vaba za trnek hrana za privabljanje umetne vabe
Naj Zgodba Pravila
stoječa voda tekoča voda morje
roparice sladkovodne ostale sladkovodne morske
lov rib s plovcem   rezultati kraparji   rezultati muharji
začetniki športni posebne oblike
  SOM.si - ribolov, športni ribolov in ribiška oprema - spletna trgovina  
     

SOM.si - ribolov, športni ribolov in ribiška oprema - MIVARDI; CRADLE 104cm X 64cm (nastavljive noge)
MIVARDI; CRADLE 104cm X 64cm (nastavljive noge) (74.99 eur)

SOM.si - ribolov, športni ribolov in ribiška oprema - CAMOU HLAČE ŠT.30-42
CAMOU HLAČE ŠT.30-42 (24.99 eur)

SOM.si - ribolov, športni ribolov in ribiška oprema - STAR BAITS;  DIP KELP SPIRULINA 200ml
STAR BAITS; DIP KELP SPIRULINA 200ml (9.49 eur)

SOM.si - ribolov, športni ribolov in ribiška oprema - TEKMA V RA
Zanimivosti >>
TEKMA V RA

SOM.si - ribolov, športni ribolov in ribiška oprema - MORSKI GOS
Zanimivosti >>
MORSKI GOS

SOM.si - ribolov, športni ribolov in ribiška oprema - KAKŠEN TR
Sola ribolova >>
KAKŠEN TR

SLOVENSKEMU MORSKEMU RIBOLOVU SE NE OBETAJO DOBRI ČASI


napisal: Grega,  dne: 2005-08-08
Na letošnjem počitnikovanju v Izoli, sem tam obiskal dolgoletnega izkušenega ribiškega zanesenjaka – Marino Kralja. Poleg tega, da je Marino že več kot 15 let lastnik ribiške trgovine v Izoli je tudi športni ribič, tekmovalec. Kar nekajkrat je že bil tudi vodja slovenske reprezentance za ribolov iz obale. Med največje uspehe pa šteje vrsto medalj, ki so jih dosegli na številnih (tudi mednarodnih) tekmovanjih. Prav tako je Marino Kralj kot vodja ekipe, skupaj s svojimi ribiči za Slovenijo dosegel prvo bronasto medaljo za Slovenijo v ribolovu iz obale. To medaljo so Izolani dosegli leta 1994 na evropskem prvenstvu na Sardiniji.
Z njim sem opravil tudi krajši intervju, zanimalo pa me je predvsem stanje rib na slovenski obali.Marino Kralj, v svoji ribiški trgovini v Izoli.


Koliko let se že ukvarjate z ribolovom?

Marino: Začetki mojega prvega ribolova segajo že v zgodnje otroštvo, že od petega leta. Lahko rečem da se z ribolovom aktivno ukvarjam že okrog 50 let.


Kako ocenjujete trenutno stanje ribjega bogastva v slovenskih vodah?

Marino: Stanje je kar solidno. Čeprav veliko ljudi tarna nad slabim izlovom moram reči, da temu ni tako. V primerjavi s tem koliko je ribičev, je to kar zadovoljivo. Včasih oz. velikokrat se dogodi da je naš izlov tudi boljši od tistega kar ulovijo naši sosedje Hrvati.


Kdaj je najprimernejši čas za ribolov na morju in katere ribe se takrat lovi?

Marino: Vsi vemo da ima na ribolov velik vpliv tudi luna. Prav tako pa je izlov zelo odvisen od plime in oseke. Kadar se voda dviga je ribolov ugodnejši. In kadar je razpon med plimo in oseko največji, je tudi ribolov veliko boljši.
Najprimernejši čas po mesecih je mesec september ali oktober. Takrat se lovijo pretežno kalamari, arbuni, skuše, molji, osliči in še druge vrste…


Katere vrste rib se največ ulovi na naši obali ali konkretneje tukaj v Izoli?

Marino: Trenutno ni najbolj primeren čas za ribolov, a vseeno se da kaj ulovit. Lovijo se skuše (do 300g) ali arbuni (do 250g), prav tako pa se da vedno ujet male ribe špari…pa tudi kakšno majhno orado, ciplja…


Ker smo na obali, kamor zahaja veliko tudi tujih turistov me zanima, kdo so ti, od kod prihajajo in kako lovijo?

Marino: Največ je Slovencev, od tujcev pa največ Italijanov. Lovijo pa tako iz čolna kot iz obale…


Nam lahko zaupate, katero tehniko ribolova ali način sami najraje uporabljate?

Marino: Sam največ lovim na surf-casting palico (podobna bolognese, krajša teleskopska), dolžine 4m ali 4,20m in akcije do 200g. Lovim pretežno na 3 sisteme:
1. Drseč svinec (grunt sistem) od 70-120g, trnek 1/0, vaba morski črv ali bibi ali rakci
2. S fiksnim plovcem od 4-5g, mehkejša palica bolognese, mala riba…
3. S čolna; na velike potapljajoče Rapale (št.12, Red Tiger). Lovi se brancin ,luci in pa kalamare na Rapalo za kalamare.


