vaba za trnek hrana za privabljanje umetne vabe
Naj Zgodba Pravila
stoječa voda tekoča voda morje
roparice sladkovodne ostale sladkovodne morske
lov rib s plovcem   rezultati kraparji   rezultati muharji
začetniki športni posebne oblike
  SOM.si - ribolov, športni ribolov in ribiška oprema - spletna trgovina  
     

SOM.si - ribolov, športni ribolov in ribiška oprema - =SENSAS;IM5 BETAIN HRANA  RUMENA
=SENSAS;IM5 BETAIN HRANA RUMENA (5.39 eur)

SOM.si - ribolov, športni ribolov in ribiška oprema - ROBINSON;TERMOVKA NEVERLAND TRAVERS 0,45L
ROBINSON;TERMOVKA NEVERLAND TRAVERS 0,45L (6.99 eur)

SOM.si - ribolov, športni ribolov in ribiška oprema - MAVER;ŠTEK ROLER FLAT XL COMPETITION
MAVER;ŠTEK ROLER FLAT XL COMPETITION (69.99 eur)

SOM.si - ribolov, športni ribolov in ribiška oprema - REVOLUCION
Zanimivosti >>
REVOLUCION

SOM.si - ribolov, športni ribolov in ribiška oprema -
Kje loviti >>

SOM.si - ribolov, športni ribolov in ribiška oprema -
Kapitalci >>

SVETOVNO V RIBOLOVU S PLOVCEM , FINSKA 2005


napisal: mitja,  dne: 2005-07-13
Lahko bi rekli, da je bilo mnogo zapletov in to že od lanskega leta, pa vse do tekmovanja.
Najprej so protestirale razne države, da ne more biti svetovno v Rusiji. Tako je bilo prestavljeno na Finsko, kjer naj bi bilo evropsko. Kasneje so naredili termin za evropsko v Hlohovcu, kjer je bilo pred 2. letoma svetovno. Zaradi pozne odločitve CIPS-e kje bo svetovno, je pri nas prišlo do raznih zapletov, mnogo prepozno nakazana sredstva in s tem smo imeli kar nekaj zapletov, glede nočitve in nabave vab. Na koncu pa se je vse kar dobro izteklo!
Slovenija je odšla na Finsko z šestimi tekmovalci in vodjo(prevzel vse funkcije). Predviden trener Zvonko Furman pa je moral zaradi nenadnih težav z zdravjem odpovedati.


Trasa

Tekmovalna trasa je bila na kanalu, širokem okrog 60m. Lovilo se je v večji meri na štek. Globina je bila dobrih 5. m . Lovili smo s plovci okrog 1. g, tudi 1,5g, na polni štek(13.m), kakšna riba se je ujela tudi na skrajšan štek 8.m (4x16, plovec) vendar le kakšen ostrižek.
Trnki so bili izredno majhni No.22 ali celo manjši. Svinci šibre malo razporejene, kakšnih 30cm.

Navez, s katerim sem lovil:

Glavni silk: 0.09 mm
Silk predvrvica: 0.06 mm
Trnek No.: 22
Svinci: šibre od (0.10g-0.04g)
Plovec: 1g


Plovci na navezu

Predvrvice smo imeli dolge do 25 cm, nato svinec 0.04g, čez 15 cm še eden 0.04g in čez 10 cm skupaj ostali. Plovec je moral biti bučka in dodobra vtopljen.
Globino smo imeli nastavljeno tako, da je bila predvrvica na dnu. Pomembno je bilo, da si imel ravno dno. Kajti na nekaterih mestih so se skale zvalile v vodo, na mesto kjer si lovil in tam je bilo mnogo težje ujeti ribo.

Vsa hrana in žive vabe, ki smo jih imeli na tekmi:
3 kg hrane
4 kg zemlje (riviere)
nekaj pinkijev
1 l fuja
Verdevas

Hrano in zemljo smo zmešali skupaj. Pomembno pa je bilo, da je namočena pravilno. Nekaj hrane (dobrega pol kg) in malo manj zemlje smo si namočili posebej za ribolov pod površjem.
Fuj smo dodajali, pomembno je bilo doziranje. Sam sem ga vsak dan porabil nekje polovico od dovoljenega.


RIBOLOV:
Na začetku smo nametali do 10. velikih ne pretrdih kep (Anleži in nekateri ostali čisto mehke), vsebovale so malo fuja. Nato smo z pole cup-om odpeljali še 5. trdih z veliko fuja. Nekaj manjših smo vrgli tudi na 8.m. Lovili smo največ ostriže, vmes pa je prijela kakšna rdečeoka, okun ali ploščič. Ploščiči so bili veliki od nekaj gramov pa vse do 2kg. Največ je bilo ujetih okrog 200g. Pomembno je bilo zelo natančno krmljenje, s pole cup-om in ob pravem času(nekje na 20min). Za povrhu pa smo imeli premočeno hrano, ter čakali, da se začnejo delati po vrhu obročki, ali pa pripelje kakšna ladja. Takrat je bilo potrebno poizkusiti na kakšen meter globine, ujeti kakšno zeleniko ali sablarko. Za tak ribolov smo imeli pripravljene manjše plovce in seveda kratek navez. Jernej Ambrožič je tako prvi dan ujel tri, sablarke, drug dan pa Nejc Lipovnik eno velikanko (na sliki), sam sem jih ujel pet.


