vaba za trnek hrana za privabljanje umetne vabe
Naj Zgodba Pravila
stoječa voda tekoča voda morje
roparice sladkovodne ostale sladkovodne morske
lov rib s plovcem   rezultati kraparji   rezultati muharji
začetniki športni posebne oblike
  SOM.si - ribolov, športni ribolov in ribiška oprema - spletna trgovina  
     

SOM.si - ribolov, športni ribolov in ribiška oprema - *SHIMANO;SPEEDCAST 8000 XSA
*SHIMANO;SPEEDCAST 8000 XSA (107.991 eur)

SOM.si - ribolov, športni ribolov in ribiška oprema - - ŠKORNJI SUPER LAHKI  + -30 STOPINJ (različne velikosti) št. 40-48
- ŠKORNJI SUPER LAHKI + -30 STOPINJ (različne velikosti) št. 40-48 (25.592 eur)

SOM.si - ribolov, športni ribolov in ribiška oprema - -MAVER;MATCH THIS NEPREMOČLJIVE HLAČE NOVO!!!
-MAVER;MATCH THIS NEPREMOČLJIVE HLAČE NOVO!!! (62.1 eur)

SOM.si - ribolov, športni ribolov in ribiška oprema - TABOR MLAD
Zanimivosti >>
TABOR MLAD

SOM.si - ribolov, športni ribolov in ribiška oprema - RIBOLOV S
Sola ribolova >>
RIBOLOV S

SOM.si - ribolov, športni ribolov in ribiška oprema -
Kapitalci >>

RAJ ZA RIBIČE, REKA EBRO - Španija


napisal: Grega,  dne: 2005-12-29
Ker je čas praznikov in tudi ne preveč aktivno obdobje za ribarjenje in ker je ta portal imenovan po največji sladkovodni ribi -somu, sem se odločil da pobrskam po spletu in vam za zadnje dni v starem letu 2005 ponudim nekaj lepih fotografij iz enega najbolj priljubljenih krajev za somolovce in tudi krapolovce. To je reka Ebro v Španiji.

Reka Ebro (Rio Ebro) je najdaljša španska reka, ki v dolžino meri kar 930 km. Izvira v Kantabrijskem gorovju, izliva pa se v obliki široke delte v Sredozemsko morje.


Ebro je izkoriščen predvsem za namakalno poljedelstvo, saj namaka znaten del Aragonskega nižavja.
Reka nudi neizmerna in nepozabna doživetja v svetu ribolova. Zagotovo ni uspešnega somarja ali kraparja, ki še ni slišal za to - s kapitalci polno reko.
Delta Ebro vključuje veliko rokavov, pritokov, otokov in močvirij. V tem naravnem parku delte, domuje poleg številnih in raznovrstnih kapitalnih rib, plazilcev in sesalcev, tudi široka paleta ptic in mnoge od njih so med zadnjimi v svoji vrsti.


