vaba za trnek hrana za privabljanje umetne vabe
Naj Zgodba Pravila
stoječa voda tekoča voda morje
roparice sladkovodne ostale sladkovodne morske
lov rib s plovcem   rezultati kraparji   rezultati muharji
začetniki športni posebne oblike
  SOM.si - ribolov, športni ribolov in ribiška oprema - spletna trgovina  
     

SOM.si - ribolov, športni ribolov in ribiška oprema - PEZON&MICHEL hard mono 50m.
PEZON&MICHEL hard mono 50m. (5.7 eur)

SOM.si - ribolov, športni ribolov in ribiška oprema - ŠKORNJI SUPER LAHKI DO -50C
ŠKORNJI SUPER LAHKI DO -50C (35.99 eur)

SOM.si - ribolov, športni ribolov in ribiška oprema - - ŠKORNJI SUPER LAHKI  + -30 STOPINJ (različne velikosti) št. 40-48
- ŠKORNJI SUPER LAHKI + -30 STOPINJ (različne velikosti) št. 40-48 (25.5 eur)

SOM.si - ribolov, športni ribolov in ribiška oprema - REZULTATI
Zanimivosti >>
REZULTATI

SOM.si - ribolov, športni ribolov in ribiška oprema - RECEPT USP
Sola ribolova >>
RECEPT USP

SOM.si - ribolov, športni ribolov in ribiška oprema - NEKAJ POSN
Zanimivosti >>
NEKAJ POSN
PRIMERJAVA TREH KRAPARSKIH KOMPLETOV
Grega


Ker je med nami veliko takih, ki se od vseh zvrsti ribolova najbolj navdušujejo nad krapolovom, smo za tokratni test opreme izbrali oz. med seboj primerjali 3 različne komplete kraparskih palic. Seveda so kompleti primerni tudi za lov drugih ali večjih rib in ne samo za lov krapov.
Izbrali smo si 3 različne cenovne range, tako da bo vsak, ki želi na svoj trnek ujeti kakšno večjo ribo lahko prišel na svoj račun.


Od leve proti desni: palica Starbaits Fomec in kolesce Shimano Big Baitrunner LC, v sredi palica Maver Jurassic s kolescem Shimano Baitrunner ST 10000RA in desno palica Maver Abyss s kolescem Robinson Baitrunner Maxim 608


1. KOMPLET
PALICA: MAVER ABYSS CARP 12FT (3,60m), 2,75lb
KOLESCE: ROBINSON MAXIM 608 (Baitrunner)
CENA KOMPLETA: 59,98 €

Značilnosti palice:

- dolžina: 12 ft (3,6m)
- akcija: 2,75 lb
- število rink: 7
- mehkejša
- estetsko lepa (stilski mat, minimalistični stil)
- teža: 250 gr
- cena: 34,99 €
- nakup: [www.som.si]

Palica je vsekakor zelo ugodna in kljub vsemu dovolj kvalitetna. Izdelana iz kvalitetnega karbona v temno sivi barva. Lepa in natančna izdelava. Palico lahko uporabljajo tisti, ki so še amateri v krapolovu, kot tudi stari kraparji. Skratka palica ji primerna za skoraj vsakega ribiča in je vsekakor vredna tega denarja!

Značilnosti kolesca:

- baitrunner
- kapaciteta : 0,40mm-200m, 45mm-160m
- obrat : 5,14:1
- ležaji : 7+1
- aluminijasta glava
- teža: 470 gr
+ rezervna glava
- cena: 24,99
- nakup: [www.som.si]

Zelo solidno kolesce je primerno tako za krapolov kot tudi za ostale ribe. Zaradi aluminijaste glave jo priporočam tudi za ribolov na morju. Najbolj je primerna za kraparje začetnike, saj je precej lahka, manjša in ne tako robustna a vseeno močna. Za takšno ceno je to zagotovo najboljša izbira, saj je kolesce kvalitetno, poleg tega pa ima še baitrunner in tudi ta ima še dodatno nastavitev baitrunner zavore.2. KOMPLET
PALICA: MAVER JURASSIC CARP 12FT (3,60m), 2,75lb
KOLESCE: SHIMANO BAITRUNNER ST 10000RA
CENA KOMPLETA: 155,98 €