Glede na to, da se ukvarjate tudi s prodajo ribolovne opreme in vab na obali, kako ste zadovoljni s prodajo in kdo so v največji meri vaši kupci?

Marino: Sem zadovoljen, čeprav zdaj kot sem že prej omenil ni pravi čas. Zdaj so stranke večinoma samo turisti, ki se ljubiteljsko ukvarjajo z ribolovom. Jeseni pa se pojavijo pravi kupci, ki obvladajo ribolov in zato potrebujejo tudi temu primerno boljšo opremo. Zato so kupci sedaj večinoma Slovenci in nekaj tujih državljanov.


In česa se največ proda?

Marino: v bistvu se največ proda čisto splošne ribolovne opreme, kot so ; palice, role, ostala osnovna ribiška oprema, vabe za kalamare in sipe, lahko pa dobijo tudi morskega črva ali bibije.


Kako vidite slovenski morski ribolov v prihodnosti?

Marino: Menim, da je slovenski športni morski ribolov dokaj v porastu, medtem ko pa profesionalni ribolov močno upada. Glavni problem v tem je da se popolnoma nič ne vlaga, žal pa nimamo pogojev, da bi se ribe same toliko razmnoževale.
Največji problem pri nas je ta, da je zaradi vleke oz. ribolova z mrežami morsko dno postalo popolnoma ravno in čisto, kot njiva, brez kakršnegakoli zavetja. In tukaj se pojavi problem, ker se riba nima kam skriti. Tukaj v naši okolici sta v vodi potopljeni dve stari ladji in tam je ribolov vedno dovolj dober, drugje ne. Če se ima riba kam skrit, potem se bo riba tam tudi zadrževala. Tega pri nas več ni, zato tudi rib ni! Italijani so že prepovedali vleko z mrežo, tako imenovano globinska koča.
Država bi morala nujno sestavit program. Ves denar od ribarjenja v celoti pobere ministrstvo za kmetijstvo. Bojim se, da se nam čez nekaj let obetajo zelo hudi časi in da bo še ta majhen del morja, ki ga imamo postal (v prej kot 10 letih) izropan in neuporaben za ribolov.

Gospod Marino, hvala za sodelovanju, vsi obiskovalci tega portala SOM.SI, si seveda želimo ribolova tudi v prihodnje, zato vas bomo, ko bomo na morju še obiskali!
Marino: Malenkost, vedno lahko pridete in vedno ste dobrodošli.

Dober prijem vsem bralcem!


Lep pozdrav iz obale
Grega Štumberger
število komentarjev : 1
napisal: GP, dne: 2009-06-12
pameten članek ampak ni vzpodboden


za pošiljanje komentarjev je potrebno biti prijavljen
prijavite se lahko tukajprijava
SOM.si - ribolov, športni ribolov in ribiška oprema - naprej  registracija  SOM.si - ribolov, športni ribolov in ribiška oprema - nazaj

:: prodam
:: KupimProdam.si - Slovenski spletni oglasnik
:: Kupuješ ali prodajaš ribiško opremo?
:: PRODAM RIVE
:: TOMOS 4,5 motor za čoln


pišite nam na
info@som.si


Poletni delovni čas:
Ponedeljek - Petek:
8.00 - 18.00 ure
Sobota: 8.00 - 13.00 ure
Nedelja in prazniki: ZAPRTO


Som.si je neodvisni informatinvi portal na katerega ste vabljeni vsi, ki vas ribolov zabava in veseli. Dobrodošli ste kot obiskovalci in uporabniki, vabimo pa vas tudi k aktivnemu sooblikovanju portala in sodelovanju v forumih. Želimo prispevati k popularizaciji tega športa in medsebojno deliti izkušnje in zanimive informacije.

Urednik portala sem tekmovalec in tudi lastnik trgovine; Mitja Kmetec , reprezentant R. Slovenije in dobitnik bronastih medalj in Srebrne kolajne na Svetovnih prvenstvih v ribolovu s plovcem ( 1997 , 2000 , 2012, 2013).

Vse objave na tem forumu predstavljajo mnenja uporabnikov in ne nujno tudi mnenja uredništva. Člani foruma odgovarjajo za resničnost, verodostojnost in avtorstvo svojih objav. Če se vam kakšna objava zdi sporna, žali vaša čustva ali kakorkoli posega v vaše pravice, potem tako objavo prijavite uredništvu foruma. Uredništvo si pridržuje pravico do brisanja objav iz kakršnihkoli razlogov.

Nosilec portala in vseh pravic je podjetje SOM, d.o.o.
©2oo5 in dalje  SOM, d.o.o. | realizacija vigred dot com