Najbolj priljubljeno mesto ribičev je kraj Mequinense, ki leži ob sotočju reke Ebro z reko Segre. Ta kraj opevajo številne turistične agencije, ribiška združenja ali klubi, ki ponujajo razne pakete ribolova. Na internetu lahko tako najdete veliko že sestavljenih programov za ribarjenje. Poleg ribolovne karte, organiziranega vodenja (ribiškega vodiča), namestitve ter možnosti najema čolna, vam ponudijo tudi celotno ribiško opremo (palice, role, pribor in vabe). Seveda, vse to za lep denar. Španci znajo še kako tržiti turizem, saj se zavedajo, da reka nudi velike izzive številnim ribiškim mojstrom in zanesenjakov širom po svetu, ki so za dober ali kapitalni ulov, pripravljeni odšteti mastne denarce. Cene paketov ne bom navajal, ker so zelo različne. Odvisne so pa od časa, števila oseb in načina ribolova. Omenim pa lahko, da nekaj urna ribičija (za samo enega ribiča) stane od 150 EUR naprej. Taka cena vključuje vse potrebno (karta, vodenje, vsa oprema z vabami). Seveda so cene za skupine (na osebo) nižje. Kot pa sem že omenil je precej odvisno od načina ribolova (ali gre za vleko s čolnom-panula, ali bučkanje ali pa je to namestitev v katerem izmed kampov ob reki in npr. talni ribolov). Enotedenski paket (za 2 osebi, hrana, namestitev in vse za ribolov, toda brez prevoza do tja) lahko najamete za okrog 500 EUR/na osebo. Najbližja in najbolj obiskana ribolovna mesta reke Ebro, so od Barcelone oddaljena nekaj več kot uro vožnje.Če bo koga od vas zamikal obisk te reke in če denarja nimate na pretek oz. še bolje; če ste avanturistični tip je najbolje, da se prvič odpravite tja le malo povohunit, se seznanit z reko in spoznati s kakšnim domačinom ali ribičem. Znano je, da vam domačini tam, z občutno nižjo ceno, lahko ponudijo enako mero možnosti in užitka kot agencije. Tako lahko privarčujete kar nekaj denarja. Potrebujete le še srečo; pravi trenutek, pravo vabo in pravo mesto.Kot sem že omenil, reka Ebro nudi prave kapitalne ribe, med ribjimi vrstami pa so najpogosteje zastopani tako veliki somi, kot tudi kapitalni krapi, smuči, »bassi«, ščuke, mrene, ostale sladkovodne ribe in pa tudi nekatere morske ribje vrste.

Kapitalni somi ujeti v enem dnevu.


Španski rekord?


Stephen Buss je po dolgotrajnem boju, 96 kg soma vrnil nazaj reki.


Kapitalna krapa, ujeta v enem dnevu letos pozimi.


Ščuka 13,3 kg, prav tako ujeta na reki Ebro.


Smuči dosežejo težo preko 10 kg.


Ker se reka izliva v Sredozemsko morje, se v njej najdejo tudi morski kapitalci.
Gof - 40,3kgNačini ribolova tukaj, so zelo različni. Prav tako ne obstaja pravilo, na kateri način najlažje uloviti velikega soma. Največkrat uporabljeni sistemi so "boja" sistem, bučkanje, blinkarjenje in pa »grunt« sistem. Načini, vezave sistemov in vabe se zelo razlikujejo. Vsak ima svoje favorite in skrivnosti. Vem, da so velike some najpogosteje ulovili kar na »manjše« krape ali druge kose rib, prav tako pride v poštev kos jegulje, manjši som ali druge ribe, največkrat pa tudi - posebno za soma prirejeni boili (halibut pellets, z njimi uspešno lovijo tudi krape), kot tudi različne umetne vabe.

Ena izmed bolj uspešnih vab - halibut pellets


Pri preizkušenem sistemu boje, na katero namestijo utež, to večkrat zapeljejo na drugo stran reke ali h kakšnemu bližnjemu otoku. Vrvica iz palice je tako z kakšno palčko (uporabljajo tudi mono-light) pritrjena na bojo. Tako nastane povezava in ko som zagrize v vabo se ta palčka prelomi. Palice so tako ob obali dvignjene navpično, tako da vrvica ni pod vodo in je stik z ribo, takojšnji. Sistem je podoben našemu »bambus sistemu«. Živa vaba na trnku, je tako največkrat obešena pod kakim večjim plovcem (plovci za ščuke), običajno na globini od 1 do 2m. Tako lovijo iz obale.

Boji z ujeto ribo pogosto potekajo tudi iz čolna


Brez pomoči izkušenih vodičev ne gre. Večkrat rešijo ribe, ki se zapnejo ob kaki prepreki.Eden največjih poznavalcev tega bogatega območja je tudi vodja ekipe Catmaster – anglež Colin Bunn.


Je eden največjih strokovnjakov za lov kapitalnih somov. Zelo dobro pozna tako življenje v reki kot območje ob njej. Tukaj lovi že 16 let, skoraj vsak mesec v letu v vseh možnih vremenskih pogojih od extremne vročine, obdobjih naplavin pa vse do snega in ledu. Tako mu je v teh letih uspelo ujeti okrog 200 somov, teže preko 45 kg (100 lb), njegovi rekordi pa so kapitalni somi, teže preko 90 kg.