Značilnosti palice:

- dolžina: 12 ft (3,6m)
- akcija: 2,75 lb
- število rink: 6
- bolj trda
- estetsko zelo lepa (stilski mat, minimalistični stil)
- teža: 240 gr
- cena: 75,99 €
- nakup: [www.som.si]

Palica je izdelana iz visoko kvalitetnega karbona v mat rjavi barvi. Primerjalno z Abyssovo ima malo večje rinke en enega manj, je tudi bolj trda palica in tako primerna za daljše mete. Palica je bila od vseh najlažja, je slim (tanek ročaj) in močna ter detajlno izdelana nudi pa tudi zelo dobro delovanje »akcijo« z ribo. Zelo dobra palica primerna tudi za bolj zahtevne kraparje. Pri metanju 85 gr. težkega svinca se je od vseh treh stestiranih palic najbolje izkazala, meti so bili najdaljši. Priporočam, palica je res dobra in cenovno še vedno zelo ugodna.


Značilnosti kolesca:

- baitrunner
- kapaciteta : 0,30mm-500m 0,35mm-350m, 40mm-250m
- obrat : 4,6:1
- ležaji : 1+1
- teža: 540 gr
- cena: 79,99
- nakup: [www.som.si]

Priljubljena Shimano rola z dvojnim ročajem je kvalitetno kolesce. Ima tudi močno, mehko in natančno zavoro. Rola je srednjega cenovnega razreda in zato je več kot dobra za povprečne kraparje, čeprav ima dokaj kratko glavo.3. KOMPLET
PALICA: STARBAITS FOMEC (3,66m), 3lb
KOLESCE: SHIMANO BIG BAITRUNNER LC
CENA KOMPLETA: 322,89 €

Značilnosti palice:

- dolžina: 3,66m
- akcija: 3 lb
- število rink: 6
- srednje mehka, dobra akcija
- teža: 360 gr
- cena: 122,99 €
- nakup: [www.som.si]

Kvalitetna palica za bolj zahtevne kraparje. Značilnost palice je, da je dokaj mehka (predvsem prvi del) ob metu pa dovolj trda, da lahko z njo naredimo zelo dolge mete. Z njo boste ob borbi z večjo ribo lahko zelo uživali. Palica je lepo izdelana, v temno zeleni barvi s FUJI sistem za pritrditev kolesca. Na ročaju ima primež za boljši oprijem, le tega pa lahko tudi pritrdite v rod pod za večjo stabilnost. Palica je izredno močna in tako primerna tudi za lov ostalih večjih rib. Palica je višjega cenovnega ranga in tako primerna za bolj zahtevne kraparje.


Značilnosti kolesca:

- dolga glava (LC)
- ARB-sistem
- baitrunner
- aluminijasta glava
- kapaciteta : 0,30mm-600m 0,35mm-550m, 40mm-400m
- obrat : 4,6:1
- ležaji : 5+1
- teža: 790 gr
- cena: 199,90
- nakup: [www.som.si]
- rezervna glava: [www.som.si]

Eno izmed najbolj priljubljenih in prodajanih kraparskih kolesc na svetu sploh. Izredna kvaliteta, velikost, natančna izdelava, mehka zavora in vzdržljivost ter dolga življenska doba so lastnosti tega kolesca. Prav zaradi dolge glave (LC) omogoča daljše mete. Rola ima zelo natančno in enakomerno navijanje na glavo.

Ima veliko ročico, katero tako lažje primete pri borbi z močnejšo ribo. Poleg natančnega nastavljanja zavore zgoraj, ima tudi baitrunner še posebej nastavitev za mehkobo spodaj. Kolesce spada v višji razred in je eno izmed najboljših in najbolj priznanih kolesc za lov večjih rib.Ugotovitve:
Vse stestirane palice in kolesca so nadpovprečne in kvalitetne, kot sami vidite pa je precej velika razlika v ceni, saj prvi komplet dobite že za 60 €, skupna cena za tretjega pa je nekaj preko 300 €. Tako lahko vse naše komplete razvrstimo v nižji, srednji in višji cenovni razred.

