vaba za trnek hrana za privabljanje umetne vabe
Naj Zgodba Pravila
stoječa voda tekoča voda morje
roparice sladkovodne ostale sladkovodne morske
lov rib s plovcem   rezultati kraparji   rezultati muharji
začetniki športni posebne oblike
  SOM.si - ribolov, športni ribolov in ribiška oprema - spletna trgovina  
     

SOM.si - ribolov, športni ribolov in ribiška oprema - KASETA; SILA
KASETA; SILA (14 eur)

SOM.si - ribolov, športni ribolov in ribiška oprema - VZGLAVNIK V OBLIKI SOMA
VZGLAVNIK V OBLIKI SOMA (27.99 eur)

SOM.si - ribolov, športni ribolov in ribiška oprema - MAVER;STOL SIGNATURE 200
MAVER;STOL SIGNATURE 200 (319.99 eur)

SOM.si - ribolov, športni ribolov in ribiška oprema - DP mladinc
Zanimivosti >>
DP mladinc

SOM.si - ribolov, športni ribolov in ribiška oprema -
Kje loviti >>

SOM.si - ribolov, športni ribolov in ribiška oprema - LOV NA DNU
Sola ribolova >>
LOV NA DNU

RIBOLOV KRAPA Z (SAFETY BOLT RIG), VARNOSTNO ZAPONKO


napisal: mitja,  dne: 2005-08-26
Ribolov krapa postaja tudi pri nas vse večja znanost. Mnogi posebej izkušeni ribiči ga lovijo tako z vedno boljšimi novejšimi sistemi. Grega Taks, ki posveča veliko pozornosti ribolovu krapa, mi je predstavil sistem na katerega sam, in mnogi drugi lovijo krapa, imenovan (safety bolt rig) oz. po naše sistem z varnostno zaponko.
sestavimo ga iz treh delov, kot prikazuje slika.


Največja prednost takega sistema je, da če se nam v vodi svinec kje zatakne, se plastičen kos na katerega je pripet svinec odlomi in ribo lahko brez svinca potegnemo iz vode.

Montaža:

Kratek kos Gumice napeljete na cevko, ki si jo lahko naredite tudi doma. Nato v cevko potisnete dolgo tanjšo gumico. Zdaj pa potegnete kratko gumico na dolgo, kot kaže slika od spodaj.Zdaj samo še dodate plastičen del na katerega pri ribolovu zataknete svinec in čez potegnete kratek kos gumice.


Zdaj skozi vse to napeljete glavni silk. Nato silk na drugi strani zvežete na vrtlivko in vrtlivko potisnete v sistem.

Zdaj še samo za plastičen del zataknete svinec in imate drsni sistem za ribolov krapa.Krap ob prijemu potegne vrtlivko ven in z njo ter vabo vleče, med tem ko svinec leži na mestu.


Lahko pa si s preprosto potezo naredite iz tega fiksen sistem. Na plastičnem kosu sta pripravljeni dve luknji. Vrtlivko morate pritisniti tako, da je luknja od uhe prav med tema luknjama. Nato skozenj potegnete silk debeline okrog 0.25mm in ga z enostavnim vozlom zavežete. Zdaj imate fiksen sistem in krap bo ob prijemu vlekel za sabo tudi svinec. Na tak način lovi tudi Grega.

Zakaj tako loviti krapa?
Krap vabo vsesa in se tudi sam piči, ker trnek svinec zadrži. Ko vabo vsesa in hoče odplavat se sam zapne. Zelo pomembna je dolžina predvrvice kakšno boste imeli. Če bo prekratka se lahko krap umakne od vabe če pa predolga, lahko da se ne bo zapičil.
Krap se zapiči sam, zato ga ne zategujte ali ga zategnite zelo na rahlo!

Ne pozabite kakor koli lovite krapa mora biti vrvica napeta. Če nimate na špuli bait run-erja imejte kolesce narejeno čisto na rahlo.


Grega nam je razkril zelo uspešen sistem za ribolov krapa, katerega mnogi že poznajo, tisti ki ga pa ne, poizkusite!

Lep pozdrav
število komentarjev : 10
napisal: Technium, dne: 2005-08-28
Sam sem ˝dokaj˝ izkušen krapar in se nebi strinjal z nekaterim stvarmi, ki so zgoraj napisane.

1. Največja prednost takega sistema je, da če nam riba med utrujanjem odtrga vrico ali pa zapelje sistem v kakšno vodno oviro (grmovje, veje,..itd)
da se svinec sname iz varnostne zaponke in da ga krap ne vleče za seboj kajti tukaj se vglavnem lovi na ˝zelo˝ težke svince 70 - 120gramov in tudi več.

