vaba za trnek hrana za privabljanje umetne vabe
Naj Zgodba Pravila
stoječa voda tekoča voda morje
roparice sladkovodne ostale sladkovodne morske
lov rib s plovcem   rezultati kraparji   rezultati muharji
začetniki športni posebne oblike
  SOM.si - ribolov, športni ribolov in ribiška oprema - spletna trgovina  
     

SOM.si - ribolov, športni ribolov in ribiška oprema - MIVARDI PREGRINJALO,NEW DYNASTY XL
MIVARDI PREGRINJALO,NEW DYNASTY XL (199.99 eur)

SOM.si - ribolov, športni ribolov in ribiška oprema - - GUMIRANE HLAČE Z ŠKORNJI (različne velikosti)
- GUMIRANE HLAČE Z ŠKORNJI (različne velikosti) (45.99 eur)

SOM.si - ribolov, športni ribolov in ribiška oprema - PEZON&MICHEL hard mono 50m.
PEZON&MICHEL hard mono 50m. (5.7 eur)

SOM.si - ribolov, športni ribolov in ribiška oprema - SVETOVNO V
Zanimivosti >>
SVETOVNO V

SOM.si - ribolov, športni ribolov in ribiška oprema - RIBOLOV NA
Zanimivosti >>
RIBOLOV NA

SOM.si - ribolov, športni ribolov in ribiška oprema - ROLER za
Sola ribolova >>
ROLER za

POT DO USPEHA - Ribolov v jezerih z ovirami - 3. DEL


napisal: Grega,  dne: 2007-07-19
Vse bolj postaja topleje in poletje se že dobro občuti, temu primerno se tudi ribe vse bolj zadržujejo blizu ovir, kjer iščejo svoje zavetišče. Vsak med vami je prav gotovo že doživel premoč in razočaranje, kako mu lahko nekaj trave ali druge ovire obtežijo uspeh.


Prav gotovo sodi ribolov v vodah z ovirami med težje panoge in veliko več truda moramo vložiti, da na koncu pridemo do želenega cilja ali rezultata.


Ovire v vodi vedno predstavljajo posebne nevarnosti za utrujenje ribe in pozivajo ribiča, da je prisiljen taktično in pazljivo, da ravna z zapeto ribo.
V takšnih pogojih ni lahko loviti, za uspeh je res potreben pameten, taktičen pristop in potrebno je pravilno izbrati metodo-način lova. Samo s takim dejanjem bomo uspešni. Najprej pa moramo poznati osnove in vedenje rib ob takih pogojih.

Debla od dreves so zelo dobra zavetišča tudi za druge vodne prebivalce, da si naredijo gnezdo. Tako gnezdi na takih mestih veliko ptic, škoda le, da je takih mest vedno manj.Od načina, vrste in same zgradbe preprek je zelo pomembno, da temu tudi primerno izberemo opremo. Tako pri potopljenih drevesih je najpomembnejše, da ne uporabljamo pletenih vrvic. Zakaj? Če se je riba zapletla jo tudi z pleteno vrvico ne bomo dobili ven! Za krape je značilno, da plavajo nasproti smeri vlečenja. Če mi vlečemo levo bo krap plaval desno. Zaradi tega, če se spodaj nahajajo veje debla, bo krap hitro spel pajkovo mrežo, ker bo plaval sem ter tja in primer je nerešljiv. Zato je v takih primerih bolje loviti z navadnimi najloni, ker če se že zaplete mej veje, po nekaj metrih lahko pretrga vrvico in če se že ne reši trnka lahko plava vsaj brez oviranja naprej z nekaj metri najlona v gobcu. Veliko pozornost zahteva tudi sama montaža ali bolje povedano svinec. Sama pritrditev svinca mora biti taka, da brez problema lahko sam odpade. Pri tem načinu se najbolj odnese verjetno vsem poznan Safety-Clips, kjer se ob strani pritrdi svinec. Nekateri modeli so res tako narejeni, da rabiš res veliko moči, da ga sploh lahko izpuliš. Zato uporabljajte take sisteme, katerim na rahlo lahko odpade svinec. Velikokrat sem tudi prej plastiko, kam obesimo svinec z ščipalcem odščipnil delček plastike-jezička, da je potem lahko svinec lažje padel-oddvojil.
Namesto svinca sem tudi že privezoval kamenje z najlonom, ta se že ob malo večjem pritisku odtrga in nam potem več ni v napoti. Na plitvih in v koliko toliko ravnih jezerih se da lepo to uporabljati, problem je pri velikih globinah in na grebenih, ker ko ga spuščamo gre sem ter tja. Zaradi tega potem težko postavimo vabo tja kamor želimo.

