vaba za trnek hrana za privabljanje umetne vabe
Naj Zgodba Pravila
stoječa voda tekoča voda morje
roparice sladkovodne ostale sladkovodne morske
lov rib s plovcem   rezultati kraparji   rezultati muharji
začetniki športni posebne oblike
  SOM.si - ribolov, športni ribolov in ribiška oprema - spletna trgovina  
     

SOM.si - ribolov, športni ribolov in ribiška oprema - - SOM.SI MREŽA KVADRATNA 3 m.
- SOM.SI MREŽA KVADRATNA 3 m. (47.99 eur)

SOM.si - ribolov, športni ribolov in ribiška oprema - PIRO PLANET:REVOLVER 6mm.
PIRO PLANET:REVOLVER 6mm. (35 eur)

SOM.si - ribolov, športni ribolov in ribiška oprema - CHAMPION FEED; TIGERNUTS V KOZARCU 3,8dcl KUHAN
CHAMPION FEED; TIGERNUTS V KOZARCU 3,8dcl KUHAN (3.3 eur)

SOM.si - ribolov, športni ribolov in ribiška oprema -
Kje loviti >>

SOM.si - ribolov, športni ribolov in ribiška oprema - MORSKI GOS
Zanimivosti >>
MORSKI GOS

SOM.si - ribolov, športni ribolov in ribiška oprema -
Kapitalci >>

TRASA VALANCE (MADŽARSKA, WOLRD CHAMPIONSHIP 2007)


napisal: mitja,  dne: 2007-08-20
TRASA VALANCE (MADŽARSKA, WOLRD CHAMPIONSHIP 2007)


trasa, jezero Valance; Madžarska

Letos se bo članska reprezentanca odpravila na Svetovno prvenstvo na Madžarsko, ki bo 8. in 9. Septembra. Od naše vzhodne meje oddaljene dobrih 200km.
Kar nekaj velikih besed je bilo izrečenih pred vsakim svetovnim prvenstvom, katere pa so nato hitro odplavale po vodi. Posebej na svetovnem in evropskem prvenstvu, ki sta največji tekmovanji vsako leto, Slovenija ni dosegla odmevnih rezultatov, kaj šele skok na kakšne stopničke, daleč najboljši rezultat od samostojne Slovenije imata Jernej lipovnik, posamezno 13.m iz SP Hrvaške in Željko Mavrič 8.m EP Francija.

Letošnje leto se lovi na jezeru Valance, ki je zelo podobno našim, posebej glede ribe. Tako sem se letos odločil pripraviti na SP nekoliko temeljiteje in odšel na štiridnevni trening tik pred zaprtjem trase.
Ob prihodu na traso sem kot pričakovano naletel na madžarsko ekipo, ki je imela zadnje štiri kvalifikacijske tekme za svetovno. Naj povem, da mi je bil v veliko pomoč sam 2X Svetovni prvak Walter Tamas, od katerega sem izvlekel kar se da veliko informacij, priskrbel pa mi je tudi vabe za ribolov. Riba je delala te dni zelo slabo so mi povedali, Tamas je dejal, da če piha veter iz desne smeri, je ribolov tam vedno slab. Tako so trenirali tudi na match palice. Sicer je na celotni trasi okrog 15 mest, kjer se lovi na štek zelo slabo (tam se lovi predvsem na match), vsa ostala mesta pa so kar se da enakovredna.


2X svetovni prvak Walter Tamas

Trening:
Treniral sem samo na štek, naj povem, da je posebnost na tem jezeru ta, da je malo dalje ali na dolžini šteka ena stopnica, kjer se globina skoraj podvoji in tako lahko izbirate ali boste lovili na podaljšan navez, ali pa pa plitvejšem delu na špicu šteka. Glavni ribolov je na špicu šteka, kjer je globina okrog 1,5m lovi se pa predvsem ploščič (200-500g), na trasi je kar nekaj zelenike, na dnu pa znajo zafrkavati mini ostriži. Na podaljšan navez, torej v globini pa se lovi prav tako ploščič, mnogokrat prime kakšen krap ali jegulja(ki prav tako šteje na tekmovanju!).