Jernej Lipovnik s kapitalno sablarko

Sama tehnika ribolova ni bila enostavna. Vedno si moral imeti stik s plovcem, ga držati na miru, malo vleči ali čisto počasi spuščati. Tako, da trnek ni prišel med skale, kjer ga riba ne bi našla. Med vsem tem pa je bilo potrebno metati hrano za povrhu, ter delati kepe za pole cup. Te so morale biti lepo oblikovane, da so na dno prišle kjer je bilo potrebno! Angleži so zelo malo krmili in se tako lažje posvetili ribolovu. Še vedno so malo pred nami, saj imajo nekaj v hrani, da jim ta ostane cele tri ure tam kjer je treba. Nam to ni uspelo. Na treningu so po kanalu plule velike ladje, katerih na tekmi ni bilo. Prvi dan so celo prestavili tekmo za eno uro, in to med pripravami na štart, tako smo med pripravo zvedeli, da bomo eno uro kasneje začeli! Za ladje pa ni nihče rekel, da jih ne bo! Naj povem da so te velike ladje naredile močan tok, tako v eno kot v drugo stran in za tem je bilo potrebno krmiti.


Rerzultati:
Prvi dan:
smo dosegli 17. m od trideset ekip. Posamezno: Jernej Ambrožič 7. m, Mitja Kmetec 8. m, Jernej Lipovnik 10. m, Miro Matjašec 28. m, Željko Mavrič 29. m .

Drugi dan:
smo dosegli 12. m Posamezno: Stojan Žolnir 6. m, Mitja Kmetec 8. m, Jernej Lipovnik 12. m, Jernej Ambrožič 19. m, Miro Matjašec 21. m .

Ne smemo pozabiti, da so drug dan zmagali Finci z 10m polagalkami, z njimi so bili ravno toliko dolgi, da so prišli v kanal, so pa potrebovali veliko sreče, da so ujeli lepe ploščiče.


Skupno:
smo ostali na 17. m vendar bi z samo 9. negativnimi točkami manj, zasedli 12. m. Imeli smo nekaj smole, kajti na vodi, katera je čisto drugačna od naših, bi bil to zelo dober rezultat.
Posamezno: Mitja Kmetec 30. m, Jernej Lipovnik 48. m, Jernej Ambrožič 57. m, Miro Matjašec 118. m, Stojan Žolnir (lovil drugi dan) 139. m, Želko Mavrič (lovil prvi dan)
160. m.


Svetovni prvaki Angleži, drugi Belgijci, tretji Madžari


Posamezno: svtovni prvak: Guido Nullens Belgija, drugi Francoz Stephane Pottelet in tretji Will Raison Anglija.


Ocena
Voda se ne ujema z našimi. Tako se je bilo potrebno zelo prilagoditi. Menim, da smo drug dan z 12. m naredili odličen rezultat na tej vodi. Počasi se približujemo vodilnim državam. Sigurno pa nam manjka tudi zaupanje v nas, kajti prepričan sem, da bomo z dobrim delom v prihodnje tudi na teh prvenstvih, posegali po najvišjih mestih!

Zavhaliti se moramo tudi vrhunskemu Italjanskemu ribiču Gian Pietro Barbetti, ki nam je celotno prvenstvo stal ob strani in nam dajal koristne informacije.
število komentarjev : 3
napisal: atasom, dne: 2005-07-13
Trba je čestitati našim reprezentantom, ki so se potrudili in dosegli odlične razultate v povsem drugačnih pogojih, kot smo jih vajenih doma!
ČESTITAMO!
napisal: aperec, dne: 2006-04-27
kolk gumo ste pa meli v šteku???
napisal: krapar_urban, dne: 2008-04-25
lepo :D


za pošiljanje komentarjev je potrebno biti prijavljen
prijavite se lahko tukajprijava
SOM.si - ribolov, športni ribolov in ribiška oprema - naprej  registracija  SOM.si - ribolov, športni ribolov in ribiška oprema - nazaj

:: SKRIVNOSTI IZDELAVE IN UPORABE BOJLIJEV
:: prodam
:: KupimProdam.si - Slovenski spletni oglasnik
:: Kupuješ ali prodajaš ribiško opremo?
:: PRODAM RIVE


pišite nam na
info@som.si


Poletni delovni čas:
Ponedeljek - Petek:
8.00 - 18.00 ure
Sobota: 8.00 - 13.00 ure
Nedelja in prazniki: ZAPRTO


Som.si je neodvisni informatinvi portal na katerega ste vabljeni vsi, ki vas ribolov zabava in veseli. Dobrodošli ste kot obiskovalci in uporabniki, vabimo pa vas tudi k aktivnemu sooblikovanju portala in sodelovanju v forumih. Želimo prispevati k popularizaciji tega športa in medsebojno deliti izkušnje in zanimive informacije.

Urednik portala sem tekmovalec in tudi lastnik trgovine; Mitja Kmetec , reprezentant R. Slovenije in dobitnik bronastih medalj in Srebrne kolajne na Svetovnih prvenstvih v ribolovu s plovcem ( 1997 , 2000 , 2012, 2013).

Vse objave na tem forumu predstavljajo mnenja uporabnikov in ne nujno tudi mnenja uredništva. Člani foruma odgovarjajo za resničnost, verodostojnost in avtorstvo svojih objav. Če se vam kakšna objava zdi sporna, žali vaša čustva ali kakorkoli posega v vaše pravice, potem tako objavo prijavite uredništvu foruma. Uredništvo si pridržuje pravico do brisanja objav iz kakršnihkoli razlogov.

Nosilec portala in vseh pravic je podjetje SOM, d.o.o.
©2oo5 in dalje  SOM, d.o.o. | realizacija vigred dot com