vaba za trnek hrana za privabljanje umetne vabe
Naj Zgodba Pravila
stoječa voda tekoča voda morje
roparice sladkovodne ostale sladkovodne morske
lov rib s plovcem   rezultati kraparji   rezultati muharji
začetniki športni posebne oblike
  SOM.si - ribolov, športni ribolov in ribiška oprema - spletna trgovina  
     

SOM.si - ribolov, športni ribolov in ribiška oprema - - GUMIRANE HLAČE Z ŠKORNJI (različne velikosti)
- GUMIRANE HLAČE Z ŠKORNJI (različne velikosti) (45.99 eur)

SOM.si - ribolov, športni ribolov in ribiška oprema - PEZON&MICHEL hard mono 50m.
PEZON&MICHEL hard mono 50m. (5.7 eur)

SOM.si - ribolov, športni ribolov in ribiška oprema - STAR BAITS;DEŽNA OBLEKA JAKNA+HLAČE Vel.XL
STAR BAITS;DEŽNA OBLEKA JAKNA+HLAČE Vel.XL (99.99 eur)

SOM.si - ribolov, športni ribolov in ribiška oprema - OSTANEK ST
Zanimivosti >>
OSTANEK ST

SOM.si - ribolov, športni ribolov in ribiška oprema - RECEPT USP
Sola ribolova >>
RECEPT USP

SOM.si - ribolov, športni ribolov in ribiška oprema -
Kje loviti >>

HRANJENJE S SKODELICO (POLE-CUP)


napisal: Grega,  dne: 2005-09-15
Hranjenje s pole-cupom oz. hranjenje s skodelico (na šteku) postaja vse bolj razširjeno tudi med slovenskimi tekmovalci. To tehniko so že pred leti preučili predvsem angleški in francoski športni ribiči. Vendar so ostali evropski ribiči to tehniko zelo hitro prevzeli in se ji prilagodili.


Dejstvo je, da je hranjenje s skodelico spremenilo ribolov na svetovni ravni. To metodo sta ne velikih tekmovanjih prva uporabila francoz Didier Guessard (na evropskem prvenstvu) in anglež Alan Scotthorne (na svetovnem prvenstvu) in oba sta prav s to, takrat še novo tehniko, postala prvaka.


Hranjenje s pole-cupom pa je na zadnjih svetovnih in evropskih prvenstvih sedaj postala že nuja in sestavni del športno-tekmovalnega ribolova.


POZNAMO VEČ VRST SKODELIC
Kar nekaj proizvajalcev ribiške opreme ponuja skodelice v dveh različnih velikostih (velike in majhne). Te se pritrdijo v špic šteka.


Na trgu se pojavlja veliko različnih oblik skodelic. Takšne so primerne predvsem za manjše kepe hrane, ali predvsem za modne (težje pobegnejo iz skodelice). Te se nalepijo ali pritrdijo na špic šteka.


POSTOPEK KRMLJENJA
Večina skodelic je narejena tako, da si jih pritrdimo v špic šteka (imamo jo na enem debelejšem »top setu«). Naredimo kepo hrane ali črvov, jo damo v skodelico in jo počasi previdno peljemo na željeno lovno mesto.

Najbolje je, če to opravite tako: z levo rahlo iztegnjeno roko podpremo palico, z desno roku pa drsimo nazaj po šteku (za kakšen meter) in jo nato porinjamo naprej skozi levo roko, nato z desno roko drsimo nazaj in ponavljamo proces.

Pri tem je potrebno pazit, da šteka ne obračamo in da kepe predčasno ne izgubimo. Ko pridemo v linijo lovljenja, štek počasi obrnemo in kepa pade iz košarice. Če uporabimo malo manjše košarice kot je kepa (srednje ali velike), takrat kepo hrane malo stisnemo v košarico, zaradi tega kepa med »vožnjo ven« težje pade v vodo. Prav tako je bolje nekoliko manjše košarice od kepe uporabljati v vetrovnih pogojih. Če se kepa zagozdi v košarici, ko jo želimo odvreči, z levo roko oz prsti na rahlo potolčemo po šteku, kar naredi vibracije in kepa izpade iz košarice. Pri vožnji šteka s košarico, seveda uporabimo tudi roler za štek, ki nam bistveno olajša delo, saj težji del palice pritiska na roler, kar nam naredi delo»mehkejše«.