Jegulja na vaganju

Krmi se torej na dve razdalji, na špic šteka in malo dalje od špica, predvsem za veliko ribo.

Prvi trening je bil zelo slab, saj sem ujel le okrog 10 ploščičev in enega krapa. Ta dan so tudi Madžari lovili zelo slabo (okrog 4kg).

Tekmovanje Madžarskih tekmovalcev na trasi

Naslednje dni je šlo bolje in bolje zadnja dva dni sem z lahkoto na trasi ujel prek 10kg rib, sicer ne samo zaradi ribolova, marveč je bilo vreme tudi bolj naklonjeno, kot so mi povedali, kajti veter se je nekoliko obrnil. Naj povem, da so Madžari sektorsko ostale tri dni za zmago lovili od 9-13kg rib. Predvsem so lovili pod špicom, mnogi pa so poizkusili v globini ali celo na match. Za 10kg rib je bilo potrebno ujeti med 40-50 ploščičev, ali kakšnega krapa in jeguljo.
Sistem:
Sam navez ni bil pri Madžarih nič kaj mnogo drugače od našega. Predvrvica na šteku okrog 15cm, nato majhen svinček in čez 20cm vsi skupaj. Plovec 0,7g in trnek No.16 ali No.14.
Za nihanje dalje od šteka pa od 2-4g plovec z nekoliko daljšo predvrvico in trnkom No.12.

Lovilo se je ob ali malo nad dnom, krmiti pa je bilo potrebno kar veliko, tako so vsi vključno z mano krmili z roko, sam sem občasno le z pole cup-om odpeljal večjo količino hrane, zemlje in fuja. Sam sem treniral z hrano TRAPER in sicer se je za ploščiča najbolje odnesla kombinacija Expert+Competition, za krapa pa Select. Vse dni sem mešal kar nekaj zemlje, s katero sem večinoma dokrmljeval. Na trnek se je najbolje po pričakovanjih odnesel verdevas, 2 ali 3 komade. Za krapa pa kostne črve. Katere sem tudi krmil malo dalje od šteka za krapa.


trening

Moram priznati, da sem se na treningu na madžarskem kar nekaj naučil in da se mi kar pozna da zadnje dni lovim ogromno, za kar je bilo letos na sploh zelo malo časa. Upam, da do svetovnega prvenstva preživim še kar se da veliko ur ob trojiškem jezeru, ki je le 200m oddaljeno od mene.
Pripričan sem, da bo situacija na SP nekoliko drugačna kot na treningu, kjub temu pa me je presenetilo, da na trasi ni bilo nobenih drugih tekmovalcev.
Na tekmovanju pa bodo v ospredju tisti, ki se bodo kar se da hitro prilagodili situaciji, imeli največ znanja, ter izbrli pravilno taktiko.

Upam da si pridete ogledat tekmo tudi vi in boste navijali za nas.

Lp
Mitja Kmetec
Som.si


število komentarjev : 13
napisal: T.Walter, dne: 2007-08-20
zelo spodbudno, da se je Mitja že mesec pred SP odpravil na trening, tako da ne bo večjih neznank za naše fante na samem prizorišču. Če bodo pridno trenirali cel teden pred svetovnim in čim manj "filozofirali" se lahko nadejamo dobrega rezultata.
napisal: ET, dne: 2007-08-21
Mitja zrihtaj kak zemljevid najbližjo pot do gor mogoče se vidimo.
napisal: ŽABKO, dne: 2007-08-21
bravo mitja lep prisepevek


lp aljaž
napisal: mitja, dne: 2007-08-21
V bistvu se pelješ samo po avtocesti za Budinpešto in dobrih 50km pred njo je tabla za izvoz za jezero Valance (in kraj), trasa je tik ob avtocesti na jezeru, le dobrih 300m vstran.
napisal: amater, dne: 2007-08-21
Mitja, kaj maš novi Maverov štek? Kateri model je to?
napisal: ikar, dne: 2007-08-22
Bomo držali pesti,da se povzpneš čim višje.

