vaba za trnek hrana za privabljanje umetne vabe
Naj Zgodba Pravila
stoječa voda tekoča voda morje
roparice sladkovodne ostale sladkovodne morske
lov rib s plovcem   rezultati kraparji   rezultati muharji
začetniki športni posebne oblike
  SOM.si - ribolov, športni ribolov in ribiška oprema - spletna trgovina  
     

SOM.si - ribolov, športni ribolov in ribiška oprema - HASWING;ELEKTROMOTOR MOTOR 55lb  (5 let GARANCIJE)
HASWING;ELEKTROMOTOR MOTOR 55lb (5 let GARANCIJE) (209.99 eur)

SOM.si - ribolov, športni ribolov in ribiška oprema - pop up bloodworm 14 mm.
pop up bloodworm 14 mm. (8.99 eur)

SOM.si - ribolov, športni ribolov in ribiška oprema - CHAMPION FEED; WONDER ALLROUND 2kg
CHAMPION FEED; WONDER ALLROUND 2kg (4.99 eur)

SOM.si - ribolov, športni ribolov in ribiška oprema - NAJPRIMERN
Sola ribolova >>
NAJPRIMERN

SOM.si - ribolov, športni ribolov in ribiška oprema -
Kapitalci >>

SOM.si - ribolov, športni ribolov in ribiška oprema - SVETOVNO V
Zanimivosti >>
SVETOVNO V

NAJPRIMERNEJŠI PLOVCI ZA RIBOLOV


napisal: Grega,  dne: 2005-07-22
Velikokrat smo pred ribolovom postavljeni pred skušnjavo, s kakšnim plovcem bi lovili! Kateri plovec uporabit je v prvi vrsti najbolj odvisno od tega kakšne oz. katere ribe imamo namen lovit! Najprej moramo vedeti na kakšen način (s katero palico) bomo lovili (tekmovalka, štek, match oz. rola, bolognese…). Takoj za tem so pri izbiri plovca pomembni še faktorji kot so; globina vode (za večjo globino uporabimo težje plovce-da pride vaba prej na dno), tok vode (za ribnike in jezera za načeloma uporabljajo lažji plovci in tudi bolj podolgovati oz. ravni, za reke pa težji oz. »bučke«). Prav tako moramo biti pazljivi in plovce prilagoditi velikosti rib (npr. za lov zelenike uporabimo najlažje plovce, medtem ko lahko za lov krapa ali večje ribe uporabimo veliko težje plovce).

V tem prispevku si oglejte kateri plovci so najprimernejši za izbran način ribolova:


TEKMOVALKA / POLAGALKA

NAČIN RIBOLOVA: Primerno predvsem za tekmovalke od 2m do 6m
ZA KATERO RIBO: Mala riba, drobiž, predvsem zelenika, rdečeoka, rdečeperka…
TEŽE PLOVCA: za tekmovalke od 2-4m, plovec od 0,20 ali 4x10 do 0,4g ali nekje do 4x14. Za tekmovalke od 4-6m od 0,5g naprej oz. nekje od 4x16 naprej do 1 gr. ali 4x20.Ravni plovci se uporabljajo predvsem pri lovu zelenike v stoječi vodi in za lov na površini. Za tekočo vodo lahko uporabimo tudi polbučko ali celo bučko (zaradi večje globine in toka se ta lepše odziva).


ŠTEK

NAČIN RIBOLOVA: ti plovci so najprimernejši za štek, predvsem na stoječi vodi
ZA KATERO RIBO: lovi se lahko vse vrste rib, največ pa večji drobiž; ploščič, androga, rdečeoka, krap…
TEŽE PLOVCA: najpogosteje se uporabljajo velikosti od 0,75 do 1,5 gr.Na stoječi vodi lahko prav tako uporabite raven plovec, čeprav je večkrat primernejši bučkar. V kolikor pa je vsaj malo toka ali pa tekoča voda uporabite bučkar ali polbučkar. Za večje globine ali malo tekočo vodo uporabite težje, npr. od 1,5 gr do 3 gr.


DALJŠA TEKMOVALKA ALI ŠTEK

NAČIN RIBOLOVA: primerni za daljše tekmovalke (od 6 do 10m), ali štek na tekoči vodi
ZA KATERO RIBO: ulovi se lahko vsa riba od drobiža do velikih
TEŽE PLOVCA: od 1,5 gr. do 10 gr.Za daljšo tekmovalko na stoječi vodi uporabimo lažji plovec, za tekočo težji. Za zelo tekočo oz. hitro vodo npr, Drava, Mura…se uporabljajo težji plovci (zaradi toka in globine) tudi do 10 gr. Plovce pri ribolovu pogosto rahlo zadržujemo.


ŠTEK LIZIKE

NAČIN RIBOLOVA: štek
ZA KATERO RIBO: lovi se večina rib iz tekočih vod: podust, platnica, mrena, klen…
TEŽE PLOVCA: od 1,5 gr. do 10 gr.Ribolov z liziko je dokaj sodoben način, ki omogoča zelo precizen ribolov. Omogoča manjši upor v vodi in tako težje dviguje svinec. Pri malo tekoči vodi uporabljamo manjše npr. do 3 gr. Za zelo hitro vodo pa lizike tudi do 10 gr. in takrat največkrat liziko zadržujemo na enem mestu (palico držimo pri miru, nato malo spustimo, ali pa skozi počasi zadržujemo za polovično hitrost vode). Pomembna pa je tudi pravilna izbira lizike za določen tok vode, ker mora ta stat pod pravilnim kotom.


