vaba za trnek hrana za privabljanje umetne vabe
Naj Zgodba Pravila
stoječa voda tekoča voda morje
roparice sladkovodne ostale sladkovodne morske
lov rib s plovcem   rezultati kraparji   rezultati muharji
začetniki športni posebne oblike
  SOM.si - ribolov, športni ribolov in ribiška oprema - spletna trgovina  
     

SOM.si - ribolov, športni ribolov in ribiška oprema - TIMAR;  HALLIBUT PELETI 20mm-10kg
TIMAR; HALLIBUT PELETI 20mm-10kg (34.99 eur)

SOM.si - ribolov, športni ribolov in ribiška oprema - MAVER; GENESIS EXTREME 13FT/3,75LB NOVO!
MAVER; GENESIS EXTREME 13FT/3,75LB NOVO! (79.99 eur)

SOM.si - ribolov, športni ribolov in ribiška oprema - GUNKI BOX BAG
GUNKI BOX BAG (36.99 eur)

SOM.si - ribolov, športni ribolov in ribiška oprema -
Kje loviti >>

SOM.si - ribolov, športni ribolov in ribiška oprema - TEKMA V RA
Zanimivosti >>
TEKMA V RA

SOM.si - ribolov, športni ribolov in ribiška oprema - KAKŠEN TR
Sola ribolova >>
KAKŠEN TR

KAKŠNO VRVICO (SILK), BOSTE IZBRALI!


napisal: mitja,  dne: 2005-06-10
Poznamo ogromno vrst silkov oz. (nylona). Zraven teh imamo še pletene vrvice itd.
Sigurno je eden od pomembnejših dejavnikov pri ribolovu prav silk.

Delimo jih lahko na več načinov. Eden je prav gotovo ta, da poznamo potopne in plavajoče.

Potopnega uporabljamo:
Za ribolov v jezerih. Torej, da ga lažje potopimo. Potapljamo ga zato, da nam ga veter ne odnaša in nam naredi loka, oz. ostane čim bolj ravna linija od trnka, do palice. Kajti če silk gre z vetrom, je zelo težko pri zategu zapeti ribo. Drug vzrok pa je ta, da če se naredi lok nam odnaša tudi vabo in tako ne lovimo na nakrmljenem mestu.
Mnogi kljub uporabi potopnih silkov uporabljajo še poseben razpršilec, katerega pred ribolovom nanesemo na silk. Ta razmasti slik in ta se še lepše potopi.


Plavajoči se uporablja:
Večinoma na rekah. Pri lovu s plovcem. Pri takšnem ribolovu se silk ne sme potapljati saj mora iti silk vedno za plovcem. Prav tako nam na rekah veter ne dela loka.

Torej za stoječe vode vzamite potopni,za tekoče pa plavajoči silk. Naj vas pri tem ne moti preveč barva, kajti potopni so mnogokrat temnejše barve.

Silk za predvrvice oz. do trnka. Pri tem silku je zelo pomembno kakšne barve in debeline je! Ponavadi se uporablja za predvrvico skoraj prozoren oz. belo-prozoren silk. Pomembna je debelina silka. Ne lovite na predebel silk, če le ni potrebno, saj boste imeli mnogo manj prijemov. Določene ribe zelo dobro vidijo ali čutijo in tako vabo prej izpustijo.
Silk, ki je predlani prišel na tržišče in se mu reče FLUOROCARBON, naj bi bil v vodi neviden. Kljub temu ni ravno čisto tako. Je sicer zelo prožen, je pa zato malo manj močan.
Navaden silk za predvrvice 0.10mm, je tako močan kot fluorocarbon 0.12mm, toliko za primerjavo. Poizkusite ga in se prepričajte, sicer je nekoliko dražji od navadnega.

Veliko proizvajalcev mnogokrat na embalaži pretirava z močjo silka. Svetujem vam, da ne verjamite vsega kar piše. Zelo pomembno je tudi, ali vzdrži silk to težo na vozel, ali brez vozla, ki je naveden na embalaži. In tudi kakšen vozel. Sam sem testiral nekaj silkov in ugotovil, da ni velikih razlik v sami moči silka. So pa razlike pri nosilnosti napisani na embalaži silkov. Preizkusit silk debeline 0.10mm na vozel vrtljivke, drži slab kilogram. Ne glede od katerega proizvajalca.
Mnogokrat je zelo pomembna raztegljivost in mehkoba silka. Bolj je prožen, boljše je, saj zelo dobro ublaži sunkovite udarce ribe in s tem prepreči, da bi riba utrgala. Mehkoba pa je pomembna pri prijemu ribe, saj riba manj čuti silk.

Za kakšen silk se boste odločili, je odvisno od vsakega posameznika. Mnogim ustreza trši silk, posebej zaradi drugačnega načina ribolova. Na primer večina kraparjev ima rajši mehkejši silk. Seveda pa pazite, da si ne boste nabavili takšnega, da se vam bo venomer zapletal. Pri nakupu vam svetujem, da nekaj metrov silka povlecete iz role in boste videli ali je ostal tako zrolan, ali pa je več ali manj raven. Nato ga primerjajte z drugim. Pazite pa da bo iste debeline, saj se debelejši bolj rolajo. Moj nasvet je da kupite tistega ki je najbolj raven.¸


Želim vam veliko užitkov in, in da bo vaša izbira prava ter bo vaš silk kos največji ribi.
Urednik
Mitja Kmetec

število komentarjev : 1
napisal: urko96, dne: 2008-10-22
lep prispevek!


za pošiljanje komentarjev je potrebno biti prijavljen
prijavite se lahko tukajprijava
SOM.si - ribolov, športni ribolov in ribiška oprema - naprej  registracija  SOM.si - ribolov, športni ribolov in ribiška oprema - nazaj

:: SKRIVNOSTI IZDELAVE IN UPORABE BOJLIJEV
:: prodam
:: KupimProdam.si - Slovenski spletni oglasnik
:: Kupuješ ali prodajaš ribiško opremo?
:: PRODAM RIVE


pišite nam na
info@som.si


Poletni delovni čas:
Ponedeljek - Petek:
8.00 - 18.00 ure
Sobota: 8.00 - 13.00 ure
Nedelja in prazniki: ZAPRTO


Som.si je neodvisni informatinvi portal na katerega ste vabljeni vsi, ki vas ribolov zabava in veseli. Dobrodošli ste kot obiskovalci in uporabniki, vabimo pa vas tudi k aktivnemu sooblikovanju portala in sodelovanju v forumih. Želimo prispevati k popularizaciji tega športa in medsebojno deliti izkušnje in zanimive informacije.

Urednik portala sem tekmovalec in tudi lastnik trgovine; Mitja Kmetec , reprezentant R. Slovenije in dobitnik bronastih medalj in Srebrne kolajne na Svetovnih prvenstvih v ribolovu s plovcem ( 1997 , 2000 , 2012, 2013).

Vse objave na tem forumu predstavljajo mnenja uporabnikov in ne nujno tudi mnenja uredništva. Člani foruma odgovarjajo za resničnost, verodostojnost in avtorstvo svojih objav. Če se vam kakšna objava zdi sporna, žali vaša čustva ali kakorkoli posega v vaše pravice, potem tako objavo prijavite uredništvu foruma. Uredništvo si pridržuje pravico do brisanja objav iz kakršnihkoli razlogov.

Nosilec portala in vseh pravic je podjetje SOM, d.o.o.
©2oo5 in dalje  SOM, d.o.o. | realizacija vigred dot com