lp
napisal: žorž1, dne: 2007-08-23
Držimo pesti
napisal: Branko, dne: 2007-08-23
Ni kaj Mitja se je odločil letos poseči po najvišjih mestih zato pa se teko vztrajno pripravlja...:)!!!!! Če koga zanima še kaj o tekmovalni trasi na jezeru Valence je še nekaj napisano v reviji ŠPORTSKI RIBOLOV številka 139, to je zdaj avgustovska izdaja...
Drugače pa bomo vsi držali pesti in navijali za naše, ker mislim, da so letos realne možnosti da posežejo za dobrimi uvrstitvami saj verjamem da imamo dobro ekipo.
napisal: leoncasar, dne: 2007-08-28
Kdo je vse v naši ekipi?
napisal: Bruno, dne: 2007-08-28
Ajde Mitja, daj nam malo informacij glede tekmovanja (na internetu ne najdem njihove strani). Ekipo že zbiram (3* SLO + 2* HUN = poln avto).

Leon, greš poleg? V soboto 8.9. si zrihtaj fraj, ker gremo za dva dni.

Ja Marko, Maverov štek, mogoče N57 ali kaj bolj "jakega".
napisal: amater, dne: 2007-08-28
Samo sem slišal da ni kaj dobro prenesel zadnje tekme v Radečah!? Mitja???
napisal: Bruno, dne: 2007-08-28
Kaj pa? Štek se je zlomil? Ccccc....

Moj Maver H10 je bil zakon! Nobenih problemov.
napisal: luka ribič, dne: 2008-12-10
zgleda lepo


za pošiljanje komentarjev je potrebno biti prijavljen
prijavite se lahko tukajprijava
SOM.si - ribolov, športni ribolov in ribiška oprema - naprej  registracija  SOM.si - ribolov, športni ribolov in ribiška oprema - nazaj

:: SKRIVNOSTI IZDELAVE IN UPORABE BOJLIJEV
:: prodam
:: KupimProdam.si - Slovenski spletni oglasnik
:: Kupuješ ali prodajaš ribiško opremo?
:: PRODAM RIVE


pišite nam na
info@som.si


Poletni delovni čas:
Ponedeljek - Petek:
8.00 - 18.00 ure
Sobota: 8.00 - 13.00 ure
Nedelja in prazniki: ZAPRTO


Som.si je neodvisni informatinvi portal na katerega ste vabljeni vsi, ki vas ribolov zabava in veseli. Dobrodošli ste kot obiskovalci in uporabniki, vabimo pa vas tudi k aktivnemu sooblikovanju portala in sodelovanju v forumih. Želimo prispevati k popularizaciji tega športa in medsebojno deliti izkušnje in zanimive informacije.

Urednik portala sem tekmovalec in tudi lastnik trgovine; Mitja Kmetec , reprezentant R. Slovenije in dobitnik bronastih medalj in Srebrne kolajne na Svetovnih prvenstvih v ribolovu s plovcem ( 1997 , 2000 , 2012, 2013).

Vse objave na tem forumu predstavljajo mnenja uporabnikov in ne nujno tudi mnenja uredništva. Člani foruma odgovarjajo za resničnost, verodostojnost in avtorstvo svojih objav. Če se vam kakšna objava zdi sporna, žali vaša čustva ali kakorkoli posega v vaše pravice, potem tako objavo prijavite uredništvu foruma. Uredništvo si pridržuje pravico do brisanja objav iz kakršnihkoli razlogov.

Nosilec portala in vseh pravic je podjetje SOM, d.o.o.
©2oo5 in dalje  SOM, d.o.o. | realizacija vigred dot com