2. Da bi iz tega sistema naredili fiksni sistem na katerega tudi vglavnem lovimo je treba imeti samo vrtilko prave velikosti ki gre na ˝težko˝ v luknjo v sistemu tako da vrtilko krap ob prijemu na čim težji način spuli iz sistema. VEZANJE VRTILKE Z TANJŠO VRVICO V SISTEM SKOZI STRANSKO LUKNJO ODPADE !!! ZATO KER SE V PRIMERU DA VAM RIBA ODTRGA LAKS ALI ZAPELJE V KAKŠNO VODNO OVIRO RIBA NE MORE ZNEBITI TEŽKEGA SVINCA IN ZATO LAHKO POGINE !!!

napisal: vinil, dne: 2005-08-29
Iz lastnih izkušenj lahko povem, da kljub temu, če je safety bolt rig prevezan svinec zlahka odpade. Če si dobro pogledamo sistem se lepo vidi, da za izpadanje svinca spolh ni pomembno če je sistem prevezan skozi stransko luknjo ali ni prevezan. Glede drsnega sistema pa obstajajo drugačni sistemi, ki so boljši kot safety bolt rig za prezentiranje drsnega sistema.
LP vinil
napisal: mitja, dne: 2005-08-29
Mogoče ni dovolj jasno napisano. Ja vsekakor je prednost tega sistema, da se svinec oz, plastičen del odlomi, če se svinec kje zatakne. Grega mi je tudi zaupal, da pri ribolovu v zelo zaraščenih predelih malo odščipne košček plastike, da se svinec prej sname!
Ne razumem pa kakšno ima vezo fiksiranja vrtlivke z silkom, saj se še vedno enako odlomi od zaponke? Res je da če ne fiksiraš in se svinec zatakne, krap izpuli vrtlivko, še vedno pa krap odlomi varnostno zaponko!
napisal: mitja, dne: 2005-08-30
Technium, kar napiši kaj misliš drugače, ker tudi mene zanima.
Napiši na kak sistem ti loviš?
napisal: MARK, dne: 2005-10-06
LP Ja sistem je dober a je že kar star.Obstajajo novejši in boljši
napisal: luci, dne: 2005-12-24
Če je sistem dober, je dobro tudi, če se ga objavi. Ker začetnikom pride vse prav. če pa obstajajo novejši in boljši pa se tudi lahko objavijo.
napisal: dusansmuk, dne: 2007-01-17
Ta sistem uporabljam pri talnem ribolovu tudi v tekočih vodah.Samo da je gumica dalša .cca 30-40cm.Pri tem ščitiš glavno vrvico da se ne zdrgne ob kamenje.
napisal: jernej13, dne: 2007-10-23
TECHNIUM!!!


haz lovim krapa na 8 gr. laufar!!! če ti loviš na 120 gr. lavfaur... ZELO ČUDNO!!!!!!
napisal: brondi, dne: 2008-08-05
jernej 13 , se vidi da nimaš pojma o stvareh, pojdi raje malo spat.Seveda loviš na 8gr.laufar, ker nimaš opreme primerne za ribolov kot ga opisuje TECHNIUM.
napisal: vunspeganakl, dne: 2009-03-06
vidim da vam ta sistam nekako ni najboj jasen -tista luknjica na obeh straneh plastike kjer se vstavi vrtljivka je narejena ravno zato da si lahko naredimo fiksen sistem pa naj bo to kot je prikazano zgoraj na slikah z silkom ,lahko tudi z pocebej prilozenim plasticnim cepkom ki je v ta namen prilozen v boljsih kompletih. mitja ne razumem pa zakaj bi se ti moglo kaj odlomit!!!! ce gumico ki jo nataknemo preko te zaponke vredu poslinis predno das gor svinec ti bo sla lepo na rahlo gor in to pomeni tudi da se ti do svinec z lahkoto snel ce zahaklas kaj na podnu.vse skupaj je lepo prikazano v korda underwater videih ;) pa LP vsem


za pošiljanje komentarjev je potrebno biti prijavljen
prijavite se lahko tukajprijava
SOM.si - ribolov, športni ribolov in ribiška oprema - naprej  registracija  SOM.si - ribolov, športni ribolov in ribiška oprema - nazaj

:: SKRIVNOSTI IZDELAVE IN UPORABE BOJLIJEV
:: prodam
:: KupimProdam.si - Slovenski spletni oglasnik
:: Kupuješ ali prodajaš ribiško opremo?
:: PRODAM RIVE


pišite nam na
info@som.si


Poletni delovni čas:
Ponedeljek - Petek:
8.00 - 18.00 ure
Sobota: 8.00 - 13.00 ure
Nedelja in prazniki: ZAPRTO


Som.si je neodvisni informatinvi portal na katerega ste vabljeni vsi, ki vas ribolov zabava in veseli. Dobrodošli ste kot obiskovalci in uporabniki, vabimo pa vas tudi k aktivnemu sooblikovanju portala in sodelovanju v forumih. Želimo prispevati k popularizaciji tega športa in medsebojno deliti izkušnje in zanimive informacije.

Urednik portala sem tekmovalec in tudi lastnik trgovine; Mitja Kmetec , reprezentant R. Slovenije in dobitnik bronastih medalj in Srebrne kolajne na Svetovnih prvenstvih v ribolovu s plovcem ( 1997 , 2000 , 2012, 2013).

Vse objave na tem forumu predstavljajo mnenja uporabnikov in ne nujno tudi mnenja uredništva. Člani foruma odgovarjajo za resničnost, verodostojnost in avtorstvo svojih objav. Če se vam kakšna objava zdi sporna, žali vaša čustva ali kakorkoli posega v vaše pravice, potem tako objavo prijavite uredništvu foruma. Uredništvo si pridržuje pravico do brisanja objav iz kakršnihkoli razlogov.

Nosilec portala in vseh pravic je podjetje SOM, d.o.o.
©2oo5 in dalje  SOM, d.o.o. | realizacija vigred dot com