vaba za trnek hrana za privabljanje umetne vabe
Naj Zgodba Pravila
stoječa voda tekoča voda morje
roparice sladkovodne ostale sladkovodne morske
lov rib s plovcem   rezultati kraparji   rezultati muharji
začetniki športni posebne oblike
  SOM.si - ribolov, športni ribolov in ribiška oprema - spletna trgovina  
     

SOM.si - ribolov, športni ribolov in ribiška oprema - CHAMPION FEED; SPEEDO (turbo)
CHAMPION FEED; SPEEDO (turbo) (2.65 eur)

SOM.si - ribolov, športni ribolov in ribiška oprema - MIVARDI; CRADLE 104cm X 64cm (nastavljive noge)
MIVARDI; CRADLE 104cm X 64cm (nastavljive noge) (74.99 eur)

SOM.si - ribolov, športni ribolov in ribiška oprema - GIANTS FISHING SIGNALIZATOR
GIANTS FISHING SIGNALIZATOR (14.99 eur)

SOM.si - ribolov, športni ribolov in ribiška oprema - EVROPSKO P
Zanimivosti >>
EVROPSKO P

SOM.si - ribolov, športni ribolov in ribiška oprema -
Kapitalci >>

SOM.si - ribolov, športni ribolov in ribiška oprema - NAVEZ S KA
Sola ribolova >>
NAVEZ S KA

RIBOLOV NA MORJU


napisal: mitja,  dne: 2005-07-14
Ena izmed zanimivih stvari na dopustu ob morju, je vsekakor ribolov. V morju je ogromno vrst rib in prav tako so pogoji za ribolov zelo različni(globina, neravno dno, trava, pesek…).Tako je težko nekomu svetovati točno kako naj kje lovi. Vsekakor pa bom poizkusil razložiti nekaj osnovnih načinov ribolova z obale, da boste ujeli ribo!

Eden od enostavnih načinov je, ribolov z vaglerjem. Lovite lahko na 1.m, 2.m ali celo na dnu tudi 10.m.
Potrebujete:
-ribiška palica (priporočam dobre 3.m)
-kolesce
-Glavni silk: od 0,25mm-040mm
-Vagler priporočam 10g,
-karabin
-svinci šibre
-vrtlivko
-trnek od No.14-6 kovan, za ciple tudi zelo majhen okrog 18
-tanjši silk za trnek (lahko kupite navezane), predvrvica naj bo 25cm

MONTAŽA:
Na kolesce navijete silk, nato daste nanj karabin, na katerega boste kasneje pritrdili vagler. Na koncu silka zvežite vrtlivko in nanjo z tanjšim silkom zvežite trnek(če imate glavni silk 0.30mmdajte za predvrvico 0.25mm), da vam riba utrga samo predvrvico. Zdaj še dodajte samo šibre na silk. Dve dajte nad karabinom in dve pod karabinom(okrog 0.20g ), ostale pa pri vrtlivki, toliko da bo vagler pravilno obtežen, vendar naj bo svinca pri vrtlivki vsaj 2g ali več, ker je bolj gosta voda in gre zelo počasi na dno.


Trnek, nad njim vrtlivka z potrebnimi svinci, od zgoraj pa karabin obdan s vsake strani po dvema svincema. Nanj pred ribolovom pritrdimo vagler ali ga med njim enostavno zamenjamo.


Pritrjen vagler

RIBOLOV:
Pred ribolovom si tako enostavno z svinci (dva nad in dva pod karabinom) okrog vaglerja, lahko nastavite želeno globino. Ostali so seveda pri vrtlivki.
Sam najpogosteje lovim na kakšna 2.m globine. Za krmljenje si kupim star kruh in ga na samem ribolovu namočim ter stisnem, da naredim kepe in mečem v »vodo« oz. morje, kjer lovim. Tok vam bo kruh seveda odnašal, zato ga v intervalih mečite v vodo. Če imate možnost ga z kakšno krompirjevo mrežo zasidrajte.
-Tako narejen sistem vaglerja ima zelo dobro lastnost! Če snamete iz silka tista dva svinca nad karabinom, bo šel trnek na dno. Vendar morate po metu v vodo spuščati silk iz kolesca, sploh če je velika globina. Nato zaprete kolesce in čakate,da se vam bo riba skoraj sama ujela. Prednost tega je tudi, če je skalnato dno, da se vam ne bo tako hitro zapel trnek za skale.

VABA ZA TRNEK:
Sam uporabljam najraje sintetični kruh, katerega prej kupim v naših ribiških trgovinah in se uporablja pozimi za ribolov podusti. Priporočam »La-Sirene« , odrežete en kos okrog 2cm, ter ga namočite v vodo ter ga daste v suh robček. To storite pred ribolovom. Kruh nato postane žilav in kedrate majhne kose, ki dobijo v vodi pravilno obliko. Ta kruh celo morska riba težko dobi s trnka in boste mnogo več ujeli! Zelo vam ga priporočam.
Seveda so še mnoge dobre ali celo boljše vabe kot so polži, školjke, morski črv, katerega poizkusite dobiti od kakšnega domačina in ga po kosih kedrajte.
Lahko kedrate tudi koščke ribe ali majhne sardelice. Nastavite na slab meter globino in lovite ribe, ki se imenujejo IGLE (dolga ozka riba).
Sam sem samo na ta umetni kruh ujel celo paleto rib: špare, ciple, salpe, orade, bukve, kneze in še kakšno ki je niti ne poznam, vendar v večini primerov so bile to manjše ribe do pol kilograma. Mislim, da je posebej za dopust bolje loviti manjše ribe in te v večji količini.