Vse palice smo preizkusili v metanju 85 gr težkega svinca, s silkom debeline 0,35 mm znamke som.si, kateri je tudi zelo primeren za krapolov.
Silk som.si: [www.som.si]

Na kolescu se tudi lepo vidi, lepo enakomerno navitje silka na roli Big bairunner LC, palica Starbaits FormecNajdaljši meti so bili izvedeni z drugo palico, Maver Jurassic carp. Le nekaj metrov manj toda zelo blizu so pristali svinci s palico Starbaits Fomec. Najkrajši meti od vseh stestiranih palic so bili narejeni z prvo palico Maver Abyss carp, ki je bila od vseh najmehkejša.

Obe Maverjevi palici sta si na videz zelo podobni, obe sta stilsko zelo lepo izdelani, imata tanek ročaj, enako akcijo, zelo podobno težo, a vendarle je Jurassicova proti Abyssovi še nekoliko tanjša, lepše pletena in ima prvi del pri spoju tanjši (kjer se natakne drugi del) kot Abyssova ki ima enako debelino spoja. Največja razlika pa je v trdoti, pri čemer je veliko bolj trda Jurassicova. Obe palici pa v roko zelo lepo sedeta. Maver je pri teh dveh palicah dal veliko poudarka na detajle, precizno izdelavo in kvaliteto ter kar je najpomembnejše je to, da sta palici cenovno zelo ugodni.

Starbaitsova Fomecova je primerjalno z prej omenjenima Maverjevima palicama, bolj robustna, debelejša in posledično tudi težja. Izjemna lastnost te palice je njena akcija. Najprej (brez role, silka in svinca) je sama palica delovala precej mehko, po sami montaži in metu pa se je izkazala kot izvrstna kombinacija obojega. Palica je posebej izdelana prav za daljše mete oz. za lov na daljše razdalje, torej je zelo primerna za ribolov, kjer si vabo na jezero peljete s čolnom. Fomecova kraparica je detajlno zelo lepo izdelana in ima vrhunski Fuji sistem za pritrditev kolesca. Primerjalno z prvima dvema je v ročaju (od roba do primeža za kolesce) krajša za nekaj cm. Ima pa tudi posebej izdelan točaj za pritrditev v rod pod.

Skratka; če še nimate svoje prave kraparske palice in želite dobiti kvaliteten in najcenejši komplet izberite prvi komplet. Za 60 € skoraj zagotovo ne morete dobiti boljšega kompleta!!! Priporočam vsem mladim kraparjem!

Če želite zelo soliden kraparski komplet z tršo palico in kvalitetno rolo, izberite drugi komplet. Naj povem, da je mene osebno ta palica najbolj presenetila ter prepričala in najverjetneje se bom tudi sam odločil za njo. Primerna je predvsem za take, ki radi živajo v krapolovu, dolgih metih in dobro akcijo z ribo, hkrati pa ne želijo zapraviti preveč denarja. Ta palica je zagotovo zelo dobra izbira. Cena kompleta 156 €.

Če ste že imeli nekaj kraparskih palic in kolesc in z nobeno niste bili prav zadovoljni ali pa ste dokaj zbirčni, potem priporočam da se odločite za nakup 3.kompleta. Pri kolescu zagotovo ne boste zgrešili, saj je eno boljših sploh, palica pa je na videz bolj mehka kot je v resnici. Ima pa izredno sposobnost dolgih metov. Ima posebno izdelan ročaj za boljši oprijem, tako spet lažje dosežemo daljše mete. Tako palica kot kolesce sta najvišjega ranga, torej sta zelo kvalitetni, brezhibni in predvsem močni. Ob nakupu tega kompleta boste imeli kar nekaj časa po domače povedano »mir« z nakupom ali iskanjem drugega kraparskega kompleta. Cena zadnjega kompleta je preko 300 €.