96 kg Colinov som ujet v delti Ebro


Samo novembra letos, je Colin v dveh tednih ujel kar 43 somov, teže preko 45 kg, čeprav je to čas, v katerega mnogi športni ribiči prav zaradi nizkih temperatur ne verjamejo najbolj.
Posebna zanimivost so tudi tako imenovani "Albino" somi. Ti so rumenkaste ali rumenkasto rjave do oranžne barve. Tale Colinov je tehtal 68 kg.Sedaj v zimskem času je cena ribarjenja na reki Ebro nekoliko nižja kot v ostalih mesecih. V tem času pridejo na račun predvsem krapolovci, saj je čas ko prijemajo tudi večji krapi, sedaj pravšnji (od novembra do februarja). Sem se odpravijo tudi zato, ker je v tem času večina jezer v Evropi pod ledom.
Sezona lova na some pa se običajno prične v začetku marca, takrat je tudi vreme precej spremenljivo, pogosto pa je takrat tudi obdobje višjih in bolj kalnih vod, kar je za soma še posebej ugodno. Po lanskih dosežkih ter kapitalnih ulovih sodeč, bo prihodnje leto ponovno pestro in bogato, saj so že nekaj časa vnaprej obljubljene in rezervirane številne ekspedicije ribičev iz celega sveta.

Čokoladno rjava reka Ebro. Takšna je predvsem v spomladanskih mesecih, po naplavinah in kalni vodi tudi somi zelo radi prijemajo.Verjetno je sedaj, po prebiranju tega prispevka, marsikoga zamikal tak način ribolova, ki je vsekakor svojevrsten. Morda se kdo v prihodnjem letu odloči preživet in se spoprijet z izzivom ujet soma ali krapa kapitalca. Mogoče je med vami kdo, ki je tam že bil in ima svojo izkušnjo. Lepo bi bilo če bi jo delil tudi z nami.

Za večino od nas pa bodo takšne in podobne odprave in z njimi kapitalni primerki rib, še naprej burile le našo domišljijo. Ujeti kapitalne ribe in podoživeti takšne trenutke, so verjetno želje slehernega ribiča, vse dokler sami ne najdemo dovolj moči, časa, znanja in tudi denarja, da se nam vse to, ob veliki meri sreče seveda, tudi uresniči. Mogoče pa se komu izmed nas uresniči že prihodnje leto!

Zato še enkrat; SREČNO IN DOBER PRIJEM V LETU 2006!
število komentarjev : 39
napisal: .krapar., dne: 2005-12-29
krasen prispevek! nekaj za ICI-ja :D
napisal: Grega, dne: 2005-12-29
Hvala. A za ICI-ja?...to bi blo ja, se pa sicer malo večje mrcine lovijo kot na Krki...pa saj bi za tebe tut blo, če si krapar ne?;)
napisal: JureEvil, dne: 2005-12-30
Dobra reka za fishing!!!
napisal: .krapar., dne: 2005-12-30
me je kar zamikalo ja. všeč mi je to, da to niso tisti vloženi krapi ki so vlovljeni že 15 x, ampak v veliki večini divji!
napisal: JureEvil, dne: 2005-12-30
Sej so lahk tut vloženi, pa ne bojo prijemali...
napisal: .krapar., dne: 2005-12-30
saj ne gre za to, da vložen krap bolj prijema. večinoma se vlaga v jezera z velikim ribolovnim pritiskom, kar pomeni, da je veliko več možnosti da je krap ujet. zato so vloženi večinoma ujeti po več krat, ker živijo v vodah ki so pod velikim ribolovnim pritiskom. če pa se vlaga v reke, ki imajo večinoma dosti večjo površino in tam se riba tudi drsti (tudi v nekaterih velikih jezerih se kdaj pa kdaj), je seveda težje ujet ravno vloženo ribo.
napisal: JureEvil, dne: 2005-12-31
To je pa res!
napisal: ICI, dne: 2006-01-02
Jp je nekaj zame...sem že začel šparat nekaj časa nazaj...pa je šlo zdj spet vse po vodi...sem avto zlamal...pa sem spet brez dnara...zgleda da bom letos spet po slo vodah namakal...
napisal: JureEvil, dne: 2006-01-02
Kir avto pa maš ICI:)?
Pa kk si ga pa zlamal?
napisal: viceprvak, dne: 2006-01-02
VSAKA ČAST GREGA ODLIČEN ČLANEK. ŠE VEČ TAKIH V TEJ ZIMI DA BO HITREJE MINLA!!!!!!
napisal: Grega, dne: 2006-01-03
Hvala. Članki še bodo... Viceprvak ti pa razmisli, če bi se letos kakšen teden prej odpravli na Portugalsko, pa bi se ustavli na Ebro, pa še kake some polovili. Po moje bi bilo idealno, da bi si tam pripravili še kake naveze...:)
napisal: tstojan, dne: 2006-01-12
Kaj naj rečem, odličen članek. Še naprej tako.........
napisal: ICI, dne: 2006-01-18
Prej sem imel daewoo lanosa(kratek, metalik svetlo zelen)...tak na lepo predelanega...l. 98, pa je bil totalka...z Barbiko sva se malo prevračala...brez veze...čisto počasi, nobenemu ni bilo nič, enem bedaku(pelal se je vsaj ene 150 v ovink) sem se umaknu, zapel ZELOOOO tanko bankino in se začel prevračati...
Zdj imam pa opel calibro 2.0 16V, temno zeleno perla-tak preliva se barva do temno vijolične/modre...sem jo dal skoraj kompletno porihtat...pa nimam več niti za blinker... :(
napisal: mitja, dne: 2006-01-21
Uf, pa to boš samo za bencin delal in registracijo, ribe pa bodo lačne!? Sicer glavno je da je z vama vse v redu.

