vaba za trnek hrana za privabljanje umetne vabe
Naj Zgodba Pravila
stoječa voda tekoča voda morje
roparice sladkovodne ostale sladkovodne morske
lov rib s plovcem   rezultati kraparji   rezultati muharji
začetniki športni posebne oblike
  SOM.si - ribolov, športni ribolov in ribiška oprema - spletna trgovina  
     

SOM.si - ribolov, športni ribolov in ribiška oprema - ROBINSON;IMPREGNANT PERMANENT 284g
ROBINSON;IMPREGNANT PERMANENT 284g (9.99 eur)

SOM.si - ribolov, športni ribolov in ribiška oprema - - NEPREMOČLJIVA OBLEKA+ŠKORNJI STANDARD Z NARAMNICAMI (različne velikosti)
- NEPREMOČLJIVA OBLEKA+ŠKORNJI STANDARD Z NARAMNICAMI (različne velikosti) (46.99 eur)

SOM.si - ribolov, športni ribolov in ribiška oprema - CHAMPION FEED; SPEEDO (turbo)
CHAMPION FEED; SPEEDO (turbo) (2.65 eur)

SOM.si - ribolov, športni ribolov in ribiška oprema -
Kapitalci >>

SOM.si - ribolov, športni ribolov in ribiška oprema - NAJPRIMERN
Sola ribolova >>
NAJPRIMERN

SOM.si - ribolov, športni ribolov in ribiška oprema - SLASTNE RI
Zanimivosti >>
SLASTNE RI

KRAPARSKI TOP SETI KJER LAHKO IZVLEČETE ELASTIKO Z »EASY FLOW« SISTEMOM


napisal: admin,  dne: 2012-02-01

Štek palica se je uveljavila, kot ena najboljših metod za ribolov krapa. Skoraj vsak ribič, vsaj tisti ki se dalj časa ukvarjajo z ribolovom, predvsem na ribnikih vedno bolj uporabljajo štek palice. Palice dolge od 8m-13m so postale vse bolj priljubljene, ne samo pri tekmovalcih državnega ranga, marveč jih uporablja vse več ribičev na ribnikih, kjer se predvsem lovi krap. Z njimi lahko lovimo izredno natančno in s tem ujamemo več rib.
Za ribolov krapov, ki velja za eno najmočnejših rib, je najbolje uporabljati kraparske top sete, torej zadnje dva ali tri dele, te so dodobra razvili v Angliji, kjer se prav tako lovi ogromno krapa na manjših ribnikih, kot pri nas. Top set je sestavljen iz dveh delov in nima špica, kot navadni top seti, ki so sestavljeni iz treh delov. Kraparski top set je lahko malo krajši ali celo tako dolg kot normalni top set iz treh delov.

Brez špica in ostalih dveh daljših delov je kraparski top set mnogo močnejši in predvsem pri ostrih kotih, ne pride tako hitro do lomljenja. Dobra lastnost teh top setov je tudi to, da so cenejši od ostalih, saj so narejeni, iz malo manj kvalitetnega karbona, so pa zato močnejši. Sicer naredijo štek palico predvsem na 13m nekoliko bolj mehko, so pa zato res vzdržljivi.
EASY FLOW MAVER kaj sploh je to?
Je patentiran sistem od podjetja Maver, kjer imamo na tretjem delu top seta luknjo, iz katere pride elastika, katero lahko izvlečemo, da se ribo hitreje spravimo iz vode. Na tržišču obstaja že nekaj sistemov, kjer lahko dodatno elastiko izvlečemo in se ta ne napne toliko ven pri borbi z ribo, predvsem pri obali. Maver pa je razvil poseben štopar z kolescem, kjer elastiko ne da samo zlahko potegnemo iz top seta ven, marveč se lepo odkotali tudi nazaj.


KAJ SESTAVLJA EASY FLOW
Paket je sestavljen iz:

Štopar easy flow, notranji vodnik 8 distančnik), jeziček
V bistvu gre za štopar, na katerega ne pritrdimo elastike, vendar ima ta na sredini valjček (škripec), kjer elastika od špica, napeljemo preko škripca, dalje skozi stranjsko mini luknjo top seta. V luknjo top seta vstavimo teflon oz. ustnih, da ne poškodujemo elastike. Na zunanji strani pa imamo plastičen jeziček, da zlahka potegnemo elastiko, ven in nazaj noter v top set. V paketu easy flow imamo Še plastičen vodnik, ki se zastavi, nekje na sredini med štoparjem in špicem palice, da elastiko drži čim bolj na sredini top seta, da se ta ne dotika sten palice in s tem lepše drsi po notranjosti.

Notranji vodnik, ki se ustavi nekje na sredini top setov.

Za kompletno sestavo potrebujemo torej:
-2 X teflon oz. ustnik
- easy flow štopar
-jeziček (iz zunanje strani, da izvlečemo elastiko)
- notranji vodnik
-konektor in seveda elastiko

V bistvu potrebujemo en EASY FLOW PAKET ter ostale standardne sestavine (elastika, konektor, ustnik).
MONTAŽA EASY FLOW SISTEMA?
Torej, če želite svoj stari top set predelati, tako da boste lahko elastiko izvlekli, potrebujete zanj samo en EASY FLOW SISTEM, za 6-7€, ter še en ustnik.
Torej na špicu palice ostane vse po starem, Na koncu palice je teflon, v katerega gre elastika. Elastika je na koncu pritrjena na konektor. Torej vse po starem.

