vaba za trnek hrana za privabljanje umetne vabe
Naj Zgodba Pravila
stoječa voda tekoča voda morje
roparice sladkovodne ostale sladkovodne morske
lov rib s plovcem   rezultati kraparji   rezultati muharji
začetniki športni posebne oblike
  SOM.si - ribolov, športni ribolov in ribiška oprema - spletna trgovina  
     

SOM.si - ribolov, športni ribolov in ribiška oprema - SENSAS; TOURAINE ZELENIKA 4x16
SENSAS; TOURAINE ZELENIKA 4x16 (1.791 eur)

SOM.si - ribolov, športni ribolov in ribiška oprema - CHAMPION FEED; RDEČEOKA
CHAMPION FEED; RDEČEOKA (2.65 eur)

SOM.si - ribolov, športni ribolov in ribiška oprema - MAVER TRENERKA
MAVER TRENERKA (34.99 eur)

SOM.si - ribolov, športni ribolov in ribiška oprema - NAJPRIMERN
Sola ribolova >>
NAJPRIMERN

SOM.si - ribolov, športni ribolov in ribiška oprema - REVOLUCION
Zanimivosti >>
REVOLUCION

SOM.si - ribolov, športni ribolov in ribiška oprema - DVA MESECA
Zanimivosti >>
DVA MESECA
BAKALAR
mitja
Bakalar – sušenje ribe


Bakalar je posušena ribe istega imena, ki izhaja iz hladnih morij Skandinavije in jo v Dalmaciji običajno pripravljajo na golaž, med drugim sem zasledil, da v Istri in slovenskem primorju enako imenujejo neke vrste ribji namaz, pašteto iz ribjega mesa.
V Dalmaciji so sušenje rib uporabljali za konzerviranje. Ker to sedaj delajo bolj poredko, je praviloma vsaka jed golaž iz suhe ribe bakalar.
Sušijo se tako ribe, kot glavonožci (hobotnice). Ribe običajno očistijo tako, da jim odstranijo luske in jih potem razkoščičijo (odprejo s hrbtne strani, odstranijo drobovje in škrge ter tudi glavo, nato še hrbtenico z večino večjih kosti). Hobotnici očistijo vrečo, drobovino, oči in kljun, lovke pri kljunu ločijo (ali tudi ne), tako da jo lažje sušijo.
Sušimo jih tako, da jih razprostremo in obesimo na neko vrvico, vejo. Pri sušenju je potrebno paziti, da se različni deli, lovke , .... ne dotikajo in da se riba, hobotnica ne navlaži (je ne dobi dež ali jutranja rosa – zato jo čez noč pospravljajo v shrambo). Če je vreme ugodno, toplo sonce in idealno je, če je še malo burje, se tako ribe, kot hobotnice, posušijo v dveh dneh. Tako posušene lahko hranimo v shrambi ali na podstrešju pri običajni temperaturi.
Posušeno ribo, hobotnico pripravimo tako, da jo pred pripravo damo za nekaj ur v vodo, nato pa jo narezano na primerne koščke kuhamo, najbolje s krompirjem, dodamo olivno olje, mogoče belega vina ali kisa in začimbe po okusu in tako pripravimo kot neke vrste golaž (s krompirjem ali brez).
V Dalmaciji so pripravljali bakalar običajno ob božiču (badnjaku- dalmatinsko božič), ker je bila sveža riba pozimi redka, kakor tudi drugo meso.
prijava
SOM.si - ribolov, športni ribolov in ribiška oprema - naprej  registracija  SOM.si - ribolov, športni ribolov in ribiška oprema - nazaj

:: SKRIVNOSTI IZDELAVE IN UPORABE BOJLIJEV
:: prodam
:: KupimProdam.si - Slovenski spletni oglasnik
:: Kupuješ ali prodajaš ribiško opremo?
:: PRODAM RIVE


pišite nam na
info@som.si


Poletni delovni čas:
Ponedeljek - Petek:
8.00 - 18.00 ure
Sobota: 8.00 - 13.00 ure
Nedelja in prazniki: ZAPRTO


Som.si je neodvisni informatinvi portal na katerega ste vabljeni vsi, ki vas ribolov zabava in veseli. Dobrodošli ste kot obiskovalci in uporabniki, vabimo pa vas tudi k aktivnemu sooblikovanju portala in sodelovanju v forumih. Želimo prispevati k popularizaciji tega športa in medsebojno deliti izkušnje in zanimive informacije.

Urednik portala sem tekmovalec in tudi lastnik trgovine; Mitja Kmetec , reprezentant R. Slovenije in dobitnik bronastih medalj in Srebrne kolajne na Svetovnih prvenstvih v ribolovu s plovcem ( 1997 , 2000 , 2012, 2013).

Vse objave na tem forumu predstavljajo mnenja uporabnikov in ne nujno tudi mnenja uredništva. Člani foruma odgovarjajo za resničnost, verodostojnost in avtorstvo svojih objav. Če se vam kakšna objava zdi sporna, žali vaša čustva ali kakorkoli posega v vaše pravice, potem tako objavo prijavite uredništvu foruma. Uredništvo si pridržuje pravico do brisanja objav iz kakršnihkoli razlogov.

Nosilec portala in vseh pravic je podjetje SOM, d.o.o.
©2oo5 in dalje  SOM, d.o.o. | realizacija vigred dot com