Upam, da bo ta primerjava komu tudi pomagala pri nakupu ali vsaj olajšala odločitev katero palico ali kolesce izbrati.

Pa dober prijem

Lp
Grega

število komentarjev : 8
napisal: andrejk, dne: 2008-09-29
Avtor pa se je za ta članek zelo potrudil! Svaka čast. Še več takšnih kvalitetnih člankov.
napisal: ribica30, dne: 2008-09-29
ja se pridružujem mnenju zgornjega posta,zdi se mi namreč da bi morali tudi mi kupci vedeti več o izdelku in da ni prav fer da imamo polek izdelka samo površen opis ali pa celo še tistega ne,in zato grega da si šel korak naprej ti je res samo za čestitat,in upam da bomo še deležni kakšne predstavitve,da ne kupimo kakšnega mačka v žaklju za naš teško prislužen denar.lp
napisal: slayer, dne: 2008-09-29
Lepo,pohvalno.LP
napisal: HEMI, dne: 2008-09-29
lep prispevek.js bom kr najcenejšo verzijo kupu,hehe
napisal: roky aka krapar, dne: 2008-09-30
jaz bi vzel najdražji komplet ker je najbolj vzdržljivejši pa kliknite plis [pohorjee.myminicity.com]
napisal: slo-fishing.si, dne: 2010-03-13
Mogoče nebi bilo slabo narediti kak test matc ali float palic od Sensasa. Na to temo poteka tudi ena debata tukaj:

[www.slo-fishing.si]
napisal: slo-fishing.si, dne: 2010-03-13
Mogoče nebi bilo slabo narediti kak test matc ali float palic od Sensasa. Na to temo poteka tudi ena debata tukaj:

[www.slo-fishing.si]
napisal: toni krapar, dne: 2010-04-19
jaz sem zainteresiran za nakup kraparske palice in mislim da se bom odločil za nakup pri vas ... zanimajo me ponudbe na toni.pernat@gmail.com max. cena za komplet palica+rola je 90€ hvala


za pošiljanje komentarjev je potrebno biti prijavljen
prijavite se lahko tukajprijava
SOM.si - ribolov, športni ribolov in ribiška oprema - naprej  registracija  SOM.si - ribolov, športni ribolov in ribiška oprema - nazaj

:: SKRIVNOSTI IZDELAVE IN UPORABE BOJLIJEV
:: prodam
:: KupimProdam.si - Slovenski spletni oglasnik
:: Kupuješ ali prodajaš ribiško opremo?
:: PRODAM RIVE


pišite nam na
info@som.si


Poletni delovni čas:
Ponedeljek - Petek:
8.00 - 18.00 ure
Sobota: 8.00 - 13.00 ure
Nedelja in prazniki: ZAPRTO


Som.si je neodvisni informatinvi portal na katerega ste vabljeni vsi, ki vas ribolov zabava in veseli. Dobrodošli ste kot obiskovalci in uporabniki, vabimo pa vas tudi k aktivnemu sooblikovanju portala in sodelovanju v forumih. Želimo prispevati k popularizaciji tega športa in medsebojno deliti izkušnje in zanimive informacije.

Urednik portala sem tekmovalec in tudi lastnik trgovine; Mitja Kmetec , reprezentant R. Slovenije in dobitnik bronastih medalj in Srebrne kolajne na Svetovnih prvenstvih v ribolovu s plovcem ( 1997 , 2000 , 2012, 2013).

Vse objave na tem forumu predstavljajo mnenja uporabnikov in ne nujno tudi mnenja uredništva. Člani foruma odgovarjajo za resničnost, verodostojnost in avtorstvo svojih objav. Če se vam kakšna objava zdi sporna, žali vaša čustva ali kakorkoli posega v vaše pravice, potem tako objavo prijavite uredništvu foruma. Uredništvo si pridržuje pravico do brisanja objav iz kakršnihkoli razlogov.

Nosilec portala in vseh pravic je podjetje SOM, d.o.o.
©2oo5 in dalje  SOM, d.o.o. | realizacija vigred dot com