Nato pa elastiko potegnemo skozi oba dela, še vedno nič novega. Ko je elastika napeljana skozi tretji del, skozi njo damo notrnji vodnik, ki ga najdemo v paketu (glej zgoraj sliko). Še preden pa smo napeljali elastiko, je potrebno na tretjem delu, v katerega pride štopar narediti luknjo. To naredimo tako, da izmerimo na top setu, kako daleč vanj gre štopar, to je pri vseh pot setih nekje 20cm. Štopar lahko poljubno tudi odrežemo in s tem prilagajamo dolžino, vendar so že original narejeni tako, da gredo v kraparske top sete nekje 20cm. Nato z kvalitetnim svedrom, naredimo luknjo točno tam, kjer je spodnji del valjčka na konektorju. Luknja mora biti tako velika kot je teflon oz. ustnik cca. 3mm.
V luknjo damo ustnik, katerega prej odrežemo in ga zalepimo z lepilom. Nekateri top seti imajo že del kjer se naredi luknja ojačan, lahko jih tudi ojačate sami. Ni pa to nujno, kot so mi tudi dejali pri Maverju, lahko samo previdno zvrtamo luknjo in ni potrebe da ojačamo ta del.
Torej sedaj potuje elastika od špica, kjer je montaža popolnoma enaka, dalje po notranjosti top seta, skozi notranji vodnik in pri trejem delu ven. Sedaj elastiko napeljemo skozi valjček štoarja in jo z žico potegnemo skozi luknjo na strani top seta.
img]http://www.som.si/slike/clanek62012.jpg[/img]
elastika napeljana skozi valjček, štoparja
Sedaj štopar potisnemo v notranjost tretjega dela, do luknje. Na konec elastike pa pritrdimo jeziček, s katerim bomo elastiko kasneje pri ribolovu potegnili po valjčku ven in jo spustili spet nazaj. Seveda elastiko primerno napnemo.
Za montažo potrebujete še palčko (Extractor key), da lahko natančno vstavite štopar.
ZAKLJUČEK
Montaža se sliši morda malo bolj komplicirana, kot v bistvu je. Vendar je sistem odličen, saj se elastika skoraj nikjer ne naslanja na notranje dele palice in potuje lepo po sredini. Tako bo elastika delala res tako kot si želite. Sistem je primeren predvsem za polne elastike, nekateri pa jih uporabljajo tudi pri votlih elastikah.
Prednost sistema je vsekakor v tem, da elastiko zlahka izvlečemo in da gre ta zlahka nazaj, saj s tem ne boste izguljali časa in se boste lahko posvetili samemu ribolovu.

Sistem EASY FLOW, dodan tudi notranji vodnik, ki ga ni na sliki.

Na internetu najdete easy flow paket tukaj:
[www.som.si]

Top set pa zaenkrat pod štekom kliknite, prvi med variantami:
[www.som.si]

Druga prednost tega sistema pa je, da ta sistem lahko uporabljate v ribnikih, ki so bolj globoki, tu z enim delom več, saj boste zlahka z roko dosegli jeziček in elastiko potegnili ven.
MONTAŽA V RIBIŠKI TRGOVINI SOM.SI
Vsekakor si lahko v naši poslovalnici že sedaj ogledate, že pripravljene top sete, z veseljem vam bomo pomagali tudi pri montaži, v prodaji pa bomo imeli z drugim tednom tudi že zmontirane top sete, na katere boste samo še zapeli navezo.

Lep pozdrav
Mitja Kmetec
število komentarjev : 0


za pošiljanje komentarjev je potrebno biti prijavljen
prijavite se lahko tukajprijava
SOM.si - ribolov, športni ribolov in ribiška oprema - naprej  registracija  SOM.si - ribolov, športni ribolov in ribiška oprema - nazaj

:: SKRIVNOSTI IZDELAVE IN UPORABE BOJLIJEV
:: prodam
:: KupimProdam.si - Slovenski spletni oglasnik
:: Kupuješ ali prodajaš ribiško opremo?
:: PRODAM RIVE


pišite nam na
info@som.si


Poletni delovni čas:
Ponedeljek - Petek:
8.00 - 18.00 ure
Sobota: 8.00 - 13.00 ure
Nedelja in prazniki: ZAPRTO


Som.si je neodvisni informatinvi portal na katerega ste vabljeni vsi, ki vas ribolov zabava in veseli. Dobrodošli ste kot obiskovalci in uporabniki, vabimo pa vas tudi k aktivnemu sooblikovanju portala in sodelovanju v forumih. Želimo prispevati k popularizaciji tega športa in medsebojno deliti izkušnje in zanimive informacije.

Urednik portala sem tekmovalec in tudi lastnik trgovine; Mitja Kmetec , reprezentant R. Slovenije in dobitnik bronastih medalj in Srebrne kolajne na Svetovnih prvenstvih v ribolovu s plovcem ( 1997 , 2000 , 2012, 2013).

Vse objave na tem forumu predstavljajo mnenja uporabnikov in ne nujno tudi mnenja uredništva. Člani foruma odgovarjajo za resničnost, verodostojnost in avtorstvo svojih objav. Če se vam kakšna objava zdi sporna, žali vaša čustva ali kakorkoli posega v vaše pravice, potem tako objavo prijavite uredništvu foruma. Uredništvo si pridržuje pravico do brisanja objav iz kakršnihkoli razlogov.

Nosilec portala in vseh pravic je podjetje SOM, d.o.o.
©2oo5 in dalje  SOM, d.o.o. | realizacija vigred dot com