BOLOGNESE, ROLA

NAČIN RIBOLOVA: dolga palica na rolo (bolognese), omogoča dolge mete, za večje globine in predvsem za tekočo vodo
ZA KATERO RIBO: za vse ribe tekočih vod
TEŽE PLOVCA: najpogosteje se uporabljajo od 5 gr. do 8 gr.Bolognese način se uporablja predvsem za tekoče vode, daljša je palica lažje lahko tudi kontroliramo plovec oz. ga zadržujemo. Hitrejši je tok oz. večja je globina, težji plovec uporabite.


MATCH, ROLA

NAČIN RIBOLOVA: fine (trodelne) palice z rolo, najpogosteje uporabljene palice za ribnike in jezera
ZA KATERO RIBO: uporablja se predvsem za lov ploščiča, androge, ostalega večjega drobiža, krapov in skoraj vseh ostalih rib.
TEŽE PLOVCA: ravni waglerji so za lov na krajše razdalje (do 30m). Najpogosteje se uporabljajo teže od 2 gr. do 5 gr.Normalni wagler (spodaj bolj obtežen, bučkaste oblike), pa uporabljamo predvsem za daljše mete (od 30 do 60m ), ali za vetrovno vreme. Ti waglerji imajo spodaj svinčene ploščice, ki jih po potrebi dodajamo ali odvzamemo.Ribolov na waglerja oz. na match je lahko eden od najlepših načinov ribolova. Sama priprava sicer zahteva nekaj znanja, ampak je potem užitek pri dobljeni ribi toliko večji. Pomembna je tudi pravilna obtežitev waglerja (za zelo natančen ribolov je dovolj če gleda antena ven iz vode samo 1 ali 2cm). Tako nam tak način omogoča lovljenje vseh vrst rib in z različnimi tehnikami na različnih globinah.


Upam, da si boste morda zdaj lažje predstavljali kako pomembna je izbira plovca glede na izbran ribolov. Toda glede plovca ni le dovolj da izberemo pravega. Paziti moramo da plovec dovolj obtežimo (obtežimo ga tako, da gleda ven samo antenica, pogosteje še manj). Prav tako uporabljajte plovce s kovinskimi antenicami (pod bučko), saj so le ti bolj stabilni v vodi, (sploh za tekmovalke in štek). Več o izbiri oz. različnih načinih ribolova pa lahko preberete v prejšnjih člankih pod "šolo ribolova"!

Dober prijem
število komentarjev : 3
napisal: som, dne: 2006-02-10
Lep, simpatičen in poučen prispevek za stare in mlade. Čestitam!
napisal: Vitek, dne: 2008-05-27
ali ve kdo kje je kakšen članek kako navezati wagler
napisal: novak.alojz@hotmail.com, dne: 2008-10-31


Čeprav nekoliko pozno...toda vseeno poučen članek vsaj za tiste,ki ga razumemo.

LP, Lojze


za pošiljanje komentarjev je potrebno biti prijavljen
prijavite se lahko tukajprijava
SOM.si - ribolov, športni ribolov in ribiška oprema - naprej  registracija  SOM.si - ribolov, športni ribolov in ribiška oprema - nazaj

:: SKRIVNOSTI IZDELAVE IN UPORABE BOJLIJEV
:: prodam
:: KupimProdam.si - Slovenski spletni oglasnik
:: Kupuješ ali prodajaš ribiško opremo?
:: PRODAM RIVE


pišite nam na
info@som.si


Poletni delovni čas:
Ponedeljek - Petek:
8.00 - 18.00 ure
Sobota: 8.00 - 13.00 ure
Nedelja in prazniki: ZAPRTO


Som.si je neodvisni informatinvi portal na katerega ste vabljeni vsi, ki vas ribolov zabava in veseli. Dobrodošli ste kot obiskovalci in uporabniki, vabimo pa vas tudi k aktivnemu sooblikovanju portala in sodelovanju v forumih. Želimo prispevati k popularizaciji tega športa in medsebojno deliti izkušnje in zanimive informacije.

Urednik portala sem tekmovalec in tudi lastnik trgovine; Mitja Kmetec , reprezentant R. Slovenije in dobitnik bronastih medalj in Srebrne kolajne na Svetovnih prvenstvih v ribolovu s plovcem ( 1997 , 2000 , 2012, 2013).

Vse objave na tem forumu predstavljajo mnenja uporabnikov in ne nujno tudi mnenja uredništva. Člani foruma odgovarjajo za resničnost, verodostojnost in avtorstvo svojih objav. Če se vam kakšna objava zdi sporna, žali vaša čustva ali kakorkoli posega v vaše pravice, potem tako objavo prijavite uredništvu foruma. Uredništvo si pridržuje pravico do brisanja objav iz kakršnihkoli razlogov.

Nosilec portala in vseh pravic je podjetje SOM, d.o.o.
©2oo5 in dalje  SOM, d.o.o. | realizacija vigred dot com