PREDNOSTI HRANJENJA S SKODELICO
- hrano odvržemo točno tja kamor želimo,
- hrana je skoncentrirana na enem mestu,
- hrana iz skodelice pade naravnost navzdol (pri metu »kepe« hrane, ta še v vodi pada pod določenim kotom, zato moramo krmiti pred palico, da imamo nakrmljeno v isti liniji z lovljenjem). Tukaj kepe odvržemo že v isto linijo.
- s tem načinom hranjenja ne povzročamo hrupa na vodi (kar se predvsem odlično izkaže na plitvejših vodah, kjer riba ob ropotu kepe zbeži).

KJE ALI KDAJ UPORABITI SKODELICO?
- tam, kjer je potrebno zelo natančno in fino lovit,
- v plitvejših vodah,
- tam, kjer riba ni navajena hranjenja (predvsem ropota, ko pade kepa v vodo),
- tam, kjer želimo ribo privabit na čim manjši prostor (kjer so levo ali desno od lovnega mesta prepreke, veje ali karkoli drugega, ki nam bi onemogočalo lov).


Zelo pogosto se s skodelico hranijo vsaj kostni črvi (največkrat zlepljeni-kepa), za katere vemo, da je zelo pomembno, da padejo res tja, kjer lovimo oz. točno na lovno mesto. Tako večina tekmovalcev na velikih tekmovanjih pred pričetkom tekme meče hrano tudi z roko, medtem ko kasneje (med tekmo) uporabljajo skodelico (večina za kostne črve ali kasterje).

Krmljenje kasterjev. Skodelico lahko zunaj, še obrnemo in speremo z vodo. Tekočina in vonj od kasterjev je prav tako dobrodošla.


Hranjenje s skodelico je edina metoda, ki omogoča da bodo hrana ali črvi padli v vodo prav na isto mesto, kjer lovimo in to brez kakršnegakoli ropota. Vemo, da veliko ribičev tekmovalcev, zna zelo natančno krmiti. Ampak na 13m dolgo palico, so razlike med kepami (ko padejo na dno) vsaj 10 do 20cm. S skodelico lahko to razdaljo še zmanjšamo.

Krmljenje kostnih črvov. V skodelico lahko damo skoraj pest črvov, ki jih lahko zapeljemo točno na lovno mesto. Če bi jih krmili s fračo, jih ne moremo tako skoncentrirat na eno mesto.Res je, da s tem načinom hranjenja porabimo nekaj časa, preden hrano pripeljemo ven na željeno mesto. Tudi, če porabimo 20 sekund (za eno vožnjo), je to zanemarljivo s tem da lahko v eni košarici pripeljemo npr. 1 kepo hrane in kar nekaj črvov, za katere vemo, da bodo res padli tja, kamor želimo.


NAREDITE SI SVOJO KOŠARICO
Takšno ali podobno košarico si lahko doma naredite tudi sami, lahko uporabite kakšen pokrov od razpršil ali kakšno drugo košarico. Na dnu košarice v sredini pobrusite s pilo

in obrežite tako da boste vanj lahko vstavili kos (najbolje karbonske) palice.

Ta kos obrežite do polovice premera oz. toliko koliko potrebujete, da bo nastavek pravšnji, za v špic šteka, na katerega boste pritrdili košarico.
Ta kos palice vstavite v pripravljeno košarico in s siliconom zalepite.

Košarica je tako pripravljena, naredimo si lahko različne velikosti (večjo za hrano in manjšo za kostne črve).
Sedaj jo še samo zalepite na špic palice.


