  (249.99 eur)

SOM.si - ribolov, športni ribolov in ribiška oprema - - NEPREMOČLJIVA OBLEKA+ŠKORNJI STANDARD Z NARAMNICAMI (različne velikosti)
- NEPREMOČLJIVA OBLEKA+ŠKORNJI STANDARD Z NARAMNICAMI (različne velikosti) (46.99 eur)

SOM.si - ribolov, športni ribolov in ribiška oprema - VEZANJE TR
Sola ribolova >>
VEZANJE TR

SOM.si - ribolov, športni ribolov in ribiška oprema - REVOLUCION
Zanimivosti >>
REVOLUCION

SOM.si - ribolov, športni ribolov in ribiška oprema - VAŠI PRIS
Zanimivosti >>
VAŠI PRIS

MORSKI GOSPODARSKI RIBOLOV


napisal: Grega,  dne: 2005-08-14
Stanje morskega ribištva v Sloveniji je čedalje slabše. To vedo povedati vsi tisti, ki s tem živijo ali tisti, ki prisluhnejo ljudem, ki ta posel opravljajo. Temu sedaj že težko rečemo "posel", saj se s tem ukvarja le še peščica ljudi, ki to počnejo že leta in to opravljajo s srcem in tudi za svoje zadovoljstvo.
Sam sem obiskal ribiško barko, ki je skoraj vsak dan na morju. Odhod barke je ponavadi po 22.uri zvečer, prihod pa pred 6.uro zjutraj. Včasih se odpravijo lovit tudi v popoldanskih urah in se vrnejo zvečer.

Prihod ribiške barke s kapitanom na čelu


Tokrat so ribiči prispeli ob 5.30 zjutraj in sicer na pomol (pri policiji) v Izoli.
Po pogovoru s kapitanom barke je bil ulov nekje povprečen. Večino rib so izlovili okoli 1. ure zjutraj, do jutra pa so po tem dobili le še nekaj malega.

In kakšen je potek?
Lovi se z mrežami, ki so v večini narejene iz umetnih vlaken. Za izdelavo mreže sta poleg niti potrebna tudi svinec in plutovina. S svincem mrežo razpremo navzdol ali jo povlečemo na dno, s plutovinastimi plovki pa jo le rezpremo in pustimo viseti v določeni globini. Prav tako si pri ribolovu pomagajo z močnejšimi lučmi ali reflektorji, ki so pritrjeni na barko, kateri še dodatno privabijo jate rib v njihovo bližino. Ko se mreže dvignejo in se ribe izlovijo, jih najprej dajo v velike plastične škafe, nakar jih že delno sortirajo.

Natančno jih sortirajo, ko se privežejo k pomolu. Takrat sortirajo vsako ribo posebej, vsaka vrsta gre v svoj stiroporast zaboj. Ko so zaboji polni se pokrijejo z ledom, nakar se sveže ribe, v hladilno urejenem vozilu, čimprej dostavi najbližjim naročnikom.

Sortiranje rib iz škafa v manjše stiroporaste zaboje


Vse manj mladih se odloča za poklic ribičaTokrat so ulovili (tako je tudi ponavadi) največ sardel, sardonov (inčunov), molov, skuš, brancinov, nekaj cipljev, kalamarov in še nekaj drugih rib.
Pred leti pa so lovili predvsem sardelo in z njo zalagali domačo proizvodnjo ribjih konzerv, zdaj pa nalovijo bistveno več sardonov, ki za tovrstno predelavo niso primerni. Te lahko prodajo na trgu, seveda posebej takrat, ko druge ribe tam ni.

Presortirane sardele in sardoni


Ujeli pa so tudi nekaj večjih kalamarov, nekaj skuš, brancinov in cipljevIn še nekaj statistike:
Podatke o ulovu rib v slovenskem morju oziroma v mednarodnih vodah
prikazuje tudi diagram, ki so ga izdelali na republiškem zavodu za statistiko, kjer zbirajo te podatke. Ulov plave ribe se je praktično zmanjšal na desetino, spremenila pa se je tudi struktura ribe.