Odrezan jeziček pripomore, da se svinec lažje in hitreje odpne-odpade iz sponke

Kot sem že rekel, zaradi rib bodite pozorni, da jih ne bomo težje poškodovali ali celo ubili. Drugačna situacija je na vodah kjer imamo polno trave, lokvanjev za ovire.


Na teh vodah ali ovirah pa potrebujemo pleteno vrvico. Najboljše je, če uporabimo tanko grobo prepleteno vrvico. Take vrvice so zelo idealne, ker pri čim večjem pritisku dobimo efekt žaganja. Ja lepo to vidimo na lokvanjih, kako priplavajo na površje samo odžagani listi. Ob takih ovirah moramo biti zelo hitri, da bi čim prej in čim bolj napeli vrvico. Ta efekt deluje tudi pri gosti travi, katera je nekoliko trdnejša ob mehki travi ne režemo tako lepo.

(foto,vir: internet)


Večja je riba, tem bolj lahko napnemo vrvico. Ta način je primeren samo, če lovimo z obale. Ob uporabi plovil ne smemo forsirati ribo. Na nekaterih voda pa so še prisotne druge ovire kot so skale, betonski stebri, debla, debeli koli,.. tudi v takih primerih moramo uporabiti pleteno vrvico, ker so taka mesta večinoma porasla z školjkami in najlon nam lahko hitro prerežejo. Proti školjkam ni zdravila, lahko nam prerežejo vsako pleteno vrvico. Dobro ampak to ne gre tako hitro kot pa pri najlonu.

(foto,vir: internet)


Drugo važno opozorilo je, da uporabljamo temu primerno opremo. Predvsem imam v mislih trnek. Ta je v takšnih situacijah zelo obremenjen, ker na zapeto ribo moramo vzpostaviti veliko pritiska, da jo zaviramo, preden se dogodi nekaj slabšega. To pomeni, da je trnek že v prvi fazi maksimalno obremenjen. Zato mora biti trnek zelo stabilen, ne sme počiti ali se izravnati. Karbonski trnki so značilni, da po svoji zgradbi počijo prej kot pa se upognejo, medtem ko se trnki iz mehkega železa prej izravnajo kot pa počijo, zato je prav sama kvaliteta materiala zelo zaželena. Zato veliko več izkušenj imajo velike firme z samim izborom materiala.


Da ne bom sedaj preveč razglabljal o sami zgradbi materialov vam raje povem na kaj moramo ob nakupu trnka za oviraste vode biti pazljivi. Vsekakor mora imeti trnek zelo dobro oporo v krapovih ustih, zelo zaželjeno je, da se nam v času težkega utrujanja trnek ne iztegne ali poči in da ne zdrsne iz krapovih ust ali, da mu ne povzroči veliko rano. Pri tem moramo paziti ali izbrati med modeli kateri imajo večje močnejše zalusti, sama ostrina trnka ni toliko pomembna ali ni toliko odločilna-ja saj trnek mora biti zelo oster pomembna je močna zalust. Samo tako se bo lahko pravilno zapičil in dovolj globoko zapičil v usta, ker v takih situacijah se trnek ne more stransko premikati in efekt ročke ne pride do želenega učinka.