Vsekakor je na morju ogromno načinov ribolova. Lahko lovite čisto preprosto kot pri nas na grunt, ki je tudi opisana v rubriki »lov na dnu« vendar naredite drsni svinec, ali pa si naredite sistem z navadnim plovcem, ki je opisana pri rubriki »bolognese«
kliknite: [www.som.si]

KDAJ SE ODPRAVITI:

Mislim, da je najbolje zjutraj in zvečer, kajti podnevi je preveč kopalcev! Če pa boste lovili ponoči si prej priskrbite fosforne lučke in gumice, da boste jih pritrdili na plovec.

Ne pozabite si nastaviti zavore na kolescu, da vam ne bo večja riba utrgala!

Dober prijemštevilo komentarjev : 6
napisal: Nick, dne: 2005-07-20
Živjo js sm novinc pa nevem kaj je karabin? A mi lahko gdo razloži za kaj se to stvar rabi prosim?
Hvala lepa
dobr ulov
napisal: Nick, dne: 2005-07-20
aha sm pogruntal to je džirandula pravim js izgovori je đirandula za tiste k niste blizu italije
hehe
hvala vseeno
napisal: mitja, dne: 2005-07-20
Pozdravljen, pojem imaš opisan v slovarčku
napisal: mitja, dne: 2005-07-22
V bistvu je več karabinov, tako da je to zelo dobro vprašanje. Ponavadi so v ta pojem zajete vse povezave oz vse kar spaja v tem primeru plovec na silk, ali štek za gumo z silkom...
napisal: jernej13, dne: 2007-11-08
ali potrebuješ za morje dovolilnico za ribolov? ali morske ribe fejst vlečejo?
napisal: Probe, dne: 2009-08-13
Lep pozdrav!

Jaz imam sicer 2 palici oz zdaj eno, kasneje bom kupil še eno malo boljšo, a še vedno ne profesionalno ker ne rabim, ker tudi lovim samo približno 20 dni na leto (na morju), a se mi izplača. Zanima me rad bi uporabil le eno palico in to ki jo bom kupil. Dal bi gor karabin in potem bi imel naveze z zankami in potem bi menal ko bi hotel(na grunt, na plovc in morda še kaj) In vsak navez bi imel vrtljiko, da če se strga da se strga samo predvez s trnkom. Samo to bo potem na npr. za na grunt bo to 3 vozli in ena zanka, a bo to precej zmanjšalo to kako se že reče da bo laks manj vzdržal. Da recimo kakšna večja riba prime da se ne bi strgal zato mislim. Če bi pomagate nekako kako naj to rešim.

Lp Urban

P.S. ČE je npr. kamnito dno z luknjami kjer so kakšni šparidi, ugorji katero navez naj uporabim za bolj pri dnu ker za na grunt se mi bo toliko potrgal, bi bilo morda v redu plavajoči svinc in trikaraka vrtlika z enim trnkom?


za pošiljanje komentarjev je potrebno biti prijavljen
prijavite se lahko tukajprijava
SOM.si - ribolov, športni ribolov in ribiška oprema - naprej  registracija  SOM.si - ribolov, športni ribolov in ribiška oprema - nazaj

:: SKRIVNOSTI IZDELAVE IN UPORABE BOJLIJEV
:: prodam
:: KupimProdam.si - Slovenski spletni oglasnik
:: Kupuješ ali prodajaš ribiško opremo?
:: PRODAM RIVE


pišite nam na
info@som.si


Poletni delovni čas:
Ponedeljek - Petek:
8.00 - 18.00 ure
Sobota: 8.00 - 13.00 ure
Nedelja in prazniki: ZAPRTO


Som.si je neodvisni informatinvi portal na katerega ste vabljeni vsi, ki vas ribolov zabava in veseli. Dobrodošli ste kot obiskovalci in uporabniki, vabimo pa vas tudi k aktivnemu sooblikovanju portala in sodelovanju v forumih. Želimo prispevati k popularizaciji tega športa in medsebojno deliti izkušnje in zanimive informacije.

Urednik portala sem tekmovalec in tudi lastnik trgovine; Mitja Kmetec , reprezentant R. Slovenije in dobitnik bronastih medalj in Srebrne kolajne na Svetovnih prvenstvih v ribolovu s plovcem ( 1997 , 2000 , 2012, 2013).

Vse objave na tem forumu predstavljajo mnenja uporabnikov in ne nujno tudi mnenja uredništva. Člani foruma odgovarjajo za resničnost, verodostojnost in avtorstvo svojih objav. Če se vam kakšna objava zdi sporna, žali vaša čustva ali kakorkoli posega v vaše pravice, potem tako objavo prijavite uredništvu foruma. Uredništvo si pridržuje pravico do brisanja objav iz kakršnihkoli razlogov.

Nosilec portala in vseh pravic je podjetje SOM, d.o.o.
©2oo5 in dalje  SOM, d.o.o. | realizacija vigred dot com