Morski gospodarski ribolov (ulov sardele) v Sloveniji 1990-2003


Masa vseh v juniju 2005 ulovljenih morskih živali je bila 62 ton, to je za 3,6 % manj kot v preteklem mesecu in kar za 51,4 % manj kot v juniju 2004.
V primerjavi z junijem 2004 se je zmanjšal ulov sardel več kot za polovico, glavonožcev celo za 74,7 %, rakov pa sploh ni bilo prikazanih v ulovu.
Skupna masa v juniju 2005 vzrejenih morskih živali je bila 12,5 ton. V primerjavi z majem se je zmanjšala za 14,9 %, v primerjavi z junijem 2004 pa je bila manjša za polovico. Upoštevati pa moramo, da je bila vzreja rib in školjk v lanskem juniju izredno dobra.


Poklic slovenskega ribiča je zaradi izropanega in malega morja postal vse prej kot lahek. Plače so zelo nizke in pogoji vedno slabši, zato je njihov kruh res prigaran s trdim delom. Ribiči pravijo, da je še veliko huje pozimi, kadar piha burja in je zunaj mraz, takrat velikokrat pridejo domov tako premraženi in premočeni, da ne čutijo niti prstov.

Velikokrat se jim dogodi, da z ulovom komaj pokrijejo stroške goriva barke; kje so potem še plače za ribiče? Vsi so mnenja da brez hitrih resnejših ukrepov države enostavno ne bodo več dolgo zdržali. Tudi barke že kažejo svoja leta, mornarji oz. ribiči so že utrujeni in nezadovoljni prav tako je v njih videti vse manj optimizma.

Upajmo da se bo čimprej kaj premaknilo v pravo smer. Res si želim in privoščim tem ljudem spet polne mreže, kajti le to jim lahko ponovno dvigne glave in omogoči njihov nadaljni obstoj.


Grega Štumberger
število komentarjev : 3
napisal: CARP LOVE, dne: 2008-02-07
boge ribe ko jih tejko vun dobijo, samo zej hij zelo malo zadnjič samo 500 kg kar je proti prej zelo malo, ampak še vseeno veliko!!!
napisal: fiserman, dne: 2008-08-05
tu v kopru je zdej se spara tezko dobit
napisal: fiserman, dne: 2008-08-05
tu v kopru je zdej se spara tezko dobit


za pošiljanje komentarjev je potrebno biti prijavljen
prijavite se lahko tukajprijava
SOM.si - ribolov, športni ribolov in ribiška oprema - naprej  registracija  SOM.si - ribolov, športni ribolov in ribiška oprema - nazaj

:: prodam
:: KupimProdam.si - Slovenski spletni oglasnik
:: Kupuješ ali prodajaš ribiško opremo?
:: PRODAM RIVE
:: TOMOS 4,5 motor za čoln


pišite nam na
info@som.si


Poletni delovni čas:
Ponedeljek - Petek:
8.00 - 18.00 ure
Sobota: 8.00 - 13.00 ure
Nedelja in prazniki: ZAPRTO


Som.si je neodvisni informatinvi portal na katerega ste vabljeni vsi, ki vas ribolov zabava in veseli. Dobrodošli ste kot obiskovalci in uporabniki, vabimo pa vas tudi k aktivnemu sooblikovanju portala in sodelovanju v forumih. Želimo prispevati k popularizaciji tega športa in medsebojno deliti izkušnje in zanimive informacije.

Urednik portala sem tekmovalec in tudi lastnik trgovine; Mitja Kmetec , reprezentant R. Slovenije in dobitnik bronastih medalj in Srebrne kolajne na Svetovnih prvenstvih v ribolovu s plovcem ( 1997 , 2000 , 2012, 2013).

Vse objave na tem forumu predstavljajo mnenja uporabnikov in ne nujno tudi mnenja uredništva. Člani foruma odgovarjajo za resničnost, verodostojnost in avtorstvo svojih objav. Če se vam kakšna objava zdi sporna, žali vaša čustva ali kakorkoli posega v vaše pravice, potem tako objavo prijavite uredništvu foruma. Uredništvo si pridržuje pravico do brisanja objav iz kakršnihkoli razlogov.

Nosilec portala in vseh pravic je podjetje SOM, d.o.o.
©2oo5 in dalje  SOM, d.o.o. | realizacija vigred dot com