(foto,vir: internet)


Z močnim trnkom in dobro zalustjo se veliko bolje počutimo in na ribo lahko pritiskamo z večjo močjo. Generalno velja, da manjši trnki boljše prodrejo in imajo manjšo razdaljo med zalustno konico in kolenom trnka, tako bolje zapolnijo mesto kot pa večji trnki. Ne mislim sedaj na trnke, ki so kot sidra ampak raje uporabljam malo večje tam veličine 4-6-7, da se jim ob velikem pritisku ne izpulijo ali zlomijo, kar je vsekakor velika izguba. Veličina trnka se od firme do firme zelo razlikujejo, zato je veličina 4 lahko majhna ali pa strašansko velika. Npr. od Nasha Fang-Uni velikost 4 je strašansko velik z primerjavi od Foxa 2 serija velikost 4. Primerjajte med sabo različne modele trnkov in takoj boste opazili kakšna je dejanska razlika. Sam trenutno za take vode najpogosteje uporabljam od ESP BIG-T RAPTOR 7, redkokdaj velikost 6, res pa je, da tile imajo majhno zalust, ampak temu potem moramo prilagoditi montažo.


Velikokrat se tako zapiči, da ga enostavno z roko ne morem odstraniti, ampak rabim prav odpenjač za trnke. Seveda je pa to odvisno od vas ribičev s kakimi trnki se počutite najbolj varni. Meni moji kolegi vedno govorijo, da lovim z trnki za podusti ampak, če primerjamo med sabo koliko prijemov in izgub imam, potem je zanesljivejši rezultat na moji strani. Večina, ki vidijo mojo montažo se prav čudijo, kako si sploh upam loviti na takih vodah!!!Poglejmo, kako se lahko pripravimo na takšen ribolov. Opisal bi predvsem dva načina ribolova in sicer ribolov v travi in v ovirah kot so debla, štori,…

Ribolov v travi:Gosta trava zelo dobro zavetišče za vse vrste rib, kje naj nastavim past!Trava vidna samo na površiniLokvanji so pravi magnet za ribe

(foto,vir: internet)


Za ribolov v travi se veliko ribičev boji ali pa se prav izogibajo takih jezer. Kdor si upa in ve način kako loviti v takih voda, lahko njihov neuspeh obrnete v svojo korist. Če je jezero kompletno zaraslo z travo, to mislim od dna do vrha boste potrebovali plovilo, ker samo tako boste lahko natančno plasirali vabo in lažje boste dobili zapeto ribo v podmetalko. Kot prvo si boste morali poiskati mesto. V takem primeru po celem jezeru ne morete natančno preiskati dna, ampak si poiščite taka mesta, kjer ni vidne trave na površini. Ponavadi so to taka mesta med dvema grebenoma ali pa od drugačne strukture dna, mogoče pa tudi od potopljenih dreves. Kakor koli že, poiščite si mesta, za katero boste imeli dober občutek ali pa, če poznate, kjer se zadržujejo krapi. Res bodite sigurni, da ste si izbrali pravo mesto, ne zadostuje, da ste našli luknjo ampak preverite okolico na morebitne ovire ali, da obstaja boljša struktura dna. Trava raste predvsem na muljevitem dnu, tega ne pozabite, da ne boste lovili na premehkem dnu.

(foto,vir: internet)


Ko ste si izbrali mesto, ga zelo dobro preverite, koliko trave je spodaj, ker v gosti travi boste zaman čakali dejanja katera bi se naj zgodila. Malo trave je lahko spodaj, to bodo že same ribe uredile, da očistijo mesto. Ponavadi zadostujejo male odprtinice okrog 0,5-1m velike. Seveda si moramo taka mesta zelo dobro označiti, ker ponoči ne vidimo dobro, kjer je naše prazno mesto, da ne bi pomotoma spustili v gosto travo, zato je natančnost na takih voda zelo zaželena. Na jezerih, kjer je občasna trava ali samo v pasovih verjetno veste, da v bližini trave se nahajajo najboljša mesta, podobno kot divjat, da jih lovci čakajo na obrobju gozda, ne pa nekje zunaj na jasi, zato bom raje več pisal o jezerih katera so kompletno zaraščena!