Dejstvo je, da potrebuješ kar nekaj vaje preden to tehniko dovolj dobro osvojiš in da si dovolj hiter. Imeti moraš tudi dober občutek v roki. Najboljši tekmovalci npr. aktualni evropski prvak Will Raison, je to tehniko pred leti treniral, kar na domačem vrtu. Sedaj z največjo lahkoto, v 5 minutnem pred-tekmovalnem krmljenju, pelje ven vsaj 15 kep s hrano in črvi!

Will na letošnjem evropskem prvenstvu na Slovaškem.Poskusite še vi, vaja dela mojstra!Grega Štumberger
število komentarjev : 6
napisal: JureEvil, dne: 2005-10-11
Grega kaj jo kar prilimaš na top set in ta top set uporabljaš samo za krmljenje? In ko loviš daš dol set z navezo in pol set z košarico nafotraš in spet set z navezo?
napisal: Grega, dne: 2005-10-12
Top set s košarico imaš posebej, namenjen samo za hranjenje (to je malo debelejši top set, kjer imaš skoz košarico gor), poleg tega pa moraš imeti še vsaj 3 (priporočljivo)top sete z navezami. Zato ko želiš krmit, vzameš drugi top set s košarico, nakrmiš, in potem daš spet gor drugi top set z navezo.
napisal: Grega, dne: 2005-10-12
Lahko pa imaš top-set tako prirejen, da košarico "natakneš" in tudi snameš na/iz top-seta. V tem primeru lahko imaš vse na enem top-setu (poglej slike zgoraj).
napisal: JureEvil, dne: 2005-10-12
Aha hvala.
napisal: aperec, dne: 2006-03-24
hei!a če to samo nalimaš na špic ni nič narobe?se špic ne mora zlamat?
napisal: mitja, dne: 2006-07-31
Men se še ni pa kar veliko uporabljam šalčko. Posebej Vespe šalčke so zelo.


za pošiljanje komentarjev je potrebno biti prijavljen
prijavite se lahko tukajprijava
SOM.si - ribolov, športni ribolov in ribiška oprema - naprej  registracija  SOM.si - ribolov, športni ribolov in ribiška oprema - nazaj

:: SKRIVNOSTI IZDELAVE IN UPORABE BOJLIJEV
:: prodam
:: KupimProdam.si - Slovenski spletni oglasnik
:: Kupuješ ali prodajaš ribiško opremo?
:: PRODAM RIVE


pišite nam na
info@som.si


Poletni delovni čas:
Ponedeljek - Petek:
8.00 - 18.00 ure
Sobota: 8.00 - 13.00 ure
Nedelja in prazniki: ZAPRTO


Som.si je neodvisni informatinvi portal na katerega ste vabljeni vsi, ki vas ribolov zabava in veseli. Dobrodošli ste kot obiskovalci in uporabniki, vabimo pa vas tudi k aktivnemu sooblikovanju portala in sodelovanju v forumih. Želimo prispevati k popularizaciji tega športa in medsebojno deliti izkušnje in zanimive informacije.

Urednik portala sem tekmovalec in tudi lastnik trgovine; Mitja Kmetec , reprezentant R. Slovenije in dobitnik bronastih medalj in Srebrne kolajne na Svetovnih prvenstvih v ribolovu s plovcem ( 1997 , 2000 , 2012, 2013).

Vse objave na tem forumu predstavljajo mnenja uporabnikov in ne nujno tudi mnenja uredništva. Člani foruma odgovarjajo za resničnost, verodostojnost in avtorstvo svojih objav. Če se vam kakšna objava zdi sporna, žali vaša čustva ali kakorkoli posega v vaše pravice, potem tako objavo prijavite uredništvu foruma. Uredništvo si pridržuje pravico do brisanja objav iz kakršnihkoli razlogov.

Nosilec portala in vseh pravic je podjetje SOM, d.o.o.
©2oo5 in dalje  SOM, d.o.o. | realizacija vigred dot com