Moram pa povedat da smo imeli tudi podobno prigodo ko smo se peljali iz ribolova in me je g. Kancler rešil v podobni situaciji, ko je vozil pred mano in mu je nasportivozeč voznik poškodoval avto, mene pa najverjetneje rešil hudega trčenja!
Lp
napisal: ICI, dne: 2006-02-08
Zanimivo mi je nasploh da mam zdj MANJŠO porabo kot sem jo mel z Lanosom(merjeno 103 litre benza, in narejenih 1070 km, bi šlo še pa je bla lučka...tak da lahko računat kr ene 1100km ziher).... :)
Aja pelem se pa lahko mal hitrej...
Registracija...aua...to pa boli...
Ribičija...če nau za fojter se pa na kruh moglo kej prijet :)...
Zanč(3 tedne nazaj) sem šel za Krko z Calibro...ni se dobro končalo...sem šel poli do najbližje kmetije in so me mogli z traktorom ven vlečt...sem oba praga spulu...naslednji dan sem sicer vse porihtal sam vseen...študiram da bi za poletje kako lado nivo kupu...pa mel kr cel fishing skuz not...ma ka pa vem...
napisal: aperec, dne: 2006-05-18
uuuuu...teli somi bi bli pa že za v klobase
napisal: *_mato_*, dne: 2006-08-22
ne nebi bli za u klobase sej jst ga sploh nebi uzel sam bi ga nazaj spustu
napisal: rloren2, dne: 2006-08-22
ti somi so tak mastni da še jih psi ne bi jedli, tak da boljše da so jih spustili
napisal: frenkica, dne: 2006-09-19
L.p
Saj to so kapitalne ribe ki niso za jest vazen je uzitek ne pa meso.
napisal: kuzma, dne: 2006-10-06
Najlepši prispevek na tem portalu.
napisal: RO&NI, dne: 2006-10-26
HUDOOOO!!
napisal: danijelbed, dne: 2007-02-20
lepe ribe in pokrajina!
napisal: Somar, dne: 2007-02-25
Kaj pa na waller paradise pravite????
napisal: nejcp, dne: 2007-05-15
Za kar nekaj denarja je možen ribolov z collinom bunnom :D
napisal: *Danilo*, dne: 2007-07-17
uff da js takega dobim spustim use skup pa tek na dom :):D
napisal: jernej13, dne: 2007-10-27
jaz bi mojega največjega soma dal preparirat. za spomin. saj če eden manj eden več vseeno...
napisal: krapar_urban, dne: 2008-04-09
te pa so res gromozanski
napisal: sanger, dne: 2008-05-28
mene pa zanima kako tekage 200 kilskega soma spraviš iz vode porkamadona te pa ja vrče v vodo ko za šalo sploh če si na čolnu te že 30 kilogramski krap meče sem ter tja
napisal: lolič, dne: 2008-07-16
ZAto maš pa bremzo!
napisal: Tomi82, dne: 2008-07-16
lepe ribe take lovimo na muri
napisal: lolič, dne: 2008-08-01
V tvojih sanjah ja, pol si se pa gr zbudo;) hehe:)
napisal: urko96, dne: 2008-08-03
odlični somi
napisal: zator, dne: 2008-09-21
letna karta je 9 eurou
napisal: urko96, dne: 2008-10-14
sam 9 evrou je letna to je pocen k tam na jezeru podpeč je pa dnevna karta 11 evrou pa še to lah sam 2 krapa al pa 1 ščuko uloviš
napisal: pogorevc, dne: 2008-11-16
pa sj vi ste nori malo.....to je pa ja hlod ne pa riba:D....jooooj lepe....sj ne mores rec ribice ampak ribe
napisal: anzy ribic, dne: 2009-05-07
o lop
napisal: mali_ribič, dne: 2009-05-27
KAJ PA TE JE V REKI EBRO TAKEGA DA SE RIBE TAK REDIJO?
napisal: KRIŽEVSKI RIBIČ, dne: 2010-05-15
MALI_RIBIČ. kot veš je reka ebro v španiji. reka je tudi zajezena. ker je tam vsepovsod toplo, in zaradi zajezitve je hrane več kot preveč se somi nenehno redijo.. lp niko
napisal: drejcek_, dne: 2013-07-04
Mene zanima kako ste si našli vodiča in se organizirali. Ste imeli svojo ribiško opremo ali ste si jo tam sposodili. Me lahko kdo kontaktira na andrej.zgec@gmail.com ?? S prijatelji se pogovarjamo da bi se za dopust odpravili na reko.