Tudi ta mali amurček se ni mogel upreti boilesu Red DragonBoljše uspehe bomo imeli, če bomo na začetku hranili z malimi partikli kot so konoplja, oljna repica, proso,… lahko tudi z koruzo, da nam manjše ribe ali krapi pač očistijo mesto. Nekatera jezera, kjer postane hranilno mesto preveliko se ga ribe začenjajo izogibati, zato raje zamenjajte mesto in si najdite drugo. Nekateri tudi svoje mesto redno na veliko očistijo, da potem nimajo problemov z travo, zato so pa potem njihovi prijemi tako skromni ali pa lovijo manjše primerke. Vsak mora vedeti kaj počne! Način kako ponudimo vabo je zelo raznolik, mogoče bi nekoliko več povedal o nekaterih načinih, da vaba lepo pristane na dnu.

Ena od možnosti so prav gotovo PVA vrečke, da kompletno montažo ščiti pred možnimi zapleti, lahko pa uporabimo tudi mix, da naredimo veliko žogo in takole spustimo montažo v vodo. Pri tem bi vam raje svetoval, da namesto jajc ali vode uporabite mleko, da se hitreje razkroji in nastane poseben oblak. Zelo dobre rezultate sem imel tudi, da sem lovil samo z pop-up boilesom izstopajoče barve predvsem z belim in to dvignjenim za celo predvrvico(20-25cm). Najbolj primerni svinci so Inline ali pa saftey, ki se takoj odpnejo in nas ne ovirajo toliko. Velikokrat pa namesto svinca uporabljam kamen, je ceneje in bolj prijazno vodi. Glede cevke bi vam svetoval, da jo imate čim krajšo kajti najlon ali pletena predvrvica boljše reže travo. Na cevko se nabira veliko več trave in potem imamo problem, da je vse skup težje dobiti ven kompletno montažo, da namesto 2kg trave potegnemo ven 10kg ali več, kar pa se ob zapeti ribi veliko pozna.

Takole nam »subfloats« drži vrvico na površini


Tu se lepo vidi kako je pripeto


Čisto enostavno pripeto na najlonSkoraj z 99% vedno lovim z t.i. »subfloats« ali povedano po naše z plovcem. Ta plovec nam omogoči, da vrvico dvigne takoj nad travo in se nam ne zaplete najlon toliko v travo, kar je seveda zelo zaželeno. Pri tem imamo konstanten upor-ta plovec nam ves čas drži vrvico, da je napeta, kar je dodaten plus, da lahko zmanjšamo možnost, da bi se nam riba odpela. Palice postavim čim višje, tako da imam čim manj najlona v vodi. Najboljše je, če se najlon takoj od plovca dvigne v zrak, da čim manj najlona pride v stik z travo. Prijemi so ponavadi zelo kratki piski ali pa, da se po 10s ustavi, ker se je zapel v travo in se ne more več premaknit – to predvsem velja za manjše primerke, ki nimajo tolikšno moč, da bi lahko vlekli naprej. Zato že ob najmanjšem pisku bodite pripravljeni na morebiten prijem, da preverite, kaj se je dogajalo. Amur velikokrat sedi na mestu in se sploh ne premika, zato bodite pripravljeni na vsak pisk. Velikokrat, ko zamenjujem vabo ali preverjam, kaj se je dogajalo, potegnem z roko od plovca navzdol le ta preostanek najlona ven, zamenjam vabo, ter spustim nazaj, pri tem sem veliko hitrejši in hkrati lahko preverim vse palice. Ko pridem na obalo napnem vrvico in stvar je spet pripravljena za naslednjo past. Kot vidite je res čisto enostavno, zakaj bi po nepotrebnem komplicirali. Včasih so enostavnejše stvari tudi najefektivnejše.


Ribolov v ovirah:

Debla v vodiKombinirane preprekeKrapi se zelo radi zadržujejo blizu takih ovir. Zakaj se tukaj zadržujejo obstaja več razlogov. Najpogostejši vzrok je zavetišče in ob takih preprekah se nahaja precejšnja količina hrane. Taka mesta predstavljajo velik problem tudi izkušenim ribičem in njihovo znanje in vedenje je na resnični preizkušnji. Tudi sam doživljam poraz, zato bodite lojalni do sebe in ne pretiravajte z dejanji za katera vam bo mogoče pozneje zelo žal. Preden se odločite, da boste ob takih ovirah lovili, si dobro oglejte okolico in natančno preverite za katere ovire se gre ali je sploh možno dobiti zapeto ribo v podmetalko. Preden se odločite za ribolov morate predvidevati kolikšne so vaše možnosti, da boste potegnili ribo na suho. Namreč, če je možnost, da dobite vsako 5 ali 7 ribo ven, si raje poiščite drugo mesto. V obzir vzemite tudi, da ne boste preveč poškodovali rib, to misel imejte vedno v ospredju! Pred ribolovom zelo natančno preglejte teren, kje vse obstajajo nevarnosti, kakšne vrste ovir se nahajajo, kam predvidevate, da bo plavala riba, iz katere smeri se približujejo-plavajo,… oglejte si vsako korenino, deblo,… kje se natančno nahaja in jo dobro preučite.

(foto,vir: internet)


Najlažje ugotovite, če se boste potapljali z masko in si takole ustvarili sliko terena. Večina ribičev na takih mestih lovi nekoliko oddaljeno od ovir. Sicer se sam na takih mestih odločam, da lovim direktno na ovirah. Zakaj? Kot veste ali ste morda že ugotovili, ribe ob prijemu rade plavajo nazaj v svoja zavetišča in pri tem nam se zapletejo v ovire. Če pa lovite direktno na (v) ovirah npr. na deblu pa 90% prijemov plavajo iz takih nevarnih območjih in se takoj izognemo prve nevarnosti. Če je le možno svojo vabo plasiram direktno na štor ali deblo, morda se sliši nekoliko zastrašujoče ampak verjemite mi, da boste imeli manj izgub. Če ste se odločili, da boste lovili z oddaljenosti od ovir, naredite cesto z hrano do najbližjih ovir, da se krapi pomaknejo-pridejo iz varnostnih con in si potem takole omogočite večje možnosti za uspeh.

Lepo viden štor ob izpustu vode iz jezera Sv. Trojica.


Pri takem načinu morate sedeti zelo blizu palic in morate takoj reagirat, da ribo ne pustite plavati nazaj v svoje zavetišče. Pri tem morate uporabljati nekoliko bolj grobi material in najlon, ki nima velike razteznosti, najboljše kar pletene vrvice-to pa zaradi tega, da zaznavajo najhitreje vsako spremembo in že takoj na začetku lahko vzpostavimo maksimalni pritisk na ribo, da ji preprečimo plavanje nazaj v ovire.
Za izbiro orodja, vab in materialov ter same taktike se dosti nič ne razlikujejo od napisanih v zgornjem delu, zato tukaj izpustim ta del.


Za konec bi povedal še nekoliko o vabah in aromah. Ker velika večina ribičev še vedno ne razume pravega pomena delovanja teh sestavin naj na kratko nekaj napišem. Vse več vprašanj prihaja kaka aroma, kakšne kroglice, katere barve,… so najboljše. Na to vprašanje je relativno težko odgovoriti, ker vsako jezero poseduje-ima svoje posebnosti in značilnosti. Nekatere vabe boljše delujejo v hladnejših, druge v drugačnih okoliščinah, nekatera jezera zahtevajo posebne mixe,… Vsekakor za kratke ribolove pridejo do izraza arome, da hitreje pritegnejo ribe, medtem ko za daljše ribolovne izlete kot celoletne konstantne ribolove, aroma ne igra nobeno vlogo. Vsekakor je najboljše, da na začetku prva dva dni kombinirate, da hitreje pritegnete ribe, nato pa naprej hranite z kroglicami, ki so brez arom. Tako lahko na začetku hranite skupaj Fish & Birdy boilese ali pa že oba dva mixa zmešana med sabo. Kdo reče, da iz Fish mixa ali iz Birdy mixa ne smemo mešati med sabo. To vam navsezadnje zelo priporočam! Zelo dobri rezultati so, če pri izdelavi uporabimo-zmešamo oba mixa med sabo. Zelo dober primer je Dragonblood, ki je mešanica teh dveh mixov.