lp


za pošiljanje komentarjev je potrebno biti prijavljen
prijavite se lahko tukaj

prijava
SOM.si - ribolov, športni ribolov in ribiška oprema - naprej  registracija  SOM.si - ribolov, športni ribolov in ribiška oprema - nazaj

:: Shimano Ultegra XT
:: P:Šotor
:: PRODANO
:: PRODANO
:: 2x Shimano ultegra C14 XSA 10000


pišite nam na
info@som.si


Poletni delovni čas:
Ponedeljek - Petek:
8.00 - 18.00 ure
Sobota: 8.00 - 13.00 ure
Nedelja in prazniki: ZAPRTO


Som.si je neodvisni informatinvi portal na katerega ste vabljeni vsi, ki vas ribolov zabava in veseli. Dobrodošli ste kot obiskovalci in uporabniki, vabimo pa vas tudi k aktivnemu sooblikovanju portala in sodelovanju v forumih. Želimo prispevati k popularizaciji tega športa in medsebojno deliti izkušnje in zanimive informacije.

Urednik portala sem tekmovalec in tudi lastnik trgovine; Mitja Kmetec , reprezentant R. Slovenije in dobitnik bronastih medalj in Srebrne kolajne na Svetovnih prvenstvih v ribolovu s plovcem ( 1997 , 2000 , 2012, 2013).

Vse objave na tem forumu predstavljajo mnenja uporabnikov in ne nujno tudi mnenja uredništva. Člani foruma odgovarjajo za resničnost, verodostojnost in avtorstvo svojih objav. Če se vam kakšna objava zdi sporna, žali vaša čustva ali kakorkoli posega v vaše pravice, potem tako objavo prijavite uredništvu foruma. Uredništvo si pridržuje pravico do brisanja objav iz kakršnihkoli razlogov.

Nosilec portala in vseh pravic je podjetje SOM, d.o.o.
©2oo5 in dalje  SOM, d.o.o. | realizacija vigred dot com