Tudi nekateri dodatki so postali že legendarni in desetletja spremljajo boili industrijo, verjetno vsi poznate Robin Red! Zadnja leta se vse več dela na osnovah 100% vodotopnih sestavinah za hitrejšo atraktivnost vab. Vsekakor so goveja jetra na prvem mestu. Zaradi teh sestavin, kroglic ne smemo kuhati, ker potem te sestavine izperemo in dejansko nima smisla, da smo te sestavine primešali mixu, ker smo jih enostavno z vodo izprali. Za hitrejšo prebavo se uporablja pivski kvas, ki se dobi v vsaki bolje založeni trgovini. Ste se morda kdaj vprašali, kaki vpliv imajo sladila, arome, različni stimulatorji na krapa? Katera njegova naravna hrana je sladka, ali neverjetno diši! Že res, da si tudi mi zaželimo občasno kako sladico, tako je tudi z našimi brkatimi kolegi. Njegova glavna hrana so ličinke, črvi, polži, školjke, raki,… skratka odvisno od letnega časa in vsebnosti naravne hrane v posameznem jezeru. Vsako jezero je drugačno!

Kolega Adam z krapom težkim 20,5kg


Dobra »aroma« je samo povezava med dobrim delovanjem z zelo kakovostnim miksom. Velikokrat ribiči pokvarijo svoj miks z dodajanjem napačne arome. To je zelo težko razložiti zakaj se sploh gre in iz česa so vse arome sestavljene. Še enkrat povem, da aroma ni pomembna ampak njegova zgradba-vsebnost dodajnost kemičnih prvin. Za krapa je vseeno ali je banana, jagoda, rak,… njega privlačijo signali, ki izhajajo iz vabe. Če krap zazna aromo potem so arome istega okusa-vonja, ker se uporablja mešanica, kot je propilen glikol, na tej bazi je narejenih 80% vseh arom za krapa! Katere komponente so to, ki jih krap zazna je pa skrivnost vsake firme. Alkohol ni nevaren za ribe, zato ni nikakršne bojazni, da bi jim škodilo. Še nekaj za lažjo uporabo: Oljne arome so specifično teži lažje od vode in se pri velikem doziranju hitro dvignejo na površino. Zelo težko se topijo v hladnih vodah in ne pridejo do svojega izraza, zato jih uporabljajte, ko voda preseže temperaturo 18st.C. Posebnost so nekatere arome katere koristimo v kombinaciji z drugimi aromami, ker se pustijo npr. mešati z alkoholom. Rečemo jim kombinirane arome, ki delujejo takoj in ostajajo dlje časa atraktivna. En del se dvigne, drugi širi in tretji ostane na dnu. Veliko firm, ki izdelujejo arome priporoča, da več različnih arom mešate med sabo, samo poglejte kaj vam piše na steklenici arome.
Alkoholne arome imajo takojšnjo učinkovitost in delujejo že po samem metu. Propilenglikol se tudi hitro topi, ampak se čez nekaj časa usede na dno, npr. etil-alkohol v kombinaciji z raztopilom, ki je specifično težji od vode. Je vsekakor vodno razgradljiv in se v vodi enakomerno širi.
Pozornost moramo posvetiti tudi sestavi miksa, ker sestavine kot so npr. soja, lešnikova moka,… vsebujejo veliko maščobnih delov. Ti deli težko vpijejo aromo, še težje pa jo oddajo v vodi, če lovimo pod temp. vode 15C. Fini deli v miksu tudi težje oddajo vonj, zato kombinirajte miks tako, da bo sestavljen iz finih in grobih delov, ker se hitreje prepoji in potem lažje izhaja aroma iz vabe (boilesa).


Veliko prijemov do naslednjega branja vam želi

renecarp in ekipa som.si


število komentarjev : 15
napisal: renecarp, dne: 2007-07-19
Malo popravilo: članki POT DO USPEHA se nadaljujejo naslednjič več o montaži
Lp
napisal: kuzma, dne: 2007-07-20
Prvo čestitke za dober prispevek.

Renecarp dej mi svetuj kaj praviš na moj izbor vabe za Šumbar od 4-8 avgusta:

- 3 kg DB - Whiskey cream (vem, da so za hladnejše vode pa kljub temu)
- 1 kg Starbaits - calamar
- za privabljanje - koruza,semena konoplje

Vezava pa:

- 1 palica DB whiskey cream + v PVA mrežici ribja moka,semena, zdrobljeni DB Big nuts in zdrobljeni Rod hutchinson jagoda ,

- 2 palica Star baits calamar + pop up ananas od DB


LEp pozdrav
napisal: kuzma, dne: 2007-07-20
Hm, niti ni tolk dobra ideja, bom jaz kar dragonblod vzel 4 kg pa bo.
napisal: tomaz3, dne: 2007-07-21
renecarp odličen prispevek.tudi sam sem poiskusil z čiščenjem placa pa so prijemali samo manjši krapi.zelo sem poslabšal ulov večjih ker so se umaknili drugam .v gosti travi pa so ,vsaj pri meni ,prijemi zelo kratki,največ 2m oziroma 3 do 4 piske in pa ne tako močni.vlečejo zelo počasi.lp c&r
napisal: danijelbed, dne: 2007-07-21
napisal: kraparcek, dne: 2007-07-22
bravo..res odličen prispevek!!deveta slika(ko je krap v vodi na njej)JE PA SVETOVNA:):)Lp.
napisal: CARP LOVE, dne: 2008-01-27
ups, pomota
napisal: krapar_urban, dne: 2008-04-09
kje si to ulovo
:D:???
napisal: ziga55, dne: 2008-04-17
dei prispeuk je coolhttp://www.som.si/smileys/smilie5.gif
[www.som.si]
napisal: urko96, dne: 2008-08-02
ful lep prispevek
napisal: HEMI, dne: 2009-06-30
je reku ta mali amurček lololololololol.men se ne zdi tak mali
napisal: slo-fishing.si, dne: 2010-03-15
Zelo zanimivo zapisano, še posebej tisto, da je treba ribi naredit pot iz nevarnih con, ... Pohvale.
napisal: KRIŽEVSKI RIBIČ, dne: 2010-05-14
lep ulov.. zaj pa še malo smajlije probam :) :( :D :P :S :$
;) :@ hehe brez zamere
napisal: KRIŽEVSKI RIBIČ, dne: 2010-05-14
;( :/
napisal: ninas11, dne: 2010-09-21
a lovite na dragon baist pa dragon golt .......................


za pošiljanje komentarjev je potrebno biti prijavljen
prijavite se lahko tukajprijava
SOM.si - ribolov, športni ribolov in ribiška oprema - naprej  registracija  SOM.si - ribolov, športni ribolov in ribiška oprema - nazaj

:: prodam
:: KupimProdam.si - Slovenski spletni oglasnik
:: Kupuješ ali prodajaš ribiško opremo?
:: PRODAM RIVE
:: TOMOS 4,5 motor za čoln


pišite nam na
info@som.si


Poletni delovni čas:
Ponedeljek - Petek:
8.00 - 18.00 ure
Sobota: 8.00 - 13.00 ure
Nedelja in prazniki: ZAPRTO


Som.si je neodvisni informatinvi portal na katerega ste vabljeni vsi, ki vas ribolov zabava in veseli. Dobrodošli ste kot obiskovalci in uporabniki, vabimo pa vas tudi k aktivnemu sooblikovanju portala in sodelovanju v forumih. Želimo prispevati k popularizaciji tega športa in medsebojno deliti izkušnje in zanimive informacije.

Urednik portala sem tekmovalec in tudi lastnik trgovine; Mitja Kmetec , reprezentant R. Slovenije in dobitnik bronastih medalj in Srebrne kolajne na Svetovnih prvenstvih v ribolovu s plovcem ( 1997 , 2000 , 2012, 2013).

Vse objave na tem forumu predstavljajo mnenja uporabnikov in ne nujno tudi mnenja uredništva. Člani foruma odgovarjajo za resničnost, verodostojnost in avtorstvo svojih objav. Če se vam kakšna objava zdi sporna, žali vaša čustva ali kakorkoli posega v vaše pravice, potem tako objavo prijavite uredništvu foruma. Uredništvo si pridržuje pravico do brisanja objav iz kakršnihkoli razlogov.

Nosilec portala in vseh pravic je podjetje SOM, d.o.o.
©2oo5 in dalje  SOM, d.o.o. | realizacija vigred dot com